Tips

Kjøpt og betalt?

De forteller deg hvilken leppestift du skal velge og hvilken parfyme som dufter best. Men ikke alle bloggere er til å stole på.

Kjøpt og betalt?
Publisert
Sist oppdatert
Skjønnhetsbloggene dukker opp som paddehatter på nett. Trenden er foreløpig sterkest i utlandet, men også her hjemme begynner det å bygge seg opp en gruppe av bloggere som mer enn gjerne deler sine beste tips om hudpleie, hår, sminke, trender og kropp. Erfaringer om alt fra hårfarging hjemme på badet til de beste spaopplevelsene deles i bloggposter og diskuteres i kommentarfelter.Bloggene tilbyr informasjon og innfallsvinkler som verken reklame eller redaksjonelle tekster kan by på, og kanskje nettopp derfor får de beste bloggene fort en stor leserskare. Leserne bygger opp et tillitsforhold til bloggerne, og etter hvert kan enkelte bloggere nærmest føles som venner, noen du stoler på. Er det så lurt?

Økonomiske interesser

Blondinbella er kanskje Sveriges mest kjente ukjente kvinne. Hun er ikke kjendis – egentlig er hun bare en pen, 17 år gammel jente som går på skolen og liker å stæsje seg opp. Likevel er hun blitt kjent – som blogger. Hun står nemlig bak en av Sveriges største blogger, som leses av rundt 200 000 mennesker hver eneste uke. I mars ble også den jevne nordmann kjent med den unge blondinen, da norske aviser kunne fortelle at bloggen hennes, som inneholder alt fra pludring om kafébesøk til anbefaling av lipgloss, er sponset. Omtaler Blondinbella et produkt i bloggen sin, får hun penger for det. Svenske aviser anslår at hun tjener rundt 5 millioner kroner i året på virksomheten. Da oppstår spørsmålet umiddelbart: Kan du stole på at bloggere sier sin ærlige mening, uten hensyn til økonomiske interesser?- Som leser er du nødt til å stole på at blogginnholdet ikke er sponset dersom det ikke står noe annet – det er her selve problemet ligger, sier Merete Tollefsen, jurist hos Forbrukerombudet. Forbrukerombudet arbeider for å stoppe markedsføring som bryter med markedsføringsloven. I Norge er den generelle regelen at all reklame skal merkes tydelig, slik at forbrukere kan skille markedsføring fra annet innhold. Foreløpig har ikke Forbrukerombudet mottatt klager på norske blogger som bryter med loven, men det betyr ikke at det ikke vil skje.- Personlig tror jeg at problemet kan bli omfattende, sier Tollefsen. - Men foreløpig har vi liten erfaring med bloggsponsing, og har ikke tall som kan si noe om hvordan det ligger an.

Skjult sponsing

Høsten 2007 undersøkte Tollefsen nettstedet Blogger Wave, der bloggere kan påta seg «bloggoppdrag» for å tjene penger på å skrive om spesielle produkter. Siden den gang har Blogger Wave også etablert seg i Norge, slik at norske bloggere nå har en åpen mulighet til å blogge seg til inntekter.- Forbrukerombudet er skeptisk til denne formen for markedsføring, spesielt dersom det rettes mot barn og unge. Det følger klart av loven at all reklame skal merkes tydelig, men samtidig er det vanskelig å trekke grensene. Som privatperson har du ytringsfrihet, og styres ikke av de samme interne reglene som gjelder for pressen, for eksempel. (I pressen skal all reklame skilles fra redaksjonelt stoff, journ.anm.) Heldigvis vet vi at det råder en indre selvjustis også i bloggingens verden, og mulighetene er gode for at andre bloggere og lesere vil legge merke til det dersom en blogg kan se ut til å være sponset.Både skjønnhetsblogger og andre former for blogger kan gi deg som leser nyttige tips du ikke finner andre steder. Personlige erfaringer kan til tider være mer verdt enn all verdens vitenskapelige tester, men ikke stol blindt på alt du leser:- Mitt råd er å lese blogger med sunn skepsis og fornuft, sier Tollefsen.

5 gode grunner til å lese skjønnhetsblogger

1. Når du finner en blogger som har samme smak og behov som deg, kan du la bloggeren være prøvekanin for nye ting. Da vet du mer om hva du bør kjøpe og hva du bør styre unna, og du sparer penger og slipper skuffelser.2. Magasiner og aviser gjør grundigere tester, men vektlegger kanskje ikke alltid de tingene du synes er viktigst ved et produkt eller en tjeneste. Bloggere formidler mer personlige opplevelser, som kan gi deg svaret på akkurat det du lurte på.3. Det er gratis!4. Gjennom kommentarfeltet får du øyeblikkelig anledning til å dele dine egne erfaringer og diskutere med andre. Ga sjampoen deg grønt hår, eller fikk du silkehud av en krem som kostet en femtilapp, er det stedet å fortelle om det - hvis du ikke vil starte din egen blogg.5. Du kan få kjappe tips som du kan spare stort på hvis du handler der og da. Blader kan ha lang trykketid, mens blogging skjer i øyeblikket. Er det salg på din favorittparfyme akkurat i dag, er det mye større sjanse for at du leser om det i en blogg enn i et blad.

Sjekk dette før du leser:

  • Undersøk alltid fotnoter og «om meg» eller «about»-delen av bloggen. Her kan det ligge informasjon om eventuell sponsing.
  • Gå gjennom tidligere poster og se hva som anbefales og ikke. Er alle produktomtalene positive, er det greit å være skeptisk - de færreste av oss har vel likt alle produkter vi har prøvd.
  • Benytt deg av bloggernes eget nettverk: tast inn navnet på bloggen eller bloggeren i en søkemotor, så får du fort opp svaret på om andre nettbrukere er skeptisk til innholdet i bloggen.
  • LES OGSÅ:
  • Klikk deg skjønn
  • 10 nettsteder for kvinner
  • Shoppingmekka på nettet
  • Satser på designerklær på nett
  • Mødre elsker nettet
  • Dumper telefonen for nettet
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer