Nettshopping

Klar for «Black Friday»?

Fredag 29. november kan du gjøre et kupp på en rekke nettbutikker.

GJØR KUPP PÅ BLACK FRIDAY: Fredag 29. november er det "Black Friday", hvor en rekke nettbutikker har salgskupp. Foto: emde71 - Fotolia
GJØR KUPP PÅ BLACK FRIDAY: Fredag 29. november er det "Black Friday", hvor en rekke nettbutikker har salgskupp. Foto: emde71 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 29. november er det nok en gang duket for «Black Friday» i USA. Dette markerer «starten» på julehandelen for amerikanerne, og er rett og slett en fastsatt handledag hvor butikker tilbyr et stort utvalg av varer til sterkt reduserte priser (gjerne frem til påfølgende mandag – som er kjent som «Cyber Monday»)

De fleste amerikanere tar seg langhelg i sammenheng med «Thanksgiving» - som er i dag, og dagen etter at de har kost seg med god mat og familieselskap, er det shopping de begir seg ut på.

Og så enormt er forbrukernes shoppingvaner denne dagen, at den alene bidrar til at mange butikker går fra røde til svarte tall i regnskapet - derav navnet «Black Friday», skriver Mynewsdesk.com.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken nettbutikk som er best i test
 

Økt popularitet i Norge

Her til lands har en rekke nettbutikker kastet seg på trenden med Black Friday de senere årene, og i fjor var faktisk denne dagen en av de store handledagene på nett.

- De første norske butikkene som arrangerte «Black Friday» så vi allerede i 2009 og 2010, men i år har nesten samtlige 200 nettbutikker som vi samarbeider med signalisert at de vil arrangere «Black Friday» denne måneden. Populariteten har økt enormt, både blant forbrukere og nettbutikker, sier Mats Staugaard, daglig leder i cashback- og fordelsprogrammet KickBack.no, til Mynewsdesk.com.

Også markedssjef Peter Stensig i Blivakker.no har stor tro på denne siste fredagen i november.

- Black Friday er en stor dag for Blivakker.no. Det selges ikke mye sort neglelakk, men vi opplever vel heller at det går i sorte tall og røde neglelakker, sier han.

GJØR ET KUPP: Norwegian Outlet, Blivakker.no, Zalando, Elkjøp og Stormberg er bare noen av nettbutikkene som har superkupp denne dagen. Foto: Produsentene
GJØR ET KUPP: Norwegian Outlet, Blivakker.no, Zalando, Elkjøp og Stormberg er bare noen av nettbutikkene som har superkupp denne dagen. Foto: Produsentene Vis mer

LES OGSÅ: Nå kan du shoppe fra Cubus på nett
 

Gjør et motekupp

Per dags dato er det flest nettbutikker som har innført Black Friday i Norge, men stadig flere fysiske butikker har også begynt med trenden – deriblant Elkjøp, som arrangerer salget både på nett og i butikk.

Tidligere år har også fysiske butikker som Platekompaniet, Stormberg, Ark, Spaceworld og Clas Ohlson arrangert «Black Friday».

Også en rekke motebutikker på nett vil ha tilbud denne dagen – og gjerne et par dager lengre også, deriblant Asos.com og Net-a-porter.com. Også Norwegian Outlet og Outletone har kastet seg på salgsdagen, og det samme gjelder for en rekke nettbutikker – som Zalando, Getinspiret og Stormberg.

LES OGSÅ: De beste interiørbutikkene på nett
 

De hotteste butikkene

Motenettsiden Whowhatwear.com har laget en liten liste over nettsidene fashionistaer med slunken lommebok bør følge med på denne dagen, og hva slags koder de kan benytte seg av for å få rabatt.

Nedenfor får du info om noen av disse:

 • Net-a-porter.com – opp mot 50 prosent salg på utvalgte produkter. Kun: 29/11
 • Asos.com – 20 prosent på utvalgte produkter fra 28/11-2/12.
 • Urbanoutfitters.com – Ulike rabatter på ulike varer. Kun: 29/11
 • Shopbop.com – 15-20 prosent på utvalgte varer. Kun: 29/11- 2/12.
 • Theoutnet.com – Gratis frakt. Kun: 30/11-1/12

  OBS: Et godt tips er å google favorittbutikken din og Black Friday, så kommer det mest sannsynlig opp om de har tilbud den dagen eller ikke.

  LES OGSÅ: Dette er viktig å sjekke før du handler på nett
   

  Ikke gå helt amok

  Ok, du kan kanskje gjøre et kjempekupp 29. november, men det er viktig å huske på at både frakt og toll (fra utenlandske nettsider) ofte kommer i tillegg. Dette kan variere kraftig i pris også.

  En annen ting som er viktig å tenke på, er om dette er ting du faktisk trenger, eller som noen virkelig ønsker seg – hvis du har planer om å gi det i gave, og ikke bare falle for fristelsen til å kjøpe ting for det «er så billig».

  Husk også at du har lov til å angre på kjøpene du gjør på europeiske nettbutikker, selv om de er på salg.

  – Nettbutikker som befinner seg i EU har alle en minimumsfrist til å angre på sju dager, men ofte tilbyr butikkene lengre angrefrist, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, til NRK.no.

  Hun legger til at enkelte utenlandske nettbutikker må følge norske forbrukerrettigheter.

  – Kjøper du fra utlandet gjelder norske regler om butikken retter seg mot nordmenn ved at du betaler i norske kroner og siden er på norsk. Hvis ikke gjelder landets egne regler, sier Flønes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer