- Det er viktig å ikke blir skremt bort fra ull som materiale, sier Bettina Johnsen, kommunikasjonssjef i Pierre Robert.
En genser som klør er absolutt ikke behagelig å ha på seg, men har du noen gang tenkt over hvorfor den faktisk klør?
Ifølge Johnsen i Pierre Robert avhenger det av ull-typen og hvilke strikkemetode som er brukt.


Bedre skapplass - genialt enkelt!
- Hvis man har opplevd at en ullgenser klør så betyr det ikke dermed at all ull klør, sier Johnsen og legger til at det kan være forskjell på en glattstrikket genser og en ribbestrikket genser.
- Men her er det nok mest personlige preferanser som avgjør. Hvis man er veldig tørr i huden så kan det kanskje også oppleves som at ullen klør mer enn på andre.
«Kløgrensen for ull»
Men det er faktisk noe som heter «kløgrensen for ull». Ifølge eksperten så er denne grensen definert rundt 27 micron eller høyere.
Men hva betyr egentlig det?
- Micron er en betegnelse for tykkelsen på ullfiberen. Én micron = 1/1000 millimeter. Til sammenlikning er et menneskehår omtrent 100 micron. En norsk lammeullsgenser ligger gjerne på 28 -29 micron. Merinoull ligger på et lang lavere nivå, sier Johnsen og legger til at deres merinoull ligger på 19,5 micron.


De deiligste koseklærne du finner nå
Merionull vil derfor av de fleste oppleves som kløfri. Samtidig handler det også om hvordan du bruker ulltøyet ditt.
- Generelt så anbefaler vi ikke å bruke tykk/grov ull direkte mot huden. Det vil lett kunne klø, særlig hvis man blir varm. Å følge trelagsprinsippet med tynn ull innerst, så et tykkere lag ull og så et vanntett ytterlag, er det optimale. Da er det også lettere å ta av seg noen lag for å regulere temperaturen.

Slik vasker du ulltøyet
Selv om man som oftest bør følge vaskeanvisningen på lappen på plagget du skal vaske, er det ikke nødvendigvis slik at det gjelder for alle ullplaggene. Hvis det står «håndvask» på vaskeanvisningen til et ullplagg, går det fint å vaske det på maskin med ullprogram. Noen ullplagg kan du også slenge i tørketrommelen.
- Ull- og håndvaskprogrammene på dagens maskiner er like skånsomme, om ikke mer skånsomme, som å håndvaske selv. I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, vogging og sentrifugering. Det er det ikke alltid like lett å få til for hånd, har Malin Skaar, leder Orkla forbrukerservice og ekspert på Plusstid.no, tidligere uttalt til KK.no.
Flekk på ullplagget? Da kan du forbehandle flekken ved å helle på litt Milo og la det virke i cirka 30 min før vask, tipser Skaar.

Statiske klær? Vi har muligens løsningen!

Når du håndvasker er det ikke alltid like lett å få ut alt vannet av plagget. Men du har kanskje opplevd at det er lav sentrifugering på ullvask i maskin? Det har sin naturlige forklaring, ifølge en tidligere uttalelse av tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
- Årsaken til at maskinene ikke har høyere omdreiningshastighet, er at produsentene ikke er spesielt opptatt av vask av ull. Det er jo ikke i så mange land dette er så viktig, som her hos oss. Men uansett om du sentrifugerer på en lavere hastighet, så vil svært mye av vannet gå ut og tørking blir ikke noe problem.