Hudpleie

Kremene du ikke bør begynne med for tidlig

Kan i verste fall bidra til raskere aldring.

FOR TIDLIG? Om du har en ung og sunn hud, kan du faktisk gjøre den mer sensitiv og mottakelig for miljøskader ved å begynne med antialdringsprodukter for tidlig. Bruk heller pengene dine på solbeskyttelse og hudpleie som passer best mulig til din hud, råder ekspertene. Foto: studiovespa - Fotolia
FOR TIDLIG? Om du har en ung og sunn hud, kan du faktisk gjøre den mer sensitiv og mottakelig for miljøskader ved å begynne med antialdringsprodukter for tidlig. Bruk heller pengene dine på solbeskyttelse og hudpleie som passer best mulig til din hud, råder ekspertene. Foto: studiovespa - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nærmest overstrømmes av reklamer for tilsynelatende magiske kremer, serumer og masker som lover å stramme opp, fjerne fine linjer, dypere rynker og pigmentflekker, gi huden spensten og gløden tilbake og fjerne ethvert tegn til aldring. 

Det er kanskje ikke så mange av oss som tror anti-aldringsproduktene (også kjent som anti age) er riktig så magiske som de påkostede reklamene bedyrer, men at vi fortsatt bruker penger på dem, er det ingen tvil om. 

Men er det egentlig sånn at hvem som helst bare kan kaste seg over disse skjønnhetsproduktene og forvente effekter, uansett alder?

Når bør du egentlig begynne med disse produktene?

LES OGSÅ: Aldringstegnet det er lettest å gjøre noe med

Alder betyr ikke alt 

– Det spørs hvilke type produkter, hva slags hud man har og hvor solskadet og miljøskadet den er, sier Grethe Marie Grimen, kurs- og produktansvarlig hos Beauty Products.

Hun sier at alder har mindre å si enn hvor mye skade du har påført huden din. Om du har solt deg mye eller om du røyker, vil huden din eldes raskere. I tillegg kan huden bli miljøskadet av alt fra kulde og forurensning, til dårlig kosthold og feil produktbruk. Sykdom spiller også inn og kan bidra til hurtigere aldring av huden.

– En på 30 kan ha like «sliten» hud som en på 40.

FORSIKTIG: Selv om du ikke bør starte med aktive antialdringsprodukter før du har rundet 30 år, er det absolutt noe du kan gjøre for å forebygge aldring fra ung alder. Solfaktor er det aller viktigste, så husk å beskytte deg mot hudens verste fiende uansett alder.  Foto: Syda Productions - Fotolia
FORSIKTIG: Selv om du ikke bør starte med aktive antialdringsprodukter før du har rundet 30 år, er det absolutt noe du kan gjøre for å forebygge aldring fra ung alder. Solfaktor er det aller viktigste, så husk å beskytte deg mot hudens verste fiende uansett alder. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Trine Sundene Marthinsen hos Skintific understreker at aldring av huden ikke bare har med alder å gjøre. 

– Hudaldring kan være genetisk betinget eller forårsaket av miljømessige påvirkninger, sier hun. 

Aldring av huden starter ofte i form av dehydrert hud, gjerne i 20- eller -30 årene, og gjerne rundt øyne og munn.

– Det er alltid lurt å forebygge skader på huden, og noe av det første man kan gjøre er å bruke UV-beskyttende produkter, da solen er en av de mest sentrale bidragsyterne til aldring.

LES OGSÅ: Å ta sol er det dummeste du gjør for skjønnheten

20 kan være for tidlig

Grimen forklarer at det faktisk kan være for tidlig for deg på 20 år å begynne med antialdringsprodukter med hudforyngende effekter. 

Hun nevner at ingredienser som noen fruktsyrer og A-vitamin er noe du helst bør styre unna i så ung alder. 

– Det er fordi huden kan bli stresset, og det er ikke noe poeng i å stimulere cellefornyelsen på en ung hud som er normal og frisk, sier hun. 

– Når du passerer 30 kan disse type milde produkter være lurt å begynne med for å holde «hjulene i gang» og forebygge videre skader i huden ved å stimulere og opprettholde en normal cellefornyelse, forklarer eksperten. 

– Etter 40 kan du i tillegg begynne med anti-aldringsprodukter med peptider som hjelper på å roe ned mimikklinjer. 

LES OGSÅ: Dette bør du vite om peeling

ØYEKREM: Selv om det anbefales at du begynner med en egen øyekrem i 20-årene, bør du velge en som gir deg mest mulig fuktighet heller enn en med veldig aktive antialdringsingredienser når du er så ung.  Foto: Thinkstock
ØYEKREM: Selv om det anbefales at du begynner med en egen øyekrem i 20-årene, bør du velge en som gir deg mest mulig fuktighet heller enn en med veldig aktive antialdringsingredienser når du er så ung. Foto: Thinkstock Vis mer

Typiske aldringstegn å se etter

Både Grimen og Marthinsen mener imidlertid at du bør følge med på hudens aldringstegn enda mer aktivt enn du følger med på kalenderen.

For å få en grundigere analyse av huden din og produkter tilpasset akkurat din hud, bør du besøke en hudterapeut, men det er også tegn du selv kan se etter. 

– Dehydrert hud, hyperpigmentering, fine linjer og mindre elastisitet i huden, nevner Marthinsen. 

– En stresset og ekstremt miljøpåvirket hud vil starte aldring av huden tidligere. Røykere vil også oppleve aldring av huden rundt munnen spesielt.

LES OGSÅ: Når bør du egentlig begynne med øyekrem?

Kan bidra til raskere aldring

Grimen gjentar at du som har en veldig ung hud, bør unngå sterke fruktsyrer og A-vitamin i hudpleieproduktene dine. Vent til du har passert 30, er hennes råd. 

Om du begynner med kraftige antialdringsprodukter med aktive virkemidler for tidlig, kan du faktisk bidra til at huden eldes raskere, forklarer hun: 

– Huden kan bli stresset , fortynnet og irritert. Dette vil igjen i verste fall gjøre huden mer utsatt for skader av sol og miljø, og den kan eldes fortere. 

– Man kan for eksempel oppleve utbrudd og stramhet, legger Marthinsen til. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer