Paljettkjole

«Krig» om paljettkjole fra H&M

Denne paljettkjolen fra H&M selges til dobbel og til og med tredobbel pris, på apper som Tise og Finn.

PALJETTKJOLE: Denne paljettkjolen blir solgt til høystbydende av private selgere. Foto: H&M
PALJETTKJOLE: Denne paljettkjolen blir solgt til høystbydende av private selgere. Foto: H&M Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Selger denne superpopulære kjolen fra H&M. Utsolgt alle steder.»

«Helt ubrukt populær paljettkjole fra hm»

«Helt ny med lappen på, bud på 1100»

«Sjekker interessen for denne nydelige kjolen fra H&M. Bud på 1200»

Man trenger ikke lete lenge på Tise eller Finn før bilder av en hvit paljettkjole med svart sløyfe dukker opp. Ordinærprisen til kjolen, som opprinnelig kommer fra H&M, ligger på 599 kroner.

Romerrikes Blad omtalte saken først.

ANNONSE: Det finnes mange slike annonser på blant annet Tise, akkurat nå. Foto: Skjermdump/Tise
ANNONSE: Det finnes mange slike annonser på blant annet Tise, akkurat nå. Foto: Skjermdump/Tise Vis mer

Prøver å tjene penger

Grunnet den ekstreme etterspørselen, har noen sett sett på det som en mulighet til å tjene noen ekstra kroner. Noen forsøker å selge kjolen til en ganske mye stivere pris enn den opprinnelig ble solgt for.

Ifølge avisen har flere selgere satt i gang budrunder, og noen tilbyr kjolen til utleie for 350 og 400 kroner per kveld. Enkelte har doblet og tredoblet prisen.

POPULÆR: Det er denne kjolen som har blitt så voldsomt populær. Foto: H&M
POPULÆR: Det er denne kjolen som har blitt så voldsomt populær. Foto: H&M Vis mer

Hvorfor går kjolen viralt?

– Dette er et typisk eksempel på noe som går viralt, og som med det tillegges en ekstra verdi det ikke nødvendigvis har. Det blir liksom en slags hype rundt plagget. Spørsmålet er hvorfor, men det er ikke alltid det skal så mye til. Kanskje er det blitt sett på en kjendis eller en moteprofil, eller allerede gått sin seiersgang på sosiale medier, sier KKs mote- og skjønnhetsredaktør, Ida Elise Eide Einarsdóttir.

MOTEREDAKTØR: Ida Elise Eide Einarsdóttir.
MOTEREDAKTØR: Ida Elise Eide Einarsdóttir. Vis mer

Det er mange eksempler på ting som er dukket opp på eksempelvis TikTok flere tiår etter at de først kom på markedet, og som med det blir relevante igjen for en ny generasjon som «oppdager» det på ny.

– Denne kjolen har fått det til å koke på TikTok der den blant annet kalles «årets festkjole». Det forklarer nok saken. Og den er jo utvilsomt høyst aktuell nå under festsesongen. Fin er den også. Jeg ser på sosiale medier at mange gjør et poeng ut av at den kan brukes begge veier. Det gjør den versatil, og gir den med det også større verdi, sier hun.

På TikTok er det dessuten mange som hevder at den gir Blair Waldorf fra Gossip Girl-vibber.

- Det virker garantert forlokkende for TikTok-generasjonen som er dypt begravet i nostalgiske trender fra 2000-tallet, sier Einarsdóttir.

GÅTT VIRALT: Kjolen har fått mye oppmerksomhet på blant annet TikTok. Foto: Tiktok/Skjermdump
GÅTT VIRALT: Kjolen har fått mye oppmerksomhet på blant annet TikTok. Foto: Tiktok/Skjermdump Vis mer

Både paljetter og sløyfedetaljer er dessuten store trender akkurat nå, og ettersom kjolen har en nokså tilgjengelig pris, blir det fort hele «pakka» som gjør at den nå rives vekk fra butikkhyllene, mener Einarsdóttir.

– Og så ser nok folk sitt snitt til å tjene en ekstra slant i disse dyrtider. Når det er sagt ville jeg ikke punget ut for dobbel pris her. Kjolen er laget nesten utelukkende i polyester. Butikkene bugner over av festkjoler i alle varianter nå – og i alle prisklasser. Det samme gjør bruktbutikkene, og sjansen er stor for at man kan gjøre en god handel second hand eller vintage også.

Stor påvirkningskraft

Slike eksempler viser hva slags påvirkningskraft sosiale medier har, når det gjelder etterspørsel av enkelte varer og tjenester.

- Det er flere og sammensatte grunner til at folk velger å betale for produkter og tjenester fra trender. Én av dem kan være at man blir nysgjerrig på hvorfor et produkt har fått såpass mye oppmerksomhet. Noen synes det er morsomt å prøve noe nytt, sier Clara J. Reich til Romerrikes blad.

Reich er forsker og stipendiat ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.

- Dersom man oppfatter at «alle» har et produkt, kan enkelte også føle at de trenger å kjøpe det for å passe inn og føle en slags tilhørighet. I noen sosiale grupper kan det gi status å vise frem at man har slike produkter, fordi det kan signalisere at man følger med på hva som er populært, sier hun videre.

Dette gjelder spesielt barn og unge.

RENS DET: Dersom det er noen måneder siden sist du vasket sluket, kan det hende det ser slik ut nå. I videoen forteller vi deg hvordan du bør rense det og hvor ofte ! Video: Celina Stamper. Vis mer

Bruk fornuft

Markedssjef i Tise Norge, Sigrun Stenseth, sier til Romerrikes blad at det alltid vil være mennesker som ønsker å tjene penger på ting som har stor etterspørsel. Men hun håper likevel at folk er litt bevisst:

- Selv om noen øyner muligheten for å tjene penger på populære ting, håper vi at folk er bevisste på hva de kjøper og at det er plagg som de ser for seg å bruke mange ganger, og som de føler er verdt prisen de betaler.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer