Julebordsesongen er godt i gang for mange. Etter en lang periode hvor vi har vært mye hjemme og sosiale sammenkomster ikke akkurat har vært vanlig, vil mange kanskje flotte seg litt ekstra.
Kropps- og ansiktsglitter er en effektiv og morsom måte å skinne litt ekstra på festen. Vi har derfor hørt med ekspertene hvordan man kan glitre på en miljøvennlig måte. I mange glittertyper gjemmer det seg nemlig store mengder mikroplast, som er en miljøversting.
Makeup-artist, Tomas Erdis mener kosmetikk ikke har vært like mye i kontrollert som ønskelig med tanke på bærekraft. Derfor opplever han at mange er uvitende om at det ikke bare emballasje som har noe å si, men også innholdet og ingredienser.
Erdis er selv aktuell med et samarbeid med GlitterEcoLovers hvor de lanserer et spiselig glitter kalt «eat me» som man trygt kan ha i mat og drikke.
– Det er superfint og så gøy å ha som prikken over i’en til et event, en fest eller bare for å skape litt ekstra gøy stemning i hverdagen!
Fra før av har de laget et vanlig ansikts- og kroppsglitter. Det er laget av plantematerialer og er dermed nedbrytbart. Emballasjen er også miljøvennlig, uten plast og kan resirkuleres.
– Jeg kan trygt anbefale glitterproduktene fra GlitterEcoLovers da alle er miljøvennlige, nedbrytbare og IKKE dyretestet! forteller Erdis som sier at en av grunnene til at han har engasjert i dette samarbeidet er at han da kan bidra til å spre budskapet om miljøvennlig kosmetikk.

Erdis påpeker at det er viktig at vi applauderer hverandre for den innsatsen vi gjør, og ikke bare arresterer folk på hva de ikke får til. Det er mange faktorer som spiller inn, det kan for eksempel hende at et merke ikke er så flinke på bærekraftig transport, men klarer å lage en miljøvennlig og bærekraftig emballasje.
– Jane iredale er også et merke som fokuserer på dyrevennlighet, bærekraft og miljøvennlighet hvor de jobber hardt for å oppnå så miljøvennlige og økologiske produkter som mulig. Jeg føler meg alltid trygg ved å bruke jane iredale også!
– Er det lett å velge bodyglitter som ikke inneholder plast, eller er det mange feller der ute?
– Stadig flere produkter produseres på en bedre måte, men det er absolutt mange feller der ute. Det kan være vanskelig å undersøke i hvilken grad merkevarer produserer, pakker og høster ingredienser bare for å nevne noen få faktorer. Det er viktig å huske på at om man er oppmerksom på det, kan man lettere manøvrere seg gjennom «sminke-jungelen» og oppdage feller og trekk ved dårlig produserte varer.

Idas skjønnhetsfavoritter
Hvordan lese seg til plast?
Ifølge Erdis finnes det mange betegnelser på ingredienser. Selv om noe ikke er av naturlig opprinnelse kan det likevel være fremstilt på en bærekraftig og miljøvennlig måte med gode ingredienser.
– Du kan se etter betegnelsen polyethylene som betyr plast, mens «plast» som er laget av for eksempel økologisk cellulose er bra! Man kan også se om merkevaren bruker glitter fra «bioglitter».
Også miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er opptatt av hva som skjuler seg i kosmetikk. De forteller at man kan sjekke innholdsfortegnelsen for å unngå mikroplast. Da kan man styre unna produkter som har følgende i ingredienslisten: Nylon (PA), Polyethylene (PE), Polypropylene (PP) og Polyethylene terephthalate (PET).
– Mikroplast i kosmetikk og kroppspleieprodukter kan lett spres til naturen for eksempel. via avløpsvannet fra dusjen, og mye havner til slutt i havet.
Det sier rådgiver Hanne Gustavsen, som mener det flott at forbrukerne er bevisste. Men at dette ikke er forbrukernes, men myndighetenes ansvar. Hun står for at mikroplast burde være forbudt i all kosmetikk da det er helt undøvendig, og at gode alternativer finnes.
– Det er fortvilende at mange kosmetikkprodusenter fortsetter å tilsette mikroplast i produktene sine, til tross for at de vet det er skadelig for naturen. Noen selskaper tar ansvar og har faset det ut, mens andre ikke gidder å handle før de bli påtvunget det ved lov, forteller Gustavsen.
Framtiden i våre hender fører ikke en oversikt over hvilke merker som bruker og ikke bruker mikroplast, men anbefaler heller å se etter Svanemerket kosmetikk. For Svanemerket tillater ikke mikroplast i sin kosmetikk. Samt produkter hvor glitteret er laget av biologisk nedbrytbar cellulose.
LES OGSÅ: Da Marita fikk MS, ba hun ektemannen om å forlate henne

Denne kjolen tok 1034 timer å lage!
Er det dyreste det beste?
Kosmetikk, som mye annet, varierer i pris. Det kan derfor være lett å tenke seg at jo dyrere et produkt er, jo bedre og mer miljøvennlig er det.
Tomas Erdis mener derimot at dette varierer og er individuelt.
– Noen produkter er dyre fordi du betaler for merkevaren, mens andre er dyre fordi de ikke inneholder fyllstoffer, men kun ingredienser som har en rolle i produktet.
Han forklarer at det er mulig å ha lave utgifter tilknyttet produksjon av miljøvennlig kosmetikk. Prisen er også avhengig av kvantumet merkevaren produserer og bestiller.
– En fin huskeregel kan være at om produktet er veldig billig er det lurt å gjøre ekstra undersøkelser rundt merkevaren og produktet, sier han.

Blir du stresset i sosiale settinger etter korona? - Rådet er enkelt
Hva er mikroplast?
Selv om de fleste av oss blir mer klimabevisste og får økt kunnskap om hva man bør og ikke bør gjøre, er det ikke alltid lett å holde tunga rett i munnen.
Mikroplast er rett og slett ganske små deler av større plastdeler. Mikroplasten man finner i skrubber og glitter er det meningen at skal være små partikler, for å oppfylle sitt formål. Men mye annen mikroplast er vanskelig å spore opp. Det er fordi det kan komme fra dekkene på bilen din, når de slites over tid. Eller det regnes vekk og ned i elver, som gummigranulater fra kunstgressbaner. Mye mikroplast stammer fra søppel, dumpet i naturen, som har ligget en stund. Da blir plastikken porøs og smuldrer opp i masse små deler, som fortsetter reisen sin, som mindre, men like skadelig.
Framtiden i våre hender forklarer konsekvensene av mikroplast i naturen slik:
"Plast kan i seg selv inneholde skadelige kjemikalier, og mikroplast kan i tillegg tiltrekke seg miljøgifter fra sine omgivelser. Når mikroplast kommer inn i næringskjeden bidrar det derfor til å øke mengden giftstoffer i levende organismer som fisk, fugl osv., og til syvende og sist også oss mennesker siden vi er på toppen av næringskjeden. Dette kan for eksempel skade evnen til reproduksjon, temperaturregulering, hemme vekst eller få andre langtidseffekter. Dyrene kan også forveksle plasten med mat, og dermed kan de få en falsk metthetsfølelse, mens de likevel sulter, eller indre skader. I verste fall kan det true det biologiske mangfoldet ved at det legger ytterligere press på arter som allerede er utrydningstruet".
Så alt i alt: Mikroplast er en superskurk. Men velger man rett merke, kan man skinne og glitre om kapp med julelysene på årets julefester- Med god samvittighet.
– Tør å prøve deg, lek deg med glitteret! Ikke vær redd for å feile, da er det bare å ta det bort med en kost eller teip!
Råder Tomas Erdis.
