Ashley Graham

- Kvinner har lenge blitt fortalt at de er stygge når de har et par ekstra kilo for mye

Ashley Graham (30) er større enn kollegene sine, men det stopper henne på ingen måte. Hun vil redefinere modellverdenen.

ASHLEY GRAHAM: Plus-size modellen, Ashley Graham (30), forteller til KK at alle sa hun var for tjukk for å være modell. Dette har supermodellen motbevist for lengst og jobber aktivt med å fortelle motebransjen og verden at kvinner faktisk kommer i alle størrelser. FOTO: NTB scanpix
ASHLEY GRAHAM: Plus-size modellen, Ashley Graham (30), forteller til KK at alle sa hun var for tjukk for å være modell. Dette har supermodellen motbevist for lengst og jobber aktivt med å fortelle motebransjen og verden at kvinner faktisk kommer i alle størrelser. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ashley Graham er 18 år gammel og hun står foran speilet i New York. Hun har bodd hjemmefra en stund og jobber som modell. Det er tøft. Mamma lager ikke lenger maten og hun fester for mye. Lårene er blitt tjukkere og hun hater, hater, hater seg selv. Hun synes hun er stygg.

– Jeg husket hva mamma pleide å si til meg: «Du er tøff, briljant og vakker». Og når jeg sa det til meg selv hadde det en utrolig effekt. Jeg begynte å tro på det selv.

LES OGSÅ: Høygravid «plus size»-modell Tess Holliday fikk nok av drittslengingen - delte nakenbilder på nett

Ti år etter er det bare å konstatere at hun har lyktes som modell. Hun har vært på coveret av flere store motemagasiner, og i år prydet hun det amerikanske magasinet Sports Ilustrateds badedrakt-utgave, som er en ekstremt prestisjefylt jobb i bransjen. Lander du et cover der, er du en stjerne. Men yrkeskravene der har til nå vært noe bisarre. Du har vært nødt til å oppfylle følgende: en viss høyde, slank og fit kropp, C-cup eller større og gjerne være blond. Tidligere modeller har blant andre vært norske Vendela Kirsebom (1993) og Victoria‘s Secrets husmodell Lily Aldridge (2014).

KK møtte Ashley i London da Lindex skjøt høstens kampanjefoto med henne som en av modellene tilbake i 2016. Det er lett å se hvorfor akkurat hun gikk gjennom nåløyet. Hun er smellvakker og minner med sine høye kinnben om Eva Mendes og Sophia Loren. Du forstår hvorfor kameraet elsker henne, det er akkurat som om lyset treffer henne perfekt. Hun gestikulerer energisk og ler høyt av sine egne vittigheter.

– Da jeg fikk vite at jeg skulle komme på coveret på Sports Illustrated, fikk jeg ikke sove. Jeg ville bare feire. Det var et vendepunkt i karrieren min, sier Ashley til KK.

LES OGSÅ: Plus size modell Robyn Lawley langer ut mot vektkritikk: -Vi er ikke overvektige

SUPERMODELL: - Sports Illustrated var et vendepunkt i karrieren min. FOTO: NTB scanpix
SUPERMODELL: - Sports Illustrated var et vendepunkt i karrieren min. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Alle sa jeg ikke var en modell fordi jeg var for tjukk

Veien til det prestisjefylte coveret har på ingen måte vært lett. Hun ble oppdaget på et kjøpesenter i hjemstaten Nebraska som 12-åring. Hun var såkalt «katalogjente», men fikk likevel gjøre coveret for jentebladet YM (som nå er nedlagt).

– Alle sa at jeg ikke var en ekte modell fordi jeg var tjukk og at jeg bare kom til å være en plus size-modell.

Men etter skolen dro Ashley altså til New York for å gjøre karriere som modell.

– Agentene ringte meg og sa jeg var for tjukk eller for liten. Jeg reagerte med å lete etter bekreftelse på feil steder: Hos de samme agentene og fra feil menn på fest. Det endte med at jeg sluttet å ta vare på meg selv fysisk og følelsesmessig. Det var ikke en bra tid, forteller hun.

På et tidspunkt dukket morens ord opp i hodet hennes: Tøff, briljant, vakker.

– Jeg innså at hvis jeg ikke tok vare på meg selv, så ville jeg ikke lykkes. Og jeg var jo i New York for å ta karrieren til neste nivå. Så jeg begynte å snakke pent til meg selv helt til jeg trodde på det jeg sa.

Deretter har det gått slag i slag for Ashley.

– Jeg byttet modellbyrå og jobber i dag for IMG Models som tror på mangfold.

Modellbyrået har mange kjente modeller i sin portefølje, men de har også mange jenter som ikke passer i den gamle modellstørrelsen.

Store jenter kan nå også bli modeller i regulær motebransje, ikke bare i plus size-segmentet.

– Med det fikk jeg komme på flere castinger med innflytelsesrike mennesker. Så sa det bare «boom»! Selv trodde jeg ikke at jeg kunne gjøre moteserier. Jeg har rett og slett brutt mange barrierer. Store jenter kan nå også bli modeller i regulær motebransje, ikke bare i plus size-segmentet.

EGEN BIKINIKOLLEKSJON: Ashley Graham har også lansert sin egen badedraktkolleksjon. Her på fotoshoot i Miami. FOTO: NTB scanpix
EGEN BIKINIKOLLEKSJON: Ashley Graham har også lansert sin egen badedraktkolleksjon. Her på fotoshoot i Miami. FOTO: NTB scanpix Vis mer

«Kjære lår, jeg er glad i dere»

I tillegg til å gjøre modelljobber har hun startet sin egen kampanje. Den går ut på å fortelle motebransjen og verden for øvrig at kvinner faktisk kommer i alle størrelser. Hun kaller seg kroppsaktivist.

– Det har ikke vært noen som meg før, med fett på ryggen, cellulitter på armene og klumper og dumper her og der, representert i film og media. Kvinner har lenge blitt fortalt at de er stygge når de har et par ekstra kilo for mye. Jeg forsøker å fortelle at kropper kommer i alle former – og at de kan være modeller.

Og folk lytter. I fjor holdt hun en rørende forelesning om sin oppsiktsvekkende karriere på konferansenettverket TED Talks. Hun står på scenen foran et speil og sier: «Kjære lår, dere er så sexy at dere ikke klarer å la være å gni dere inntil hverandre. Jeg er glad i dere». Hun fortalte at det var frigjørende å akseptere at hun ikke passet inn i noen annen form enn sin egen. Det er bedre å være den rollemodellen du vil være, i stedet for å forsøke å ligne på damer andre mener er fine. Over 1 million mennesker har sett videoen på YouTube.

– Moteindustrien vil tjene på å inkludere alle typer kvinner, sier hun og viser til at bransjen nå i større grad enn før bruker modeller av ulike størrelser og etnisiteter og at folk flest faktisk ikke er modelltynne.

Men alt begynner hjemme, påpeker hun.

– Min mor, som er en stor, tysk kvinne, har aldri gått på diett eller stått foran speilet og sagt at hun var stygg. Det er viktig å tenke på hvordan du snakker foran barna dine, for som mor er du en viktig rollemodell. Min mor passet alltid på å si at jeg var tøff og briljant. Hun er mitt ideal.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

Tre kjappe

- Hva kjennetegner stilen din?

– Sexy, chic og komfortabel til enhver tid. Jeg er ingen trendperson, men vil ha oversikt over alt som skjer i motebildet fordi jeg designer badedrakter og undertøy. Selv er jeg mer klassisk. Jeg elsker Donna Karan og Calvin Klein. De draperte kjolene til Vivienne Westwood sitter også godt på kvinnekropper som min. Og så elsker jeg store gulløreringer og ringer. Jeg er en skikkelig veskejente og kan gjerne gå med et plagg til to dollar, så lenge jeg har en stor designerveske. Jeg har et par Chanel-vesker, en Céline og en fra Givenchy.

- Hva tenker du på når du kler deg?

– Jeg pleier alltid å si at du bør vise fram noe. Om du ikke vil vise mye hud, så vis bena. Er det ikke brystet du viser, så kan du vise armene. Selv elsker jeg baggy jeans, men jeg bruker alltid en kort topp til. Eller hvis jeg har en kjole som viser mye av kroppen, så har jeg en skinnjakke og lave støvletter til.

- Er det noe du aldri går med?

– Jeg har ingen hudfargede strømpebukser.

LES OGSÅ: Top model-Benedicte åpner opp om sykdommen som gjorde at hun la på seg 25 kilo på få uker

KK ble invitert til London i forbindelse med fotoshooten til Lindex, men har selv bekostet alle utgifter i forbindelse med reisen for journalisten. Denne saken står også i KK nr 38, 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer