Seksualitet

Kvinner kan være fleksiseksuelle

Å like både menn og kvinner, er mer vanlig enn vi tidligere har trodd, hevder forsker.

PLUTSELIG LIKER DU KVINNER: Det trenger ikke bety at du tidligere har levd på en løgn, seksualiteten vår kan forandre seg i løpet av livet og det kalles fleksiseksualitet. Foto: All Over Press
PLUTSELIG LIKER DU KVINNER: Det trenger ikke bety at du tidligere har levd på en løgn, seksualiteten vår kan forandre seg i løpet av livet og det kalles fleksiseksualitet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE: Okei, så har du kanskje alltid falt for samme kjønn, om det er menn eller kvinner.

Det betyr ikke at du vil gjenta det mønsteret så lenge du lever. Forskere mener nemlig at kvinners seksualitet skiller seg fra menns på et vesentlig punkt:

Den er mer fleksibel, såkalt fleksiseksuell, og preferansene våre kan endre seg gjennom hele livet.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Kvinners seksualitet

– Menns seksualitet synes å være lite påvirket av kultur og samfunn, mens kvinner er mer formbare, forklarer seksualvaneforsker Bente Træen. 

Hun viser til artikler av den amerikanske psykologen Roy Baumeister fra slutten av 90-tallet, som er blitt sentrale verk om det fagfolk kaller erotisk plastisitet, eller seksuell formbarhet.

– Mens menn er ganske stabile og tenker like mye på sex uavhengig av situasjonen de er i, har kvinner en av- og på-knapp. Vi kan glemme og gjemme seksualiteten vår i en gitt situasjon, forklarer Træen.

Erkjennelsen er relativt ny, det er nemlig forsket lite på kvinners seksuelle legning. I stedet har man hovedsakelig forsket på menn, og feilaktig gått ut fra at det som gjelder for menn også gjelder for kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer