Seksualitet

Kvinner kan være fleksiseksuelle

Å like både menn og kvinner, er mer vanlig enn vi tidligere har trodd, hevder forsker.

PLUTSELIG LIKER DU KVINNER: Det trenger ikke bety at du tidligere har levd på en løgn, seksualiteten vår kan forandre seg i løpet av livet og det kalles fleksiseksualitet. Foto: All Over Press
PLUTSELIG LIKER DU KVINNER: Det trenger ikke bety at du tidligere har levd på en løgn, seksualiteten vår kan forandre seg i løpet av livet og det kalles fleksiseksualitet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE: Okei, så har du kanskje alltid falt for samme kjønn, om det er menn eller kvinner.

Det betyr ikke at du vil gjenta det mønsteret så lenge du lever. Forskere mener nemlig at kvinners seksualitet skiller seg fra menns på et vesentlig punkt:

Den er mer fleksibel, såkalt fleksiseksuell, og preferansene våre kan endre seg gjennom hele livet.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Kvinners seksualitet

– Menns seksualitet synes å være lite påvirket av kultur og samfunn, mens kvinner er mer formbare, forklarer seksualvaneforsker Bente Træen. 

Hun viser til artikler av den amerikanske psykologen Roy Baumeister fra slutten av 90-tallet, som er blitt sentrale verk om det fagfolk kaller erotisk plastisitet, eller seksuell formbarhet.

– Mens menn er ganske stabile og tenker like mye på sex uavhengig av situasjonen de er i, har kvinner en av- og på-knapp. Vi kan glemme og gjemme seksualiteten vår i en gitt situasjon, forklarer Træen.

Erkjennelsen er relativt ny, det er nemlig forsket lite på kvinners seksuelle legning. I stedet har man hovedsakelig forsket på menn, og feilaktig gått ut fra at det som gjelder for menn også gjelder for kvinner.

Men virkeligheten er annerledes. Kvinners seksualitet er påvirkelig og fortsetter å utvikle seg, selv når vi er kommet godt opp i alder og egentlig har trodd at vi visste hvilket kjønn vi foretrekker. 

LES OGSÅ: Dette lurer vi på om sex

USKYLDIG JENTEFLØRT: Kvinner som innleder et forhold til en annen kvinne, blir ofte tatt for kun å eksperimentere, mener den anonyme kvinnen Henne har intervjuet.  Foto: All Over Press
USKYLDIG JENTEFLØRT: Kvinner som innleder et forhold til en annen kvinne, blir ofte tatt for kun å eksperimentere, mener den anonyme kvinnen Henne har intervjuet. Foto: All Over Press Vis mer

Ikke nødvendigvis late bloomers

At kvinners seksualitet fortsetter å utvikle seg, konkluderer den amerikanske forskeren Lisa M. Diamond med i boken «Sexual Fluidity» (2009), etter å ha fulgt cirka hundre kvinner under et tiårig forskningsprosjekt.

Hun mener det blir feil å si at kvinner som forlater sin mann for en annen kvinne, har vært seksuelt forvirret hele livet. Hun er ikke nødvendigvis blitt lesbisk over natten, hun har ikke nødvendigvis levd på en løgn. Hun er bare tiltrukket av en kvinne denne gangen.

Fleksiseksualiteten kan oppleves på flere måter.

Noen kvinner finner plutselig ut – når den rette personen dukker opp – at det er likegyldig om kjæresten er hun- eller hankjønn.

Andre kvinner opplever at seksualiteten endrer seg over tid, og at de begynner å føle seg tiltrukket av andre kvinner. Det er ikke noe de planlegger eller velger. 

– Alle mennesker har en viss grad av hetero og en viss grad av homo i seg, og det kan variere gjennom et langt livsløp hva vi velger, mener Bente Træen. 

– Vi vet også at det statistisk sett er langt flere kvinner enn menn som kunne tenke seg å ha sex med en av samme kjønn. 

LES OGSÅ: - Mamma, er du lesbisk?

HETEROFIL ELLER HOMOFIL: Mens noen liker menn, og kanskje til og med den samme mannen, livet igjennom, endrer andre seksuelle preferanser.  Foto: All Over Press
HETEROFIL ELLER HOMOFIL: Mens noen liker menn, og kanskje til og med den samme mannen, livet igjennom, endrer andre seksuelle preferanser. Foto: All Over Press Vis mer

Skala fra 1 til 10

«Hanne» (27) kan huske å ha vært tiltrukket av én mann tidlig i 20-årene, ellers har hun alltid falt for kvinner.

Ikke alle har vært lesbiske – i utgangspunktet. Likevel har de innledet et forhold.

– Jeg har absolutt vært initiativtakeren. De har visst hva min preferanse var, jeg har visst at de var sammen med menn, men når jeg har følt en kjemi og tiltrekning har jeg bare gått for det, forklarer hun.

– Sånn jeg ser det er alle mennesker et sted på en skala fra en til ti, der en er helt heterofil og ti er helt homofil. Jeg tror ganske få er helt på én eller helt på ti. 

Hanne oppdaget fort at kvinner som definerer seg som heterofile, blir smigret om hun viser interesse.

Hun mener det sier noe om kvinners fleksible forhold til egen seksualitet: Mens hennes fremstøt tas imot som en kompliment, kan en mann risikere å få seg en på trynet om han prøver seg på en kompis.

– Jeg tror det henger sammen med at sex mellom to kvinner oppfattes som ufarlig og ikke-truende. Det er liksom ikke lidenskap, det er kos. Spesielt blir jeg møtt med den holdningen fra menn, de kan gjerne spørre om jeg ikke savner noe, om det er nok, liksom. Det er egentlig fryktelig provoserende, det oppleves som at min seksualitet ikke blir tatt seriøst.

LES OGSÅ: Disse har flest one night stands

HENNE: Nummer 1 er i salg nå. Foto: All Over Press
HENNE: Nummer 1 er i salg nå. Foto: All Over Press Vis mer

Jenter som kysser

Hanne påpeker at menn fortsatt har større rom for å utforske sin egen seksualitet i oppveksten, ingen blir overrasket om en 16 år gammel gutt onanerer eller bruker porno, mens vi ikke helt forventer å ta våre døtre på fersken.

Hun mener at det dermed ikke er rart om kvinner har et mer uavklart forhold til egen legning enn det menn har, og at det kan forklare hvorfor menn har et mer bombastisk forhold til hvem de kan føle seg tiltrukket av.

Samtidig opplever hun at kvinner har større handlingsrom for å leke med seksuell orientering i det offentlige rom. To jenter kan kysse på byen uten å legge noe mer i det, du kan ha sex med en jente og kalle det eksperimentering.

Nettopp det mener hun er en av grunnene til at hennes forhold til opptatte kvinner, ikke er blitt slått ned på.

Sexolog Bente Træen peker på enda en grunn: 

– Sex mellom to jenter er den ypperste sexfantasien for mange menn. Selv om de ikke selv er til stede, kan de bli ufattelig tent bare ved tanken.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i HENNE 1, som er i salg nå. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer