Skjult budskap

La du merke til de skjulte budskapene?

Prinsesse Kate skapte historie på mer enn én måte da hun opptrådte i Eurovision.

SKJULT BUDSKAP: Prinsesse Kate hadde et skjult budskap under opptredenen i Eurovision song contest i 2023. FOTO: SKJERMDUMP NRK/BBC
SKJULT BUDSKAP: Prinsesse Kate hadde et skjult budskap under opptredenen i Eurovision song contest i 2023. FOTO: SKJERMDUMP NRK/BBC Vis mer
Publisert

Det tok ikke lang tid etter at den svenske Eurovision-serien var et faktum i 2023, før kontroversene begynte å melde seg. Ja, egentlig begynte de allerede under avstemningen, da fans av det finske bidraget sang det finske refrenget «Cha, cha, cha» av full hals og truet med å overdøve 12-erne som ramlet inn til svenske Loreen fra fagdommerne.

Men overraskelsene stanset ikke der. Allerede i introen til sendingen, da fjorårets vinnerbidrag fra ukrainske Kalush Orchestra ble fremført av ulike artister, i et innslag som ga klump i halsen, var det en «artist» som utmerket seg spesielt, nemlig Kate prinsesse av Wales. Kate satt bak tangentene i rojale omgivelser på Buckingham Palace, og med rutinerte fingre spilte hun et parti av den ukrainske vinnerlåten. Ifølge Daily Mail ble innspillingen gjort i god tid, og man hadde greid å holde det hemmelig helt frem til sendingen.

Skjult budskap

Mange vil ha det til at Eurovision er et upolitisk arrangement, og ifølge Womens Wear Daily fikk ikke Ukrainas president Zelenskyy lov til å sende en videohilsen under showet, gitt European Broadcasting Unions regel om at konkurransen skal være upolitisk. Men det kan se ut som om prinsessen tok skjeen i egen hånd, og gikk utenom regelen, med sitt eget politiske budskap.

Ikke bare deltok hun som musiker i den ukrainske låten, hun hadde i tillegg valgt en fotsid kjole, og det i en farge som unektelig ledet tankene til det ukrainske flagget.

Kongeblå, tenker du kanskje? En farge som Kates avdøde svigermor prinsesse Diana i høyeste grad satte på kartet på 80-tallet, både i klær og eyeliner? Men fargen på Kates kjole er langt fra kongeblå, og den sterke blåfargen er av mange tolket som en utvetydig støtte til Ukraina.

– Det er ingen tvil om at prinsesse Kates kjole var en hylles til Ukraina, sier KKs moteredaktør Ida Elisa Einarsdottir.

– Kledd i det ukrainske flaggets blåfarge, kan hun på sett og vis minne om sin avdøde svigermor, prinsesse Diana, som var kjent for nettopp å bruke klær og mote til uttrykke støtte og sympati. Jenny Packham-kjolen minner utvilsomt om kjolen Diana bar tilbake i 1996.

ORIGINALEN?: Avdøde prinsesse Diana på Victor Chang Charity Ball i Sydney i Australia i 1996. FOTO: Tim Rooke/REX/NTB
ORIGINALEN?: Avdøde prinsesse Diana på Victor Chang Charity Ball i Sydney i Australia i 1996. FOTO: Tim Rooke/REX/NTB Vis mer

Einarsdottir forteller at det for forøvrig ikke første gang prinsesse Kate hyller Ukraina med sine antrekk. Ei heller er det første gangen hun velger Jenny Packham.

– Prinsessen har ved flere anledninger brukt antrekk fra den britiske designeren. I det hele tatt bruker hun ofte britisk design.

Kjolen kan ifølge Women's Wear Daily kjøpes på Net a Porter for 4917 pund. Kate bar den med øredobber hun har arvet etter avdøde dronning Elizabeth.

Får kritikk

Men det var ikke bare Ukraina-støtte prinsessen overrasket med under ESC. Mange vil ha det til at hun med den asymetriske kjolen, samtidig ga et stikk til hertuginne Meghan. Harrys kone hadde nemlig på seg en kjole i lignende blåfarge under NAACP Image Awards i 2022, også hun med den ene skulderen synlig. De to svigerinnene skal ha et anstrengt forhold, og Kates kjolevalg har dermed fått Meghan-tilhengerne til å se blått. Mange mener hun stjal stilen til sin svigerinne, og er ikke nådige i sin dom:

«Kate kopierer Meghan enda en gang. Samme farge. Samme skulder. Kate er såååååå kjedelig».

Andre igjen påpeker at avdøde prinsesse Diana tross alt var den første til å gå med en lignende kjole, under reisen til Australia i 1996.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer