SØM TIL FOLKET: Kamelonen Mari Melilot er opptatt av du skal bli fornøyd med det du lager, derfor underviser hun små grupper av gangen.  Foto: Per Ervland
SØM TIL FOLKET: Kamelonen Mari Melilot er opptatt av du skal bli fornøyd med det du lager, derfor underviser hun små grupper av gangen. Foto: Per Ervland Vis mer

Norsk Design

Lærer deg å sy 50-tallskjoler

Designerspiren Mari Melilot har startet opp sømskole.

Publisert
I juni i år viste 24-åringen fram sitt avgangsprosjekt fra Kunsthøgskolen i Oslo, som gikk ut på «å lage en kolleksjon inspirert av eventyret Rapunsel». Hun har også vært assistenten til motedesigner Tina H, som har stor tro på Mari.

- Mari er en spennende klesskaper. Hun er en designer med hjerte for kvalitet og har et åpent sinn, uttalte Tina H til KK.no da Mari viste fram debutantkolleksjonen sin.

Nå gjør Mari Melilot akkurat det hun drømte om, hun har nemlig startet sin egen sømskole «Mange Vranges Sømskole». På et superkoselig klasserom i Nordahl Bruunsgate 22 i Oslo arrangerer hun nemlig ulike sykurs for alle nivåer.

Les også: Mari (24) er Norges nye motehåp

VERKSTED, KJÆRE VERKSTED: Akkurat som bestemor ville ha lagt det selv. Foto: Per Ervland
VERKSTED, KJÆRE VERKSTED: Akkurat som bestemor ville ha lagt det selv. Foto: Per Ervland Vis mer
BARNEØKENE: Mari får inspirasjon av disse bøkene. Nostalgi på høyt nivå! Foto: Per Ervland
BARNEØKENE: Mari får inspirasjon av disse bøkene. Nostalgi på høyt nivå! Foto: Per Ervland Vis mer

Gjort i bestemors ånd

Her får du fort følelsen av å komme hjem til bestemor. Så fort vi har rukket å komme inn døren blir vi tilbudt en stor kopp hjemmelaget te, som består av ingefær, sitron og honning.

Veggene har hun dekorert med gamle barnebøker og søte korsstingsbilder. Alt er gjort i bestemors ånd, noe som betyr både cookies og god stemning.

- Jeg er et stort barn, forklarer Mari og smiler lurt.

- Jeg lærte håndarbeid av begge bestemødrene mine, og savnet det gamle og koselige. Her prøver jeg å ta vare på de gamle bestemorverdiene, og la det bli et sted du har lyst å komme tilbake til, sier hun.

Lyst på en Mad Men-kjole?

Hver uke framover vil hun holde sømkurs på kveldstid. Her vil det bli alt fra klassiske nybegynnerkurs til mer litt avanserte mønsterkonstruksjonskurs. Du får til og med lære deg å lage 50-tallskjoler, som er en av høstens største trender.

Dersom du elsker Mad Men-stilen og vil ha en kjole a la Joan Holloway, Peggy Olsen eller Betty Draper, er det store muligheter for å lage det her.

- Dette er en nisje som det ikke finnes mye av. Det gir mening å bidra til at arven fra farmor og mormor blir ført videre. Ingenting er så gøy som når folk kan si med stolthet at «dette har jeg laget helt selv», forteller Mari.

Les også: Ville du ha gått i dette?

FORKLARER: På nybegynnerkurset lærer du å sy etter ferdig mønster. Alle skal få klær som passer! Foto: Per Ervland
FORKLARER: På nybegynnerkurset lærer du å sy etter ferdig mønster. Alle skal få klær som passer! Foto: Per Ervland Vis mer

Forkjærlighet for gamle klær

Gjenbruk er noe hun brenner for. Helt siden Mari var liten har hun vært opptatt av å lage klære sine selv, og synes lite om at det har blitt et bruk og kast-samfunn.

- Spesielt vi som er klesdesignere har mye ansvar. Vi søpler mye mens vi holder på, og det er viktig å tenke gjennom dette. Heldigvis har gjenbruk og vintage blitt trendy, men jeg har aldri levd helt i tiden, sier Mari om sin egen klesstil.

Hun styrer unna de store kjedebutikkene, men går heller på loppemarkeder. Det er fordi hun synes gamle klær er mye koseligere, morsommere og at de har en helt annen kvalitet enn masseproduserte klesplagg.

Les også: Kom med vafler i ørene

EKSEMPEL: Her viser Mari et skjørt hun holder på å lage. - Det er veldig gøy å kunne lage noe selv. Da får du plutselig et helt annet forhold til det, forteller hun. Foto: Per Ervland
EKSEMPEL: Her viser Mari et skjørt hun holder på å lage. - Det er veldig gøy å kunne lage noe selv. Da får du plutselig et helt annet forhold til det, forteller hun. Foto: Per Ervland Vis mer

Riktig stoff er viktig

- Men finnes det noen klær som det ikke er vits i å sy om?

- Syntetiske stoffer, men det er min personlige mening. Stoffet må være verdt det, for det har mye å si for hvordan plagget blir, forklarer klesdesigneren.

Polyester får Mari til å rynke på nesen. Selv foretrekker hun naturmaterialer som for eksempel bomull, silke, viskose, ull, lin og bambus. Hun mener det er lurt å begynne med et stabilt stoff, for glatte stoff som silke er krevende å sy - spesielt for nybegynnere.

- De fineste plaggene er enkle. En rett søm kan være veldig fin. Det viktigste er at du tar deg tid til å gjøre det ordentlig, for ellers vi du jo ikke bruke det og da er poenget borte, påpeker Mari.

Mer om «Mad Men»: Ikke alle kler dette

KOS: - Det er viktig å kose seg mellom slaga, sier Mari om sømskolen.  Foto: Per Ervland
KOS: - Det er viktig å kose seg mellom slaga, sier Mari om sømskolen. Foto: Per Ervland Vis mer

En bukse kan bli et skjørt

Hun oppfordrer folk til å tenke litt utenfor boksen når det gjelder klær.

- Har du et favorittplagg som du elsker, men som du ikke bruker lenger fordi du har gått ned eller opp i vekt? Eller satt ikke plagget slik du ville? Husk at en skjorte kan bli et skjørt og omvendt. Ta på deg plagget på en ny måte og prøv deg fram. Det skal faktisk ikke så mye til, råder Mari.

Mari Melilots kurs er fra mandager til onsdager, fra klokken 17 til 21. Alt du trenger å gjøre er å ta med et stabilt stoff du vil bruke, en glidelås som passer, knapper og tråd. Symaskinene er lånt fra Sømsenteret, og hun har plass til seks deltakere av gangen.

Det koster 1200 kroner ved påmelding før 31.08.2010, men etter dette vil kurset koste 1500 kroner. Mer informasjon om kurset får du på denne siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer