Lag Egne Klær

Lag disse kjolene på 1-2-3

Det er mye enklere enn du skulle tro.

SYR EGNE KLÆR: Kristin Tyvoll (24) og Sara Feragen (24) har startet sin egen syblogg. Her har de på seg to selvsydde kjoler, som du også kan lage! Oppskriften finner du lenger ned i artikkelen. Foto: sydetselv.blogg.no
SYR EGNE KLÆR: Kristin Tyvoll (24) og Sara Feragen (24) har startet sin egen syblogg. Her har de på seg to selvsydde kjoler, som du også kan lage! Oppskriften finner du lenger ned i artikkelen. Foto: sydetselv.blogg.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du alltid drømt om å sy dine egne klær, men tenkt at det er altfor vanskelig?

Da bør du få med deg dette!

I tillegg til it-jente Jenny Skavlan, er det også flere andre norske kvinner der ute som har tatt «synåla i egne hender».

Startet sy-blogg

Venninnene Sara Feragen (24) og Kristin Tyvoll (24) fra Trondheim var ifølge dem selv hverken gode til å sy eller spesielt kreative, før de bestemte seg for å lage sine egne klær

I januar 2013 startet de sitt lille hobbyprosjekt, bloggen Sydetselv.blogg.no, hvor de legger ut bilder av klær de har sydd og deler oppskrifter. 

- Vi hadde ingen erfaring fra før og var langt fra noen kompetente sydamer, sier de to til KK.no:

- Vi prøvde oss litt fram og det var overraskende lett. En annen positiv overraskelse var hvor billig det var å kjøpe stoff!

SYR ALT SELV: Her viser jentene noen av klærne de har sydd -  hvit blondekjole, hvitt blondeskjørt, poncho, lekker genser og hvit skinntopp.  Foto: sydetselv.blogg.no
SYR ALT SELV: Her viser jentene noen av klærne de har sydd - hvit blondekjole, hvitt blondeskjørt, poncho, lekker genser og hvit skinntopp. Foto: sydetselv.blogg.no Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du fornye klærne dine

- Trenger ikke kjøpe dyre merkeklær

Ifølge jentene knotet de en del i begynnelsen, da de slet med å finne gode oppskrifter på nettet. 

Dette var også en av grunnene til at de opprettet bloggen, de ønsket å dele sine erfaringer og kanskje gjøre det lettere for andre å sy klær. 

- Du trenger ikke kjøpe masse dyre merkeklær, la deg heller inspirere av trendene og sy lignende plagg selv.

På bloggen legger de ut detaljerte framgangsmåter for hvordan du kan sy.

PÅ SARA: Sara brukte satengstoff for å sy den korte varianten av kjolen - som er pefekt på sommerfest, eller kan brukes som lang topp over en skinnbukse.  Foto: sydetselv.blogg.no
PÅ SARA: Sara brukte satengstoff for å sy den korte varianten av kjolen - som er pefekt på sommerfest, eller kan brukes som lang topp over en skinnbukse. Foto: sydetselv.blogg.no Vis mer

 

- Da vi startet benyttet vi ferdig utklippede mønstre som vi fant på Stoffogstil.no. Etter hvert begynte vi å kombinere ulike mønstre og endret dem til det vi ønsket.

- De fleste av plaggene vi syr ligger på mellom 100 og 300 kroner, og dette har ført til en slags shoppestopp for oss. Det blir til at vi syr det meste selv.

LES OGSÅ: Lær Jenny Skavlans geniale triks

To kjoler eller topp

For å vise hvor enkelt det kan være å sy klær selv, deler Sara og Kristin i denne artikkelen en av de enkleste oppskriftene de bruker. 

Med den enkel oppskriften kan du lage to kjoler – en kort (koster cirka 160 kroner å lage) og en lang (koster cirka 380 kroner å lage).

Du kan også bruke oppskriften til å lage en topp.

OPPSKRIFTEN: Er tilgjengelig på Stoffogstil.no ifølge jentene.  Foto: Stoffogstil.no
OPPSKRIFTEN: Er tilgjengelig på Stoffogstil.no ifølge jentene. Foto: Stoffogstil.no Vis mer

- Kjolen bør helst sys i tynne myke stoffer, slik at den faller pent. Syr du den i stive stoffer, vil også kjolen bli stiv/ «kantete».

Utstyr:

- Nål
- Tråd
- Stoff
- Saks
- Symaskin
- Målebånd
 

Fremgangsmåte for kjole: 

1. Velg modell A. Pakken får du kjøpt hos Stoff & Stil og den inneholder ferdige deler som er klippet ut til kjolen (du kan velge størrelse), slik at det bare er å legge mønsteret på stoffet og feste det med nåler. 

Deretter klipper du rundt kanten.

2. Klipp ut forstykket (til venstre) og bakstykket (til høyre). Dersom du ønsker å ha lang lengde, mål opp etter egne mål. På kjolen på bildet er det lagt til rundt 55 cm ekstra i lengde.

Foto: sydetselv.blogg.no
Foto: sydetselv.blogg.no Vis mer

Bildet under til høyre viser hvordan mønsteret og den opprinnelig lengden ser ut.

Foto: sydetselv.blogg.no
Foto: sydetselv.blogg.no Vis mer

3. Legg rettsiden av stoffet til forstykket og bakstykket mot hverandre. Sy skuldersømmene sammen.

4. Bildet over viser kjolens vrangside. Ha fortsatt rettsiden av stoffet til forstykket og bakstykket mot hverandre. Mål opp hvor store du vil ha ermegapene. På denne kjolen er det brukt 20 cm ermegap.

Foto: sydetselv.blogg.no
Foto: sydetselv.blogg.no Vis mer
KREPP: Kristin brukte krepp georgette, som er et polyesterstoff med litt elastisitet, for å sy sin lengre utgave av kjolen.  Foto: sydetselv.blogg.no
KREPP: Kristin brukte krepp georgette, som er et polyesterstoff med litt elastisitet, for å sy sin lengre utgave av kjolen. Foto: sydetselv.blogg.no Vis mer

Start nederst på kjolekanten og sy sidesømmene sammen opp mot ermegapet. Brett kanten på halsutskjæringen ned mot kjolens vrangside og sy en søm over for å få en fin kant.

5. For å få en fint kant, legger du til slutt opp kanten nederst på kjolen. Brett opp kanten dobbel slik at du får en fin innside av kjolen også.

Vanskeligere er det ikke, så nå er det din tur til å prøve!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer