Olena Zelenska

– Landet deres er i krig, og de stiller for Vogue?

Ukrainas presidentpar refses for moteforside.

FÅR KRITIKK: Ukrainas førstedame Olena Zelenska på coveret av Vogue faller ikke i god jord hos alle. FOTO: faksimile.
FÅR KRITIKK: Ukrainas førstedame Olena Zelenska på coveret av Vogue faller ikke i god jord hos alle. FOTO: faksimile. Vis mer
Publisert

At moten er mer politisk enn noensinne er det ingen tvil om.

Likevel har amerikanske Vogues hyllest av det ukrainske presidentparet skapt voldsom debatt. Det er nemlig ikke helt uten kontrovers at president Volodymyr Zelenskyj og førstedame Olena Zelenska brettet ut livene sine i motemagasinet.

«Landet deres er i krig, og de stiller for Vogue?» spør en leser i kommentarfeltet på motemagasinets Instagram-profil.

«Det virker ikke som en spesielt god idé å posere for et motemagasin når folk daglig dør i hjemlandet deres», skriver en annen.

Det er spesielt bildene av presidentparet som har vakt oppsikt. Foreviget av den kjente motefotografen Annie Leibovitz er selve moten riktignok noe i bakgrunnen, men det visuelle er slående sterkt; De to som holder rundt hverandre, hun sittende i en trapp mens han holder vakt og hun stående foran et utbombet fly og soldater.

PÅ TALERSTOLEN: Ukrainas førstedame Olena Zelenska møter medlemmer av den amerikanske kongressen i sommer. FOTO: NTB.
PÅ TALERSTOLEN: Ukrainas førstedame Olena Zelenska møter medlemmer av den amerikanske kongressen i sommer. FOTO: NTB. Vis mer

– De verste månedene i mitt liv

– Jeg forsøker å gjøre mitt beste, forteller førstedamen til motemagasinet der presidentparet åpner opp om livet i krigstid, ekteskapet, deres felles historie og deres drømmer for fremtidens Ukraina.

– Dette har vært de verste månedene i livet mitt, og i livene til alle ukrainere, sier hun.

– Vi ser frem til seier. Vi er ikke i tvil om at vi vil seire. Og det er dette som holder oss gående, oppmuntrer førstedamen.

Men i kommentarfeltet hagler kritikken.

«Frekkheten av å gjøre krig moteriktig. Dere suger, Vogue. Folk dør faktisk.»

«Dette er så sykt på så mange plan».

«Glorifisering av krig»

«Bissart.»

«Se for deg at folket ditt dør, og du gjør en fotoshoot. Herregud, verden er gal!»

Presidentparet – og Vogue – beskyldes alle for å romantisere den pågående krigen.

Men ikke alle er like negative.

«Takk Vogue for å bringe bevissthet om Ukraina fra stemmene til faktiske ukrainere», skriver en i kommentarfeltet.

«Fantastiske bilder», skriver en annen.

Motejournalist: – Lang tradisjon for å gjøre intervjuer med politikere

MinMote-journalist Elise Alexandra Årnes Gulbrandsen sier til KK at motemagasiner har lang tradisjon for å gjøre intervjuer, portretter og saker med nettopp politikere.

– Og det blir ofte bråk og murring, sier hun.

MOTEJOURNALIST: Elise Alexandra Årnes Gulbrandsen mener motemagasiner har langt tradisjon for å intervjue og portrettere politikere og andre maktpersoner. FOTO: privat.
MOTEJOURNALIST: Elise Alexandra Årnes Gulbrandsen mener motemagasiner har langt tradisjon for å intervjue og portrettere politikere og andre maktpersoner. FOTO: privat. Vis mer

Kritikken bunner ifølge henne ofte ut i at det er «lite viktig» eller overfladisk, og at politikerne burde bruke tiden sin på noe annet enn å stille opp for motemagasiner.

– Den samme kritikken er fraværende om politikerne stiller til intervjuer med tradisjonelle nyhetsmedier, påpeker hun.

– Jeg har ikke lest intervjuet i Vogue, men vil anta at det holder seg langt unna tant og fjas, og samtidig speiler en viktig bit av virkeligheten - som nå blir presentert til det som kanskje er en annen målgruppe.

Troller førstedamen

Men det er ikke bare den påståtte romantiseringen av krig og konfliktsoner som bakgrunn som har skapt debatt. Troll har nemlig kritisert førstedamen for det de kaller hennes «ufeminine» måte å sitte på.

Det har fått kvinner over hele verden til å stille seg bak Zelenska. Hashtagen #SitLikeaGirl trender på sosial medier der kvinner deler bilder av seg selv sittende bredbente og foroverlent for med det å forsøke å gjenskape Leibovitz' portrett av den ukrainske førstedamen på coveret.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer