Klesvask:

Lar du de nyvaskede klærne ligge?

Etter bare én time bør de faktisk vaskes på nytt!

LA KLÆR LIGGE I VASKEMASKINEN: Den ferske klesvasken din kan fort bli en bakteriebombe om du lar den ligge. FOTO: NTB Scanpix
LA KLÆR LIGGE I VASKEMASKINEN: Den ferske klesvasken din kan fort bli en bakteriebombe om du lar den ligge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Jeg bare setter på en vask nå, så er den klar til jeg kommer hjem fra jobb», er det nok mange som har sagt en gang eller to. Hvert fall en variant av den setningen! For ja, vaskemaskinen har kanskje stoppet, men er vasken din egentlig ferdig til du kommer hjem? Du kan faktisk ha tabbet deg ut på TO forskjellige måter om du gjør dette!

For det første er det brannmessig ikke anbefalt å la tørketrommelen eller vaskemaskinen gå når du ikke er i huset. Det andre er at ferdigvaskede klær ikke bør ligge i vaskemaskinen i mer enn én time. Da begynner nemlig bakteriekoloniene å vokse. Psst: Derfor bør du ALLTID vaske nye klær før bruk!

En tidligere undersøkelse, gjennomført av Uppsala Akademiska Sykehus i Sverige, har vist at klær og tekstiler bør vaskes på 60 grader i minst ti minutter, etterfulgt av tørketromling på høy temperatur, for å bli kvitt alle bakterier, har Svenska Dagbladet tidligere skrevet. Charles Gerba, professor i mikrobiologi ved universitetet i Arizona, har også fortalt til KK at det lureste du kan gjøre er å ta det ut så fort som mulig.

- Klær som akkurat er vasket, er ikke nødvendigvis bakteriefrie.

Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved Høyskolen i Oslo og Akershus, sier seg enig i at det ikke er en god idé å la klesvasken din ligge i maskinen.

- Å la vask bli liggende er ikke lurt. Farger kan smitte og det kan utvikles vond lukt. Klær bør derfor tørkes så raskt som mulig. Om klærne ikke lukter godt bør de vaskes på nytt, sier Grimstad Klepp.

LES OGSÅ: Bli ny: - Det siste klesplagget jeg kjøpte var i januar (sjekk så lekker Lene ble i de nye klærne!)

Tøm fort og unngå vond lukt, skrukkete tøy og bakterier

Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, forteller at det også er andre grunner til at man bør ta ut vasken sin ganske så raskt.

VÆR RASK: Tømmer du vaskemaskinen rask unngår du vond lukt, skrukkete tøy og bakterier. FOTO: NTB Scanpix
VÆR RASK: Tømmer du vaskemaskinen rask unngår du vond lukt, skrukkete tøy og bakterier. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Man bør tømme maskinen for klær så fort som mulig for å unngå vond lukt. I tillegg er det en stor fordel å tømme raskt for å unngå at klærne blir veldig skrukkete. Om klærne er bakteriefrie eller ikke etter vask vil komme an på temperaturen man har brukt.

Hun forteller at hun stadig snakker med folk som opplever at treningstøyet lukter surt i det de tar det ut av vaskemaskinen.

- Da viser det seg ofte at de har vasket på for lav temperatur og har heller ikke brukt vaskemiddel for sportstøy. For en «hygienisk vask» så må man opp i 60 grader, men mye tøy er merket med lavere enn det. Da kan det hjelpe å bruke et spesialvaskemiddel. Vasker man mye på lave temperaturer, som jo er bra av miljøhensyn, er det lurt å rense maskinen ca én gang per måned. Sørg for at maskinen er tom når du gjør dette, sier Skaar.

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske de ulike plaggene dine

Ikke legg inn for mye tøy

Professor Charles Gerbas forskning skal ha vist at 25 prosent av vaskemaskiner i vanlige hjem inneholder avføringsbakterier. Men E.coli-bakteriene som ble funnet i undersøkelsen, var relativt harmløse, understreker forskerne. Uansett mener Gerba at dette viser at bakterier og virus kan bli liggende i vasken.

For å være på den sikre siden - bakteriemessig, bør du ikke putte for mye tøy inn i vaskemaskinen. For mye tøy kan nemlig hindre vaskemiddelet i å gjøre jobben sin godt nok.

LES OGSÅ: Har du hørt om «hair contouring»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer