Gravidmote

Lege advarer: – Kan være problematisk

Bildene hylles, men kan trenden virke mot sin hensikt?

GRAVIDMOTE: Sienna Miller hylles for dette, men trenden kan være problematisk, mener lege. FOTO: NTB.
GRAVIDMOTE: Sienna Miller hylles for dette, men trenden kan være problematisk, mener lege. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Det kan virke som om Sienna Miller hadde plukket opp ett og annet fra Rihanna (superstjernen som gjerne blir tilskrevet å ha revolusjonert gravidmoten).

For da skuespilleren dukket opp under moteuken i London, debuterte hun gravidmagen på fullt display, og hylles.

GIKK VIRALT: Bildene av en gravid Sienna Miller var overalt på sosiale medier. FOTO: NTB.
GIKK VIRALT: Bildene av en gravid Sienna Miller var overalt på sosiale medier. FOTO: NTB. Vis mer

41-åringen ankom den røde løperen under Vogue World-eventet i London i en todelt hvit look fra Schiaparelli Haute Couture bestående av en topp og et stort skjørt.

Men Sienna Miller er ikke den første til å vise frem gravidmagen på denne måten.

Rihanna skal ha mye av æren for å ha tøyet strikken hva gjelder gravidmote. Da den barbadiske superstjernen gikk gravid dukket hun opp i det ene antrekket etter det andre som ikke bare ikke skjulte magen, men som virkelig fremhevet den.

I FRONT: Rihanna revolusjonerte gravidmoten, mener mange. FOTO: NTB.
I FRONT: Rihanna revolusjonerte gravidmoten, mener mange. FOTO: NTB. Vis mer

Siden har trenden spredd seg, både blant superstjernene, men også i gatemoten.

VISER MAGEN: Den barbadiske superstjernen fikk nylig sitt andre barn. FOTO: NTB.
VISER MAGEN: Den barbadiske superstjernen fikk nylig sitt andre barn. FOTO: NTB. Vis mer

Og under moteuken i København tidligere høst for eksempel la ikke moteprofilene skjul på voksende mager.

Men kan trenden være problematisk?

– Det er jo nydelig å se gravide mager, og ikke minst at kvinner viser at de er stolte av magen og kroppen sin i denne spesielle fasen av livet. Det å vise frem at kroppen forandrer seg når man er gravid, er i og for seg fint og bra. Men det er likevel en del fallgruver ved at særlig enkelte kjendiser «fronter» trenden da det fort kan bli slik at de legger ut bilder bare når de ser «smashing» gravide ut, sier lege og forfatter av bøkene Kroppsklemma og Vår vei ut, Kari Løvendahl Mogstad til KK.

STJERNEMØTE: Når to verdener kolliderer, så smeller det. Slik gikk det da Kim Kardashian møtte Norges Erling Braut Haaland. Video: NTB, GQ Sports, Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. FOTO: Cathrine Dillner Hagen.
Lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad. FOTO: Cathrine Dillner Hagen. Vis mer

Hun tror ikke at trenden forebygger kroppspress, ei heller at kvinner flest får det bedre med sine gravide kropper, eller utseende generelt, dersom det bare er bilder av «slanke» og «perfekte» gravide mager og kropper på sosiale medier.

TREND: Under moteuken i København i høst valgte flere influensere og motepersonligheter å vise frem magen. FOTO: @noorunisa.
TREND: Under moteuken i København i høst valgte flere influensere og motepersonligheter å vise frem magen. FOTO: @noorunisa. Vis mer

– Det er lite strekkmerker å se på disse bildene eller gravide kvinner som har en del kilo ekstra på kroppen. Så det blir, som så ofte ellers, et veldig stereotypt og «perfekt» bilde som gis av hvordan man ser ut som gravid, samtidig som de fleste ikke ser eller kjenner seg slik i det hele tatt.

– Hvorfor kan det være skadelig å skulle sammenligne seg med andre?

– Det å sammenligne seg med andre er veldig fort gjort, og noe vi ofte gjør – også når vi er gravide. Det tar mye energi, og kan gi oss en følelse av å ikke være bra nok og kanskje også litt mislykket. Da tar det gjerne energien og fokuset bort fra det som virkelig teller når man er gravid, nemlig utvikle en relasjon og kontakt til babyen sin, og lære sin gravide kropp best mulig å kjenne, med opp- og nedturer.

VISER MAGEN: Å vise frem gravidmagen er blitt mer vanlig. Her under den danske moteuken. FOTO: Anastasia Fedoseeva.
VISER MAGEN: Å vise frem gravidmagen er blitt mer vanlig. Her under den danske moteuken. FOTO: Anastasia Fedoseeva. Vis mer

Mogstad advarer om utseendefokus.

– Det er et enormt fokus på utseende overalt i samfunnet vårt, og gravide slipper ikke unna. Det å se bra ut og å holde seg slank og sunn er et viktig statussymbol og liksom et tegn på at vi har kontroll og lykkes. Dette gjelder også gravide tror jeg, og da blir det slitsomt om man skal sammenligne seg med vakre kjendiser som viser frem voksende gravidmager og de tilsynelatende perfekte kroppene sine på bilder.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer