Klær

Legendariske moteøyeblikk

Modeller som tryner, Coco Chanel som damper i vei og funky Twiggy på dansegulvet. Her er tidenes beste motefilmklipp.

Yves Saint Laurent sammen med Diors store modell Kouka i 1959. Foto: All Over Press
Yves Saint Laurent sammen med Diors store modell Kouka i 1959. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coco Chanels tanker om mote

Legendariske Gabrielle Bonheur Chanel, senere Coco Chanel, er damen bak de klassiske svarthvite draktene og de lange perlekjedene. Den elegante lille Coco åpnet først en hattebutikk i Paris i 1910. Etter hvert lanserte hun også egne kolleksjoner, og var en av de første som byttet ut korsettet med praktiske og elegante klær. I 1922 kom Marilyn Monroes favorittparfyme Chanel No. 5, og i 1925 kom signaturjakken med kantebånd. Den eksentriske damen bodde på et rom på Hotell Ritz i Paris i over 30 år, og arbeidet med kolleksjonene til sin død i 1971. Hun er ellers kjent for sitatet «eleganse er ikke et privilegium for de som nettopp har trådt ut av ungdommen, men derimot for kvinner som allerede har tatt kontroll over fremtiden sin.» I dette klippet, ikledd en lekker signaturdrakt, snerten hatt, store perleøredobber og med en veivende sigarett i hånden, forklarer blant annet Coco hva som er forskjellen på eksentrisk og ekstravagant mote.

Yves Saint Laurents nerver i spenn

Året er 1962 og for den unge designeren Yves Saint Laurent står alt på spill. Året før har han vist en kolleksjon som ikke ble noen stor suksess - denne gangen er det vinn eller forsvinn. Alt avhenger av hva motefiffen synes om klærne han straks skal vise på catwalken. Som vi vet gikk det hele veldig bra. Yves Saint Laurent står blant annet bak klesklassikere som motorsykkeljakken, smokingjakken for kvinner, safarijakken, damedressen og buksedrakten.

Se Twiggy danse

Psykedelisk, superfunky og en av 60-tallets aller største stilikon. Twiggy er kjent for sine store øyne, lange tynne ben, korte hår, androgyne stil og mod-looken skapt av Mary Quant, damen bak miniskjørtet. Ikke minst så kan hun danse også. Se bare her.

John Gallianos sagnomsuste avgangskolleksjon

John Galliano, som ble født på Gibraltar i Spania i 1960, er kjent for sine spektakulære temakolleksjoner og «trash couture». Han fikk fart på motebransjen da han presenterte sin avgangskolleksjon i 1984, inspirert av den franske revolusjonen, som dette klippet viser. Her går det i rysjer, new romantic-stil og flagrende kapper. Kolleksjonen ble hyllet som et «mesterverk» i motepressen, og rubbel og bit av den ble kjøpt opp av designbutikken Browns i London. I dag designer Galliano for Dior i tillegg til sitt eget merke.

Supermodellene på 90-tallet

Linda Evangelista, Cindy Crawford, Helena Christensen og Naomi Campbell. Her er de alle sammen, verdens første supermodeller, på catwalken til Gianni Versace i 1992.

Modeller som er helt på trynet

Lange slanke skjønnheter i vidunderlige aftenkjoler som tryner pladask på catwalken, modeller som snubler i de skyhøye stilettene sine eller bryter sammen i latterkrampe. Det er jo ingenting som er morsommere å se på, tross alt.

Kate Moss-magi på catwalken

I 2006 avsluttet designeren Alexander McQueen visningen sin ved å hylle supermodellen Kate Moss med en virtuell 3-D film regissert av Baillie Walsh. Et virkelig praktstunt som tok pusten fra publikum. Se bare her.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer