Oslo Fashion Week 2013

Legg merke til disse plaggene

Kristine Vikse kan stå bak neste sommers «må ha»-garderobe.

HADDE VISNING UNDER OSLO FASHION WEEK: - Vi har hatt mye print denne sommeren også, for eksempel store blomster, men til neste år tror jeg det blir enda større, sier Haugesund-designeren Kristine Vikse til KK. Foto: Per Ervland
HADDE VISNING UNDER OSLO FASHION WEEK: - Vi har hatt mye print denne sommeren også, for eksempel store blomster, men til neste år tror jeg det blir enda større, sier Haugesund-designeren Kristine Vikse til KK. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
På frakteskuta MS Vikse på Vippetangen i Oslo har den sjøgrønne ripa blitt tryllet om til catwalk. Rælingen er pyntet med skjell og linstoff, i baugen henger hvite lerret og lysegrønne drinker står på rekke og rad. Til lyden av måker, live musikk og med skipshornet til Gressholmen-ferga i det fjerne, har den norske designeren Kristine Vikse invitert sine gjester ut på Oslofjorden for å se sin siste kolleksjon for neste vår- og sommer. - Visningen skal gi en følelse av lounge og strandliv, og modellene er stylet som rocka havfruer, sier Vikse til KK. Havfruenes antrekk er pyntet med vakre skjell. Designeren har vært på Kreta og sanket inn i hele sommer, og konkylier med perlemor og muslinger har blitt til maritime halssmykker og hårpynt.

Havet som inspirasjon

For det er havet som er Vikses inspirasjonskilde. Kolleksjonen har betegnende nok fått navnet Oda al mare, som betyr en hyllest til havet på latin. Et veldig naturlig valg for designeren, siden hun selv har vokst opp i havgapet i Haugesund på Vestlandet, og sett mye vær og fulgt mange dramatiske bølger med øynene.- Klærne og skjerfene er dyppet i havfarger. Det er mye sjøgrønt her, men også det dype helt ned til svart opp til det lyseste hvitt. Men også korall og farger fra underhavet, med ulike sjøstjernefarger, sier Vikse.Dette er farger som gjør norske kvinner vakre, ifølge henne selv. På lyse sommerdager eller når sommerstormen herjer.

Print, ull og akvareller

På stranden i Karmøy har Vikse tatt flotte bilder som går igjen som print i Fragments of Norway-skjerfene og plaggene forøvrig. Akvareller har hun også malt og gjort om til fotoprint som pryder florlette stripete silkekjoler og bluser.- Akvarellprinten går igjen på noen av nøkkelplaggene i kolleksjonen. Dette er enkle plagg der printet utgjør plagget mer enn snittet i seg selv. Jeg har også med mye strikk, som alltid, for erfaringsmessig har det vært mange dårlige somre de siste årene, så noen lette ullplagg i sommerfarger hører med. Utenom kardiganer, bluser og enkelte stretchy jeans, finner vi også lekre antrekk å ha på seg på fest.- I kolleksjonen har vi også ganske mange fine kjoler i silke som er enkle i snittet. Der stoffene skinner litt og gir litt fest uten at det blir for mye, sier Vikse.

Kolleksjonens it-plagg?

Hver sesong er det alltid noe som skiller seg ut som det store. I sommer har vi sett at denimshortsen, bomberjakken og blomsterbuksen har tatt helt av. Til neste år synes designeren det er tidlig å si hva som blir aller hottest, men i sin egen kolleksjon har hun stor tro på kombinasjonen av print på skjorte og bukse.- Vi har hatt mye print denne sommeren også, for eksempel store blomster, men til neste år tror jeg det blir enda større. Vi har et kult sett med en skjorte og en bukse med fotoprint, og når du setter det sammen til et antrekk blir det veldig spesielt, sier hun.

Spriter opp det hvite med skjell

Som alltid når sommeren kommer, er det mye hvitt vi skal ha på oss. Også i Vikses kolleksjon. Her er det shorts, kjoler og skjorter i den blendahvite fargen.- Jeg synes det er veldig lekkert med helhvite antrekk, men du kan jo sprite det opp med noen knallfargede sko og tilbehør, sier Vikse.- Men akkurat til denne visningen så er det statementsmykker med skjell og koraller som gjelder, og vi ønsker å holde det hvitt, flagrende og kjølig, sier Vikse.

Slik er drømmekvinnen

Hver gang Vikse pønsker ut sine kolleksjoner, ser hun for seg hvilke kvinner som skal gå i klærne. - Jeg har funnet ut at den typen kvinne jeg designer for liker å være feminin uten å være for romantisk i stilen, og hun er veldig sterk. Jeg vil lage klær som skal få kvinner til å føle seg velkledde og fine uten at det blir for mye eller for overdressed, sier Vikse.Selv synes Kristine at designer og fashionista Olivia Palermo har en fin stil, og hun følger henne trofast på Instagram.- Hun er kjempeflott og har en nettopp feminin og sterk stil.

Vikses geniale silketriks

Vikse går for materialer av god kvalitet, som ull og angora, men er mest begeistret for silke. Men etter lang erfaring med det sarte stoffet, er hun klar over at mange sliter litt med å få det til å funke. For hvem har vel ikke opplevd at silkekjolen henger seg fast på huden?- Jeg har et godt tips, for silke kan ofte bli ganske statisk, i alle fall i kombinasjon med ull eller en strømpebukse i nylon, der silkekjolen klistrer seg til kroppen, sier hun.- Men jeg fikk et tips av en ballettdanser en gang, som var å spraye huden med litt Natusan baby balsam spray, og det har vi brukt mange ganger under visning og det funker veldig bra, legger hun til.Og når det er sagt, så synes Vikse at norske kvinner bør bli mye flinkere til å bruke silke i hverdagen, for å sette en ekstra piff på stilen.

Følg moteukene på KK.no

KK.no dekker alle høstens moteuker. Følg også med på Siljes moteblogg, Facebook og Instagram (@kkmagazine) for hyppige oppdateringer, trendspaning, vårens it-plagg, shoppingtips og mye, mye mer fra alle de store moteukene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer