Bustete hår:

Lei av å våkne opp som et bustetroll? Her er triksene du kan ty til på natta

Skal håret være løst, i en strikk eller i en flette? Ekspertene gir sine beste tips til hvordan du kan bevare håret når du sover.

BUSTESTE HÅR: Lene Skaugerud er en av frisørene som mener at du bør flette eller tvinne håret før du legger deg om kvelden. Det kan nemlig gjøre at du unngår bustete hår. FOTO: Ida Bergersen
BUSTESTE HÅR: Lene Skaugerud er en av frisørene som mener at du bør flette eller tvinne håret før du legger deg om kvelden. Det kan nemlig gjøre at du unngår bustete hår. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen sover med håret løst. Andre sover med spenner, har håret i en dott på hodet, eller i én eller to fletter. Mange av oss dusjer på kvelden for å spare tid om morgenen, og da er det kjipt å våkne opp med flatt, livløst hår eller et voldsomt bustehode. Så hva kan man gjøre, for å bevare manken best mulig i løpet av natten?

Spesielt kvinner som farger håret bør ta ekstra godt vare på det, da farging sliter på håret og fører til at det blir tynnere. Og unødvendig slitasje, det vil vi ikke ha!

LES OGSÅ: Dette er alderen de fleste får grått hår

Derfor har vi snakket med frisører som gir oss sine beste tips til hvordan vi kan ta vare på håret om natten.

1. Sov med håret i en flette

Noen foretrekker å sove med håret oppsatt, for å få det bort fra ansiktet og ryggen, men da vil håret bli slitt.

– Har du langt hår, anbefaler jeg at du sover med flettet hår. Da vil du unngå slitasje og flokete hår, i tillegg til at du slipper at håret er i veien, eller at en eventuell partner legger seg oppå det, sier Sanya Keränen, leder i Nikita creative team.

Det lønner seg heller ikke å sove med håret løst, det kan faktisk føre til mer slitasje, unødvendig hårtap og floker – spesielt hvis du beveger deg mye i løpet av natten, ifølge Keränen.

– Å flette håret er et veldig gammelt skjønnhetstips. Langt hår skal flettes om natten om du ønsker å bevare det. Har du extensions burde du virkelig sove med flette, slik at det ikke blir så mye friksjon mot puten.

LES OGSÅ: Fem nydelige fletter!

SOV MED FLETTE: Har du langt hår bør du sove med flette, for å unngå slitasje. Bruk en myk strikk, slik som denne, og la fletten være litt løs. FOTO: Ida Bergersen
SOV MED FLETTE: Har du langt hår bør du sove med flette, for å unngå slitasje. Bruk en myk strikk, slik som denne, og la fletten være litt løs. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

2. Sover du med stylingprodukter i håret?

Bruker du ofte stylingprodukter i håret, slik som tørrsjampo, hårspray og hårskum? Det kan være lurt å skylle ut produktene før leggetid, men ikke nødvendigvis.

– Bruker du mye voks og hårspray eller andre «harde» produkter, bør du vaske håret før du legger deg, da produktene kan skade håret og bli liggende i sengetøyet. Men tørrsjampo kan du gjerne påføre før du legger deg – det suger til seg fett og olje i løpet av natten, slik at håret er fresht når du våkner, sier Keränen.

LES OGSÅ: Slik bør du møte opp til frisørtimen din

3. Ikke sov med vanlig hårstrikk

Mange sover med håret i strikk om natten, og det kan være lurt – så lenge du velger riktig type strikk.

– Vanlig hårstrikk er fy-fy om natten! Sitter håret ditt fast i en strikk kan det føre til ekstra slitasje på håret rundt hårfestet, hvor hårstråene er ekstra skjøre. Det er disse små, tynne fjonene som henger under hestehalen, i nakken, rundt ører, og de korte babyhårene i panneluggen, sier Agnes Guldbrandsen, eier av Gevir-frisørsalongene.

– Om du sover med strikk, bør du bruke en i mykt materiale. Scrunchiene som har kommet tilbake på markedet er et godt valg – de er ikke like stramme som «vanlige» hårstrikker, og er derfor mer skånsomme mot håret. Velg strikk uten metall, sier Lene Skaugerud, frisør ved Gevir.

LES OGSÅ: Fem grunner til at håret ditt er fett

4. Velg riktig putetrekk

Bomullsputer kommer i forskjellige varianter, og kvaliteten er varierende, men de fleste sliter på håret da det dannes mye friksjon.

– Når du sover flytter du hodet frem og tilbake på puten. Ofte ser vi at folk har tynnere hår på den siden man oftest sover på, sier Guldbrandsen.

Ifølge Guldbrandsen, er silkeputer noe de fleste i Hollywood anskaffer seg. Dette anbefales av hudleger, hudterapeuter og frisører.

– Silken skaper ikke den samme friksjonen, fordi den er glatt. Silkefibrene inneholder aminosyrer som styrker håret og hudens oppbygging. Da unngår du også at bomullstrekket «spiser opp» nattkremen om du bruker det. Vi anbefaler alle våre kunder å sove på silketrekk.

Er du ikke så fan av silketrekk? Da kan sateng være et alternativ – det er ikke like skånsomt som silke, men langt bedre enn bomull, ifølge Guldbrandsen.

TVINNE HÅRET: Ønsker du å bevare håret, og samtidig våkne opp med bølgete hår? Om du tvinner håret slik Lene Skaugerud gjør her (ikke for stramt), og fester det med fliseklemmere, vil du våkne opp med fine bølger. FOTO: Ida Bergersen
TVINNE HÅRET: Ønsker du å bevare håret, og samtidig våkne opp med bølgete hår? Om du tvinner håret slik Lene Skaugerud gjør her (ikke for stramt), og fester det med fliseklemmere, vil du våkne opp med fine bølger. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

5. Ikke sov med vått hår

En annen regel det er viktig å huske på hvis du ikke vil slite på håret, er å ikke legge seg med vått hår, ifølge Skaugerud.

– Når håret er vått, er det mer elastisk, og det slites mer når vi ligger på puta, da bevegelsene våre skaper friksjon.

LES OGSÅ: Hva gjør du når håret blir grønt av klor, sol og strand?

6. Nattkurer

Ifølge Skaugerud, blir nattkurer mer og mer populært. Om du skal vaske håret neste morgen, kan du styrke og pleie håret over natten ved å ta i rikelig med håroljer.

– Det er ikke lenge siden vi i vesten ble introdusert for håroljer. De har blitt brukt i andre deler av verden i år tusler. Mange typer oljer er ekstremt næringsrike, mange inneholder hårets naturlige fettsyrer, og de har en gjenoppbyggende effekt.

Dersom du tar i olje og børster det ut i håret før sengetid, vil det kunne gjøre underverker for håret ditt. Rask og enkel pleie som fungerer!

– Vi anbefaler alle våre kunder å alltid bruke rikelig med oljer. Spør din frisør, slik at du får riktig olje til ditt hår. For å unngå å få produktet på puten, kan du lage en turban av et silkeskjerf, som du tar fester håret ditt.

Og når håret vaskes neste morgen, bør du passe på å gjøre det riktig, for at håret ikke skal slites unødvendig. Mange vasker nemlig håret på feil måte.

– Hodebunnen skal masseres, og hårlengdene skal henge ned. Håret skal ikke løftes opp på hodet og gnis rundt, da det skaper unødvendige floker, sier Skaugerud.

LES OGSÅ: Det evige spørsmålet: Kort eller langt hår? Slik vet du hva du kler!

LES OGSÅ: Kan kosttilskudd få håret ditt til å vokse?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer