Krøller og afrotekstur:

- Lengselen etter mykt og rett hår er vanskelig å beskrive

Ida Yasin Andersen fra TV-serien Krøll minnes en barndom hvor håret kostet mye krefter og bekymringer. Flere krever nå bedre tilbud for krølltopper i Norge.

KRØLLER: Flere jobber for at Norge skal bli bedre i håndtering av krøller. Ida Yasin Andersen fra NRK-serien Krøll er åpen om anstrengt forhold til eget hår. Foto: Patrick da Silva Sæther/NRK
KRØLLER: Flere jobber for at Norge skal bli bedre i håndtering av krøller. Ida Yasin Andersen fra NRK-serien Krøll er åpen om anstrengt forhold til eget hår. Foto: Patrick da Silva Sæther/NRK Vis mer
Publisert

Mange industrier og segmenter av samfunnet preges i dag av sterkere fokus på og krav om økt mangfold. Heldigvis!

Innenfor hår og skjønnhet, er det flere som ønsker fokus på krøller og afroteksturert hår. Det bør tross alt være uproblematisk for noen med krøller å kunne gå med håret helt naturlig fordi man får riktig behandling hos frisør, eller enkelt finner tilpassede produkter.

På den fronten har vi fortsatt en vei å gå i Norge. Det ville produsentene bak NRK-serien Krøll bidra til å gjøre noe med. Programleder Ida Yasin Andersen har hatt et anstrengt forhold til egne krøller mesteparten av livet.

Med serien håper vi å kunne gjøre det lettere for neste generasjon krølltopper, slik at man slipper å gå gjennom den perioden der man kanskje misliker håret sitt, sier Andersen.

- Blitt skamklipt, eller fått beskjed om at de ikke kan klippe

Og å mislike håret sitt, det gjorde hun. I oppveksten føltes håret som et slit, og det var uungåelig å sammenligne det med venninners lange, rette, myke.

Jeg husker den følelsen av å ha hår som ikke hang ned og «dingla», og som kjentes så veldig annerledes fra alle veninnene mine sitt hår. Den lengselen etter like mykt og rett hår er vanskelig å beskrive, innrømmer Andersen.

Dette førte til flere utfordringer: som bruk av hårprodukter som egentlig var ment til en helt annen hårtype – såkalt «nordisk hår». I tillegg til rundt ti år med bruk av rettetang, som satte sine spor i håret.

– Det har alltid vært et jag etter å «fikse» eller «reparere» håret mitt fordi det alltid har blitt sett på som tørt og skada, sier hun.

Ifølge Andersen, handler det om at håret bestandig har blitt sammenlignet med de nordiske hårtypene. Istedenfor å bli sett på som det det faktisk er:

Det er bare en annen hårtype, som har en annen porøsitet og så videre. Det er ikke noe feil med håret, men vi får feil produkt til den hårtypen.

KASTER LYS PÅ KRØLLER: Prosjektleder og regissør Su Thet Mon, fotograf Ola S. Hana og programleder Ida Yasin Andersen står bak NRK-serien Krøll. De vil gjøre det bedre for krølltopper å vokse opp i dag. Foto: Privat
KASTER LYS PÅ KRØLLER: Prosjektleder og regissør Su Thet Mon, fotograf Ola S. Hana og programleder Ida Yasin Andersen står bak NRK-serien Krøll. De vil gjøre det bedre for krølltopper å vokse opp i dag. Foto: Privat Vis mer

Mangel på kunnskap om hårtypen hennes møtte hun stadig. Også hos frisører.

– Det har alltid vært en kamp å finne frisørhjelp, sier Andersen.

Hun innrømmer at det størsteparten av livet, bare har vært mor eller søskenbarnet som har fått lov til å røre håret hennes. Dette takket være dårlige frisøropplevelser.

Enten er jeg blitt skamklipt, eller så har jeg fått beskjed om at de ikke er trygge nok på håret mitt til å klippe det. Og da setter jeg faktisk heller pris på den ærligheten, forteller Andersen.

– Som lita hadde jeg også rastafletter av og til, og det var veldig deilig å bare ikke tenke på håret i sånn tre måneder! minnes hun.

I retrospekt kan hun påpeke at noe av dette anstrengte også kom fra mangel på forbilder.

Litt av grunnen til at jeg har hatt et anstrengt forhold til eget hår, er nok at jeg vokste opp på et lite sted der jeg var en av få brune krølltopper. I tillegg manglet jeg rollemodeller i media som så ut som meg, forteller Andersen.

SAMMENLIGNING: Ida Yasin Andersen forteller at håret hennes alltid har blitt sammenlignet med nordiske hårtyper. Foto: Patrick da Silva Sæther/NRK
SAMMENLIGNING: Ida Yasin Andersen forteller at håret hennes alltid har blitt sammenlignet med nordiske hårtyper. Foto: Patrick da Silva Sæther/NRK Vis mer

- Spennende ting på gang

I dag elsker hun krøllene sine – selv om hun forteller at det fortsatt kan være et slit.

– Håret er fortsatt en litt stor og krevende del av livet mitt, fordi det tar veldig mye tid og trenger en del pleie, sier hun.

Når det er sagt, er hun ikke bitter når hun ser seg tilbake.

Jeg tror det var nødvendig for meg å gå gjennom denne reisen og gjøre meg de erfaringene for å komme dit jeg er i dag. Så jeg angrer egentlig ikke på noe.

Andersen forteller at hun forsøker å ha «hårdag» én gang i uken, med skikkelig kur og pleie, men det er ikke alltid verken tid eller energi strekker til.

Men det trenger ikke være perfekt. Det er også et viktig poeng.

– Et av favorittsitatene mine fra serien vår er: «Gi slipp på den kontrollen man prøver å ha», sagt av frisør Claire Brown. Hun peker på at man kan slite seg ut ved å prøve å gjøre alt så perfekt, så det er viktig å huske på at alt ikke alltid trenger å være perfekt. Man må finne ut hva som funker for seg, minner Andersen.

Og nettopp dette personlige, tror hun har vært med på å forme Krøll-serien i stor grad. Selv er hun langt fra den eneste krølltoppen involvert. Prosjektleder og regissør, Su Thet Mon, har også krøller og relaterer mye til det som tas opp i serien.

PERSONLIG: Flere av de involverte har selv krøller, og personlige erfaringer med problemer og utfordringer knyttet til eget hår. Eksempelvis Auriane, hovedperson i serien. Foto: Eskil Wie Furunes/NRK
PERSONLIG: Flere av de involverte har selv krøller, og personlige erfaringer med problemer og utfordringer knyttet til eget hår. Eksempelvis Auriane, hovedperson i serien. Foto: Eskil Wie Furunes/NRK Vis mer

– Hun trykte temaet til brystet fra første stund! mener Andersen.

Andersen observerer heldigvis at det har vært en utvikling i samfunnet når det gjelder synet på krøller. Og den kaller hun «skikkelig fin». Det skjer ting.

Det er tydelig at det er mer rom for krøller og afroteksturert hår i skjønnheitsidealene, selv om jeg fremdeles tror at vi trenger enda mer afro og krøller i monitor.

Når det gjelder kunnskap, har vi fortsatt mye å gå på, ifølge Andersen. Men det har også blitt mye bedre siden hun var liten.

– Jeg vet det er mange som har spennende ting på gang, og som gjør en innsats for å bedre dette. Jeg håper utdanningsinstitusjonene får dette fokuset på plass i enda større grad.

Inspirert av familieoppskrifter og bransjeerfaringer

Og en av de siste til å kaste seg på den spennende ballen, er den trendy velværekjeden Lush. Nylig lanserte de en egen serie produkter spesialtilpasset krøller og afroteksturert hår.

PR-ansvarlig Monica Fayad og Afrohår-spesialist i Lush Sarah Sango kan fortelle at de har fått kjenne på etterspørselen fra kunder.

– Å introdusere Afro Hair Care var viktig for oss, slik at de med afrohår skulle kunne føle at de blir tatt på alvor og hører til hos oss, sier Fayad.

Nå er det flere som setter pris på å kunne lukte og teste produkter fysisk i butikk. For mang en krølltopp, er ikke dette akkurat dagligdags. Produktene man liker og trenger må ofte klikkes hjem fra en utenlandsk nettside med stort utvalg.

Sango påpeker at krøller og afrotekstur gir uendelig med stylingmuligheter, og at produktutvalget også kan være deretter.

– Afrohår kan styles i forskjellige former og størrelser. Håret vokser opp, ut og ned. På mandag tar jeg kanskje på lace-parykken min, på fredag fletter jeg Box-fletter ned til bakken, sier hun.

FAMILIEOPPSKRIFTER: De nye produktene til afrohår hos Lush er inspirert av Sarah Sangos lange bransjeerfaring og familieoppskrifter fra Ghana. Foto: Lush
FAMILIEOPPSKRIFTER: De nye produktene til afrohår hos Lush er inspirert av Sarah Sangos lange bransjeerfaring og familieoppskrifter fra Ghana. Foto: Lush Vis mer

Da Sango begynte i Lush i 2018, tok hun med seg 20 års erfaring innen afrohår, og så pekte straks på muligheter for utvidelse av produktsortimentet.

Afrohår er en reise, og behovene går fra rensing til definering. Jeg ønsket å designe en serie som kunne møte behovene til afrohår ved å hente inspirasjon fra min egen ghanesiske families oppskrifter og erfaringer i bransjen, forklarer Sango.

Serien inkluderer en co-wash, to balsamer og tre stylingprodukter. Fayad forteller at et av hovedmålene var å lage produkter som gir fuktighet og definisjon uten å tynge, og dette ved bruk av naturlige og trygge ingredienser.

- Produktene inneholder blant annet fersk avocado, lønnesirup, okra-gel, diverse havremelker, sheasmør og ulike essensielle oljer, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer