No poo

Lise har ikke brukt shampo på ett år

Da koronapandemien førte til nedstengningen av Norge, så Lise Vermelid Kristoffersen sitt snitt til å teste «no poo» trenden.

STRÅLENDE FORNØYD: Ett år uten sjampo har gitt Lise, som tidligere har jobbet mye som hårmodell, enda flottere hår. FOTO: Privat
STRÅLENDE FORNØYD: Ett år uten sjampo har gitt Lise, som tidligere har jobbet mye som hårmodell, enda flottere hår. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Hårtrenden «no poo» synes å ha fått en ny oppsving under koronapandemien. Kanskje ikke så rart, da måneder med hjemmekontor nok har redusert behovet for hyppige hårvasker hos mange.

«No poo» en forkortelse av «no shampoo» og innebærer at man rett og slett ikke vasker håret sitt med sjampo og balsam.

Ifølge en artikkel på Healthline.com har tilhengere av no poo-trenden riktignok ulike innfallsvinkler. For noen handler det om at de ikke ønsker å fjerne de naturlige oljene som produseres av hodebunnen, mens andre har et generelt ønske om å redusere bruken av kjemikalier i hår- og hudpleien.

En del er mer opptatte av å stå imot det kommersielle presset om å bruke mer penger på hygiene enn det som strengt tatt er nødvendig.

Perfekt tidspunkt å teste det på

En av dem som har hoppet på trenden er supersparer Lise Vermelid Kristoffersen, som driver bloggen «Pengesnakk». Det å kutte ut sjampoen har imidlertid ikke vært økonomisk motivert, hun er mer opptatt av å forenkle hverdagen sin og har lenge vært nysgjerrig på å prøve no poo-metoden.

Da koronaen kom til Norge og landet stengte ned i mars 2020, så hun sitt snitt til å teste den ut.

– Jeg hadde lest at man må gjennom en fase hvor håret blir veldig fett fordi vi har vent håret vårt til å bruke sjampo, men at hodebunnen etter hvert vil roe ned produksjonen av fett. Fordi jeg bare skulle være hjemme var dette et perfekt tidspunkt å finne ut om det fungerte, sier hun.

Problemfri overgang

Enkelte tilhengere av metoden anbefaler at man gradvis venner håret til en eksistens uten sjampo, ved at man først bytter ut sjampoen med en miks av bakepulver og eddik.

Noen lager også en egen «balsam» av epleeddik og vann. Etter et par uker med disse miksturene kan man gå over til å bare skylle håret sitt med vann.

Lise valgte derimot å slutte på dagen, noe som har fungert godt for henne. Overgangen til no poo beskriver hun som problemfri, men legger til at det trolig har en sammenheng med hårtypen hennes.

Dette passer nok ikke for alle, men jeg har tydeligvis en hårtype som egner seg godt til dette. Håret mitt blir i utgangspunktet ikke så fort fett, så det tok rundt tre-fire uker før det ble ganske ille. Deretter fulgte noen uker hvor jeg satte opp håret mitt i strikk hver morgen, fordi det ikke så særlig bra ut bak.

Har fått tykkere hår

Hun anslår at det tok rundt syv uker før hodebunnen roet seg ned og sluttet overproduksjonen av fett, etter dette har hun kun skylt håret sitt med vann. Hun bruker ingen hårprodukter, men børster det mer enn hun gjorde før.

– Jeg passer også på å massere hodebunnen når jeg dusjer, slik at jeg får oljene fra hodebunnen ut over i håret. Jeg drar den på en måte ut av hodebunnen slik at håret får mer næring. Resultatet er at håret mitt har blitt tykkere. Før var det ofte litt flatt rett etter vask, nå er det lettere å få volum.

Det første spørsmålet mange har når de hører at hun ikke vasker håret sitt med sjampo, er naturlig nok om det blir stygg lukt. Lise forteller at hun også var spent på hvordan dette ville arte seg.

– Det er jo gjerne slik at man ikke selv kjenner sine egne dårlige kroppslukter, så jeg har spurt mamma og venninner om de kunne lukte i hodebunnen min og alle sier at det bare lukter hår. Men nå er det jo slik at vi har vent oss til at hår lukter parfymert, så for noen kan det nok være uvant.

PASSER NOK IKKE ALLE: Mange av oss vasker håret med sjampo for at det skal lukte ekstra godt, Lise tror derfor at en del vil synes det er uvant med hår som bare lukter hår. FOTO: Privat
PASSER NOK IKKE ALLE: Mange av oss vasker håret med sjampo for at det skal lukte ekstra godt, Lise tror derfor at en del vil synes det er uvant med hår som bare lukter hår. FOTO: Privat Vis mer

Unngår sjampo på sønnen

Hun forsøker også å ikke bruke hårprodukter på sin fire år gamle sønn, som så langt bare har hatt sjampo i håret sitt ved en anledning.

Noe som nok kan virke utenkelig for mange småbarnsforeldre, da aktive småbarn som kjent kan få mye sand og annen skitt i håret.

– Hvis det skulle bli skikkelig ille vil jeg bruke sjampo, men foreløpig har det ikke vært noe problem. Jeg leser på diverse mammaforum at mange sliter med å få barna sine til å vaske håret og at det er vanskelig å skylle ut sjampoen uten at de får den i øynene.

– Alle kan nok kanskje ikke kutte ut sjampoen, det kommer nok an på hvilken hårtype barna har, men jeg har i alle fall ikke behøvd å ta akkurat den kampen, sier hun.

Fortere fett ved hyppig hårvask

Trude Lundevall, daglig leder i den økologiske frisørkjeden Balanzera, forklarer at hodebunnen vår påvirkes en god del av hvilken sjampotype vi bruker.

– Mange kjemiske såpestoff er svært sterke og fjerner det naturlige fettlaget vi har i hodebunnen som vi egentlig bør ha litt av. Hodebunnen forsøker å kompensere for oljen som ikke er der og begynner å produsere mer. Dette er årsaken til at håret blir fortere fett om vi vasker det svært ofte, sier hun.

– Om du kutter ut sjampoen helt vil det være en periode der hodebunnen fortsetter å overprodusere olje og håret vil føles fett. Etter hvert som du har klart deg gjennom de første ukene, vil hodebunnen normalisere seg og håret blir naturlig renset. Det bør uansett børstes og gjerne renses på en mild måte for å oppnå et godt miljø i hodebunnen.

Alternativer til å kutte sjampoen helt

Tilhengere av no poo-metoden hevder at håret blir sunnere og tykkere av å kutte ut sjampoen. Lundevall sier hun ikke kjenner til forskning som kan bekrefte dette, men at håret nok vil oppleves som sunnere når vi ikke bruker sterk sjampo.

– Disse såpestoffene trekker ikke bare bort olje fra hodebunnen vår, men også fra håret. Det vil da oppleves tørrere, så fremt man ikke tilfører fuktighet ved hjelp av kurer eller balsam, sier hun.

Det finnes riktignok alternativer for alle som ønsker å redusere bruken av kjemikalier i håret, men som allikevel ønsker å vaske håret med produkter. Lundevall tipser om at du kan bytte ut sjampoen med en som har et mildere såpestoff.

– Vi har for eksempel sjampoer med såpestoff laget av forsåpet kokosolje, denne er mye mildere både for hår og hodebunn. Ellers finnes det leirsjampoer som renser håret uten såpeskum.

– Eplesidereddik er også et supert alternativ. Den renser hår og hodebunn, nøytraliserer hodebunnen og gir en fantastisk glans til håret. Den er også med på å bevare fargen om man har farget håret.

Hvis du velger å kutte ut sjampoen kan det ifølge Lundevall være en fordel å unngå å bruke hårspray og andre produkter i håret.

– Det er kanskje det beste, men om du for eksempel skyller håret med vann og renser det med eplesidereddik innimellom, går det nok bra etter hvert. Voks og lignende er det nok verre å få ut, da det vil bli mer fettete og seigt.

Unødvendig å bruke sjampo på barn

Hun er for øvrig helt enig i at man ikke behøver å bruke sjampo på barn. Dette skyldes at barns hodebunn produserer nesten seks ganger mindre olje per dag enn en voksen.

– Det er derfor helt unødvendig og heller ikke bra for huden deres å bruke samme sjampo som voksne. Det er viktig at såpestoffene er milde og at de ikke er tilsatt parfyme som kan fremprovosere allergi.

– Egentlig trenger man ikke vaske håret til barn før de har fylt tre år, men man kan rense det med olje om de sliter med belegg, melkeutslett eller eksem. Det renser og fjerner tørre parti, samtidig som hodebunnen får god næring. Det er også fint å skylle i lunket vann og gjerne gre håret regelmessig med en børste laget av naturbust, for eksempel geitehår, som grer skånsomt uten å bli for hard. Dette vil rense hår og hodebunnen til babyen uten å irritere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer