Spiseforstyrrelser Blant Voksne

- Livet mitt bestod av å passe barn, spise og kaste opp mens de sov

Voksne med spiseforstyrrelser er et økende problem og et stort tabu. Elin Olsen (42) tok et oppgjør med skammen.

TABU MED SPISEFORSTYRRELSER: Stadig flere voksne sliter med det, men svært få vil snakke om temaet. Elin har valgt å åpne seg om bulimien. Foto: Astrid Waller
TABU MED SPISEFORSTYRRELSER: Stadig flere voksne sliter med det, men svært få vil snakke om temaet. Elin har valgt å åpne seg om bulimien. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: - Det er skambelagt å ha bulimi i voksen alder. Det forventes jo at du takler livet og hverdagen når du er voksen. 

Elin Olsen (42) utviklet spiseforstyrrelser i midten av tjueårene. Firebarns­moren hadde nylig avsluttet ammingen med sistemann, da hun begynte å trøstespise og kaste opp. På det verste kastet hun opp 20 ganger i døgnet.

– Og spesielt når du er mamma i tillegg! Jeg husker jeg tenkte med skrekk og gru på hva folk ville tenke, hvis de visste at jeg bare gikk og ventet på at barna skulle legge seg om kveldene, slik at jeg kunne spise og deretter kaste opp, sier Elin Olsen (42). 

LES OGSÅ: Dette er den vanligste spiseforstyrrelsen

Stadig flere voksne kvinner utvikler spiseforstyrrelser. Men fremdeles er det få kvinner som står frem. Mens åpenheten rundt tenåringsjenter og spiseforstyrrelser er etter hvert blitt stor, snakkes det lite om kvinner som utvikler spiseforstyrrelser midt i livet. 

- Vi er mange som ser det, men vi berører det ikke. Voksne mennesker som sliter med spiseforstyrrelser er et tabubelagt samfunnsproblem, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer