Kjole

Lukter vintagekjolen gammel svette?

Så lenge den ikke er i godt brukt polyester, er det fullt mulig å få den velduftende og fresh.

KJOLER I NATURLIGE STOFFER ER DET HÅP FOR: - Syntetiske godt brukte 70-tallskjoler kan være en utfordring. Selv om den virker helt ren når du tar den på deg, kan den begynne å lukte i løpet av kvelden, men dette er ikke noe problem hvis den er i ull, bomull eller silke, sier Siw Boine, som er daglig leder for nettsiden Epla, som selger alt fra second-hand-skatter til smykker og barnetøy, til KK.no. Foto: Aina Kristiansen
KJOLER I NATURLIGE STOFFER ER DET HÅP FOR: - Syntetiske godt brukte 70-tallskjoler kan være en utfordring. Selv om den virker helt ren når du tar den på deg, kan den begynne å lukte i løpet av kvelden, men dette er ikke noe problem hvis den er i ull, bomull eller silke, sier Siw Boine, som er daglig leder for nettsiden Epla, som selger alt fra second-hand-skatter til smykker og barnetøy, til KK.no. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vintagemoten har tatt helt av. Alt handler om å ha sin egen stil, og det får man ved å blande nytt og brukt.

Men du har kanskje opplevd det. Plutselig begynner second-hand-kjolen å lukte gammel 70-tallsfest. Fordums glamour, svette og moro siver ut fra stoffet.

Og det til tross for at du har vasket kjolen, og fulgt alle kunstens regler for hvordan man skal ta vare på klær man kjøper på Fretex.

LES OGSÅ: Slik shopper du vintage

- Polyester er tricky

Likevel så tør du nesten ikke å ta deg en svingom i frykt for å aktivisere den antikke odøren enda mer.

Hvor var det det gikk galt? Er det noen måter å unngå dette på?

Er kjolen i tjukk polyester eller andre syntetiske stoffer, og har vært ute en vinternatt før, kan det faktisk være vanskelig å få bort svettelukten

- Syntetiske godt brukte 70-tallskjoler kan være en utfordring. Selv om den virker helt ren når du tar den på deg, kan den begynne å lukte i løpet av kvelden, sier Siw Boine, som er daglig leder for nettsiden Epla, som selger alt fra second-hand-skatter til smykker og barnetøy, til KK.no. (Epla.no er en del av Aller Media).

Men har kjolen nesten ikke blitt brukt, er det vel verdt å ta sjansen. For er det noen stoffer som tåler absolutt alt, så er det polyester. Ikke minst er det mye kult å velge mellom, og de koster ikke all verden. Og så lenge det er din egen svette den lukter, så er det jo ikke like ille.

LES OGSÅ: Gjør et kupp på loppemarked

Velg riktig stoff

Hvis du vil ha en velduftende kjole, og vil investere litt penger i den, går du derimot for plagg i stoffer av god kvalitet.

- Er du ute etter en fin vintagekjole bør du velge naturlige stoffer som ull, bomull og silke. Disse kan vaskes helt rene. Men se an kvaliteten på stoffet. Har sømmen gått opp, kan du fikse det. Verre er det hvis stoffet har revnet. Sjekk også ut om glidelåsen er skikkelig, råder Torunn Grønbekk fra Epla.no.

Du bør også tenke deg litt om før du kjøper kjolen. Er noe ødelagt eller i feil størrelse, bør sannsynligheten for at du setter deg ned med symaskinen være overhengende stor før du drar kortet.

Hvis kjolen har store svetteringer, bør dessuten alarmen gå. For selv med rensing er det slett ikke sikkert at disse forsvinner.

Slik blir kjolen fresh

Når du så har funnet drømmekjolen, er det mange gode triks i boken for hvordan du får den ny og fresh.

- Jeg pleier alltid å lufte ut ullkjolene mine fra 30- og 40-tallet. Lufting er undervurdert. Heng kjolen ut i tørt vær under tak i to til tre dager, tipser Grønbekk.

Et annet triks er å legge plagget i fryseren. Men legg den i en pose så den ikke stinker lutefisk og reinsdyr etterpå.

Én teskje sitronjuice sammen med vaskepulveret skal visst også ha en forfriskende effekt på lukten.

Tryll bort møllkulelukta

Før var det svært vanlig å henge opp kjoler i poser med møllmidler i, som kan etterlate en lett emmen duft. Det er derfor det gjerne lukter litt mugg i enkelte second-hand-butikker.

Her kan man ta i bruk ingredienser til salatdressingen på kjøkkenbenken. Noe som også skal funke for å bevare fargen på jeans.

- Prøv å ta litt eddik i vannet, et par spiseskjeer i en balje, et badekar eller vaksemaskinen. Bakepulver skal visst også være bra, sier Grønbekk.

Vask kjolen varsomt

For å holde vintageplagget ved like, bør du håndvaske det med et mildt vaskemiddel. De fleste flekker, utenom svetteringer, vil gå bort. Men ikke gni, for gammelt stoff kan lett bli skjørt.

Sollys og fukt er heller ikke bra. Gamle mønster vil lett blekne i solen, og regn og fukt vil ødelegge fibrene i tøyet.

Slik finner du vintageskattene

Er det ikke så mange bruktbutikker der du bor, er det et hav av muligheter på nettet.
eBay er jo en gullgruve, men vær klar over at du lett kan bli hekta.

Det er dessuten flere bra norske nettsider som spesialiserer seg på vintage nå, som nevnte Epla og Vintage... og Vanity Vintage.

Gjør et loppiskupp

Skulle det dukke opp et loppemarked, har KK.no tidligere gitt deg disse tipsene for hvordan du kan gjøre et kupp:

Her er våre råd til hvordan du finner ting du blir fornøyd med på loppemarked:

 • Tenk gjennom hvordan stilen din er. Det er ingen vits i å sikre seg tre 60-tallskjoler hvis 80-tallet er «ditt» tiår. Det har ikke klesskapet ditt godt av...

 • Er pris det viktigste for deg, husk at det gjerne er billigst mot slutten av dagen, og da gjerne på søndagenes posesalg. Er du derimot ute etter de aller beste kuppene er det nok ingen vei utenom å stå opp grytidlig lørdag morgen og stille deg i kø.

 • LES OGSÅ: Slik shopper du vintage

 • Er du ute etter tilbehør som skjerf, vesker og belter, så ta en titt kassene som ofte er plassert under bordene hvor klærne ligger. Her gjemmer det seg ofte fine accessoirer, eller enda bedre; ting som ikke er satt frem ennå (hysj, hysj!).

 • Ta deg litt tid til å se over det du tenker på å kjøpe. En fin bluse som viser seg å ha store svetteflekker er kanskje ikke tidenes kupp likevel? For det er slett ikke sikkert at disse forsvinner, selv ved rensing. Det samme med plagg som er råtne eller har revner og hull; sannsynligheten for at du setter deg ned med symaskinen for å fikse det bør være overhengende hvis du kjøper plagget.

 • Er du så heldig å få kloa i en designerveske, så sjekk at den er ekte. Det er ikke noe moro å komme hjem med det du var en ekte Gucci, når det viser seg at den knapt er verdt stoffet den er laget av. Da var plutselig ikke 100 kroner et kupp lenger... Les mer om hvordan du skiller ekte fra fake.

 • LES OGSÅ: Gi hjemmet en retro-touch

 • Prøv! Jakker, kåper og sko er det ikke noe problem å prøve i andres påsyn! Det er kjipt å komme hjem med en blazer som er to nummer for liten og bare tar opp plass i skapet. Med mindre den har Chanel skrevet i jakkeslaget og du kan tjene penger på å selge den, er det bedre å la den ligge til noen den passer perfekt til.

 • Husk nok kontanter. Foreløpig er det bare få loppemarkeder som har kortterminal.

 • Loppemarkedsturer kan lett bli slitsomme. Det er mange folk, og trengsel og høyt lydnivå er noe du må regne med. Synes du det blir litt for mye, så husk at loppemarkedene på bygda gjerne går litt roligere for seg enn i storbyene, rett og slett fordi det er færre mennesker.

 • Ikke stress og dytt. Det er veldig irriterende for de andre loppisgjengerne. Det er ikke verdens undergang om noen snapper en fin kjole rett foran øynene dine. For plutselig finner du en som er enda finere!

 • Det er lov til å prute! Ikke la forhåndbestemte priser skremme deg. Særlig lørdag ettermiddag og hele søndag er det lettere å få ned prisen. For alternativet til at du kjøper plagget litt billigere er i mange tilfeller at det blir kastet i stedet.

 • Helt til slutt: Husk at loppemarkeder ikke er så veldig hygieniske. Vask eller rens det du kjøper før du tar det i bruk, eller legg plaggene et par dager i fryseren. Så unngår du ulumskheter som kan spres med gamle ting. Og vask selvfølgelig hendene godt!


 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer