Lugg:

Lyst på pannelugg? Tenk over dette først!

To frisører gir oss sine beste tips til deg som ønsker pannelugg - og én tydelig beskjed.

LUGG: Den klassiske panneluggen lever evig i alle sine lengder og varianter - men frisørene har én tydelig beskjed. Foto: NTB
LUGG: Den klassiske panneluggen lever evig i alle sine lengder og varianter - men frisørene har én tydelig beskjed. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Den gode, gamle panneluggen er intet annet enn en evig klassiker. For det første er den versatil nok til å passe mange ulike hår, men den kommer også i utallige varianter og lengder.

Med andre ord, er det å klippe lugg en perfekt ting å gjøre om du går lei av sveisen og får lyst til å freshe opp looken din. Både frisørene og kjendisene elsker lugg!

Det er alltid noe moderne, men likevel både retro og klassisk med en lugg. Den har bestått i alle tider, og man har sett pannelugger i alle former og lengder på kjendiser og i filmer. Derfor tror jeg at luggen alltid kan komme og gå som den ønsker, sier Nikola Grozdic fra INCH og stylingbyrået Blunk Details til KK.

Med så mange muligheter, er det derimot ikke nødvendigvis lett å velge hvilken lugg man bør gå for. Og hvilken lugg kler man best, da? Er vi ikke alle ganske redde for å ende opp med en skikkelig mislykket lugg?

Når det kommer til dette, er ekspertene faktisk helt enige i én ting: Vi er langt forbi den tiden hvor man skal bry seg om hva man kler.

– Gammeldags

En «ukledelig» lugg finnes ikke lenger. Ifølge frisørene, handler det om smak og behag, og hva du selv liker best.

Man kan ha det mye gøy med lugg. For noen er den en fin måte å ramme inn ansiktet sitt på, og for andre handler det om statement, mener Grozdic.

I dag er det rett og slett ikke verre enn det. Frisørene mener det bare er å skrote de typiske tankene om at noen med oval ansiktsform kler sånn eller sånn lugg, mens de med firkantet ansiktsform helst bør velge en viss lengde.

Det er litt gammledags å tenke at en type ansiktsform kler en lugg best, sier Grozdic.

INGEN REGLER: Frisørene ber oss skrote reglene for hvilken lugg vi kan "kle" og ikke kle! Foto: NTB
INGEN REGLER: Frisørene ber oss skrote reglene for hvilken lugg vi kan "kle" og ikke kle! Foto: NTB Vis mer

Grozdic mener disse reglene er lagt mer og mer vekk, og at man skal gå for den luggen man ønsker, uansett ansiktsform.

Her får han bred støtte fra Eirik Thorsen, kreativ leder i Adam og Eva.

– Når jeg tenker kledelighet, tenker jeg først og fremst kledelighet til personlighet og stil. I 2022 er det ikke slik at man må følge regler om hva som er rett og hva som er galt når det kommer til hårtyper og ansiktform.

– Er det en look du liker og føler deg komfortabel med, kler du den. Punktum.

I tillegg til å ramme inn ansiktet, kan det også åpne opp samt både fremheve eller dempe ansiktstrekk. Men det velger du selv!

– Friheten til å gi deg selv det uttrykket du vil ha er mye viktigere enn hvilke regler som har vært før. Det er til syvende og sist du som skal gå med luggen og vise deg frem! sier Grozdic.

VELG SELV: Nikola Grozdic mener det er litt gammeldags å tenke på hvilken type lugg som kler hvem. Foto: Instagram @nikola.grozdic
VELG SELV: Nikola Grozdic mener det er litt gammeldags å tenke på hvilken type lugg som kler hvem. Foto: Instagram @nikola.grozdic Vis mer

Dette bør du tenke over først

Når det er sagt, kommer det godt med å vurdere enkelte ting før du bestemmer deg for lugg. Frisørene gir oss sine beste tips.

Å tenke over egne rutiner i hverdagen kan være lurt, minner Grozdic.

– Ikke alle er like heldige med og ha et hår man bare kan vaske og gå ut døren med, og at det tørker fint naturlig. Dette gjelder spesielt panneluggen, sier han.

Grozdic understreker at alle kan ha lugg, uansett hår. Men en del styling av luggen må du antageligvis regne med.

– De fleste føner gjerne luggen sin, kanskje med en rundbørste eller en flatbørste, for og få ønsket resultat, minner han.

LANG LUGG: Jennifer Lopez så fab ut med lang lugg i 2009. Foto: REX/NTB
LANG LUGG: Jennifer Lopez så fab ut med lang lugg i 2009. Foto: REX/NTB Vis mer

Thorsen kan legge til at volumeprodukter er et must, sammen med føningen.

– Skum og teksturspay gir løft og fin tekstur, sier han.

– Har du krøller eller teksturert hår må du ha en diffuser på føneren, noe som gjør at bevegelsen holder seg sammlet når du føner, legger han til.

Thorsen minner også om at eventuelle bølger og krøller du har må tas hensyn til når luggen klippes.

– Og har du hverver i luggen må du kanskje jobbe litt ekstra med styling for å få den til å ligge som du vil, sier han.

I tillegg foreslår han at du tenker over hva du ønsker at luggen skal gjøre med ansiktet ditt.

– For eksempel er det sånn at en bred lugg åpner opp ansiktet, mens en stram eller rett lugg vil bli gi et hardt og market uttrykk, forklarer Thorsen.

STYLING: Uansett hvilket hår du har, må du forvente å måtte style luggen din en god del for ønsket resultat. Foto: NTB
STYLING: Uansett hvilket hår du har, må du forvente å måtte style luggen din en god del for ønsket resultat. Foto: NTB Vis mer

– Kan gjøre luggen fortere fet

For de som har eller har hatt lugg er det kanskje særlig én ting som stadig frustrerer: at luggen blir fet. Og altså bare luggen, ikke nødvendigvis resten av håret. Typisk nok!

Dermed ender man gjerne opp med å prøve å fikse det med store mengder tørrshampo – eller vaske håret altfor ofte. Heldigvis gir frisørene sine beste tips:

– Ikke ta for mye på luggen med hendene. Det vil altid være litt av naturlige oljer på hendene, som du da vil føre over i håret, forteller Grozdic.

– Dette kan fort gjøre panneluggen fet.

Thorsen trekker frem tørrshampoen som din beste allierte om du sliter med å få fet lugg. Men den må brukes riktig.

Tørshampo er et must. Det er viktig at den ikke brukes før håret er fett – fordi den innehilder talkum og dersom det ikke er fett som absorberer dette kan du få et hvitt belegg.

– Spray på fra fem til ti centimeters avstand, la virke litt, og børst gjennom eller rist håret med fingrene.

– Og i nyvasket hår kan en teksturspray gi fint volum, og gjøre at det holder seg luftig lengre, tipser Thorsen.

EFFEKT: Eirik Thorsen fra Adam og Eva foreslår at du tenker over hva du vil luggen skal gjøre med ansiktet ditt først. Foto: Adam og Eva
EFFEKT: Eirik Thorsen fra Adam og Eva foreslår at du tenker over hva du vil luggen skal gjøre med ansiktet ditt først. Foto: Adam og Eva Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer