Naturlig hårvekst:

MAC hylles for å ha droppe photoshop

- Kan hjelpe jenter med å se at ansiktshår er normalt, sier ekspert.

ANSIKTSHÅR: Sminkekjenden MAC valgte å vise det naturlige. Dette har ført til over 145 000 likes og store mengder skryt i kommentarfeltet. FOTO: Skjermdump Instagram
ANSIKTSHÅR: Sminkekjenden MAC valgte å vise det naturlige. Dette har ført til over 145 000 likes og store mengder skryt i kommentarfeltet. FOTO: Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert

Sminkekjeden MAC publiserte nylig et bilde på Instagram for å reklamere for en ny lipliner. Tilsynelatende er det et helt vanlig reklamebilde, men hvis du ser nærmere kan du se små, sorte hår på modellens overleppe.

Vanligvis ville det blitt retusjert bort, og valget om å vise det naturlige har ført til over 145 000 likes og store mengder skryt i kommentarfeltet.

- At normale, fine dunhår på en overleppe i det hele tatt kan få så mye oppmerksomhet, viser jo bare hvor utstrakt bruken av photoshop er. Jeg er tilhenger av at hud skal se ut som hud, og ansiktshår bidrar til hvordan huden reflekterer lys og gir den sin naturlige farge og glød, sier Ann-Kristin Stokke, som er hudterapeut og fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific, til KK.

De aller fleste damer har ansiktshår. Noen har mørke og markerte hår, mens andre har tynne og lyse hår - begge deler er selvsagt helt normalt.

- Dersom denne kampanjen kan hjelpe unge jenter med å se at ansiktshår faktisk er normalt, så er det en bra ting, sier Stokke.

LES OGSÅ: Den amerikanske modellen Mara Martin ammet babyen sin på catwalken

- La hår være hår

- Vi skal ikke bekymre oss for ansiktshår som er naturlig, og i alle fall ikke de små tynne babyhårene på dette bildet fra MAC, sier Mojgan Abdeh, som er kosmetisk dermatologisk sykepleier ved Dr. Bondeviks Privatklinikk.

Hun oppfordrer til å ikke lage problemer av tilstander som er helt naturlige.

- La hår være hår, så lenge man trives med det. Mye eller lite, man skal ikke lage problemer av tilstander som av en person oppfatter som normalt og naturlig, sier Abdeh.

LES OGSÅ: Ny skjønnhetstrend herjer på Instagram

Ansiktshåret har en funksjon

Fysiologisk har også hårene i ansiktet en funksjon ved at de hjelper til med å frakte døde hudceller og talg ut av porene, slik at du ikke så lett får tette porer og dermed kviser.

- Det er med på å forklare hvorfor en lett kan få kviser etter å ha vokset overleppa. Hårsekkene er for øvrig også innhyllet i et nettverk av nerver som sender føleimpulser til hjernen og gir huden den fantastiske følsomheten, sier Stokke og legger til:

- Det er stor forskjell på dette, men det er faktisk normal for kvinner å ha fine vellus-hår eller dunhår i ansiktet.

LES OGSÅ: Toppmodell Winnie Harlow om hudsykdommen: - Jeg hadde aldri et problem med meg selv eller huden min. Jeg hadde et problem med måten folk behandlet meg på

Mye hår kan være sykdom

Det finnes enkelte tilstander som gir svært mye hårvekst. Det mest ekstreme er såkalt hirsutisme, som kjennetegnes ved utpreget hårvekst på armer og overleppe, og det ser ut som en bart.

- Dette kan behandles, både med hårfjerning direkte eller ved å behandle bakenforliggende sykdom, sier Abdeh.

Kvinner som har utviklet et mer mannlig behåringsmønster, på grunn av hormonell ubalanse og sykdommer, velger ofte å fjerne hårene.

- Dette kan ofte være svært sjenerende og disse vil gjerne ha behov for profesjonell hjelp, sier Stokke.

De vanligste metodene for å fjerne sjenerende hårvekst i ansiktet er barbering, voksing, napping, hårfjerningskremer eller laser.

LES OGSÅ: Siden tenårene har håret hennes falt av i flekker. Først da Andrea barberte hodet, følte hun seg fri

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer