Hudeksperter:

- Mange gjør akkurat denne feilen når de pleier huden

Å rense huden er viktig, men det kan bli for mye av det gode.

MISFORSTÅR: Dr. Annie Black er hudforsker og hudekspert i Lancôme. Ifølge henne, er det et par hudregler vi har en tendens til å misforstå. Foto: NTB
MISFORSTÅR: Dr. Annie Black er hudforsker og hudekspert i Lancôme. Ifølge henne, er det et par hudregler vi har en tendens til å misforstå. Foto: NTB Vis mer
Publisert

At hudpleie er viktig for mange, er det liten tvil om. Ikke bare fordi det er bra å rense huden, men også fordi det er mye velvære i god hudpleie.

Det kan huddoktor og hudforsker i Lancôme Dr. Annie Black si seg helt enig i. Hun kan hud, hudforskning og produkter på et helt annet nivå – et mikroskopisk et, rett og slett.

Vi har spurt Dr. Annie Black om å dele sine personlige hudrutiner, ny forskning hun gleder seg over, hvordan det er å være kvinne på labben og hvilke typiske hudfeil vi gjør.

– For meg personlig er hudpleie faktisk så enkelt som en tid på dagen hvor jeg tar vare på meg selv. Et øyeblikk jeg bare får nyte, og hvor jeg slapper av. Vi trenger denne tiden for oss selv, sier Black til KK.

– Som regel menn som er forskere

Dr. Annie Black er Lancômes Skintific Director – noe som innebærer en lang rekke ting. Fra forskning på hudceller og virkestoffer i hudpleie, til møter med markedsføringsteamet og foredrag – til å sjekke hvordan det står til med Lancômes egne parfymeroser i Grasse i Frankrike. Og mer til!

– Da jeg fikk muligheten til å komme og jobbe for Lancôme, følte jeg at navnet mitt allerede stod på stillingen! Det var en perfekt match, forteller Black.

Men helt i begynnelsen av karrieren var det ikke engang hudpleie hun skulle fordype seg i – men hud. Og etter fullført PhD innenfor celle- og molekulærbiologi, var spesialiteten hennes faktisk å utvikle kunstige hudmodeller for å hjelpe brannofre.

– Når du utvikler kunstige hudmodeller, vet du åpenbart hvordan gjenoppbygge huden og hvordan de ulike cellene jobber sammen – så linken til kosmetikk var ganske opplagt, forteller Black.

Da hun tok stillingen i Lancôme, hadde hun jobbet i flere år utenfor labben, men hun savnet den.

Blant annet jobbet hun i L'Oréal Foundation, og med samarbeidsprogrammet de har med UNESCO kalt For Women In Science.

Forskning er nemlig fortsatt et rikelig mannsdominert felt.

Det er bare rundt 32 til 35 prosent av verdens forskere som er kvinner. Det er som regel menn som er forskere, bekrefter hun.

Men det kommer også litt an på feltet. I biologi og i medisin er det for eksempel en større andel kvinner, forklarer Black.

FORSKER PÅ HUD: Dr. Annie Black har en PhD i celle- og molekulær biologi, og jobber som Skintific Director hos Lancôme. Foto: Lancôme.
FORSKER PÅ HUD: Dr. Annie Black har en PhD i celle- og molekulær biologi, og jobber som Skintific Director hos Lancôme. Foto: Lancôme. Vis mer

– Folk tror at man må rense, rense, rense

Man skulle kanskje tro at når man holder på med hudpleie på celle- og molekylnivå, er det lett å bli en anelse opphengt i detaljer. Og streng, ikke minst!

Men Dr. Annie Black har et heller avslappet forhold til egen hudpleie. Det skal være behagelig, skånsomt - ikke et strengt regime. Her er det vanligst å synde, ifølge huddoktoren.

– En av de tingene jeg elsker med jobben min, er muligheten til å gjøre komplekse ting enkle, sier hun.

Det å bryte ned hudforsknig til noe som er litt mer forståelig for andre er en stor del av jobben. Gjennom foredrag, og i samtaler med kunder og forbrukere, merker hun seg at det er særlig én ting som blir misforstått: rens.

– Mange tror at man må «over-cleanse» huden sin, sier Black.

OVER-CLEANSING: Er du litt vel ivrig på ansiktsrensen? Dr. Annie Black mener mange av oss misforstår hvor mye rens av ansiktet som er nødvendig. Foto: NTB
OVER-CLEANSING: Er du litt vel ivrig på ansiktsrensen? Dr. Annie Black mener mange av oss misforstår hvor mye rens av ansiktet som er nødvendig. Foto: NTB Vis mer

Black mener det kanskje er særlig utbredt blant de yngre, og de som har uren hud eller acne.

Folk sier alltid, og tror, at man må rense, rense, rense - men du må alltid rense forsiktig!

Også når du har uren hud, må du rense forsiktig. For heftig rens tar nemlig med seg mye av det viktige talget huden trenger.

– Når du tar vekk deler av talget, tenker kjertlene: «ok, nå må vi produsere mer». Vasker du for ofte, og med cleansere som er for harde, skaper du en ond sirkel for talgkjertlene dine kommer til å produsere mye mer talg.

Uansett hudtypen og om du er utsatt for utbrudd av uren hud: rens alltid, alltid forsiktig, understreker Black.

– Kan bli for mye av det gode

Også hudlege Anne Birgitte Nordal fra Hudklinikken observerer at mange av oss tar i litt vel mye med rensingen.

Mange har på ansiktsrens om kvelden, og eventuelt både morgen og kveld, som en del av hudpleierutinen sin. Dette kan være vel og bra hvis man bruker produkter tilpasset sin hudtype, forteller Nordal.

Hvis ikke, kan det heller virke mot sin hensikt, og skape ubalanse i hudbarrieren.

– Bruker man for harde ingredienser i ansiktsrensen, kan dette forstyrre hudbarrieren og som i verste fall kan føre til mer irritasjon, inflammasjon og uønskede hudplager, sier hun.

– Jeg opplever en generell tendens til mye miks av produkter med aktive ingredienser, noe som rett og slett kan bli litt for mye av det gode, sier Nordal.

Hun minner om at ansiktsrenser har en funksjon, og kanskje særlig som sminkefjerner, og at det derfor er viktig å velge en som er tilpasset huden din.

– Det er store forskjeller på fet ungdomshud, tørr eksemhud eller sensitiv rosaceahud, minner hun.

Nordal tipser om at du kun bruker litt vann i ansiktet om morgenen, eller eventuelt mildere rens - og så heller gå for en litt mer aktiv rens på kveldstid.

Det kan være greit å bruke en oljerens som fjerner sminke, og deretter en rens som er tilpasset din hudtype: en hydrerende, beroligende eller for eksempel en med salisylsyre dersom du har aknetendenser.

– Selv bruker jeg samme ansiktsrens, men i to omganger for å få vekk all sminken, tipser hun.

– Og opplever du en irritert hud, ville jeg pauset alt av aktive produkter til huden er seg selv igjen. Dette inkludert en aktiv ansikstrens, og heller gått for en mild og hydrerende rens en periode, sier Nordal.

FOR MYE: Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken sier hun observerer at vi gjerne renser for mye og mikser for mange aktive produkter. Foto: Anton Soggiu
FOR MYE: Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal ved Hudklinikken sier hun observerer at vi gjerne renser for mye og mikser for mange aktive produkter. Foto: Anton Soggiu Vis mer

– Tilpasser hudpleierutinen min

Dr. Annie Black hos Lancôme er også fan av å tilpasse hudpleierutiner og hudpleieprodukter. Faktisk, innrømmer hun at hun ikke akkurat har de fasteste hudpleierutinene. Om hudeksperten har skapet fullt av fancy, problemløsende produkter? Nei, faktisk ikke!

– På grunn av jobben, tester jeg mange produkter og formulaer fra labben vår. Så det er vanskelig å holde en fast hudpleierutine, forklarer hun.

Men det betyr ikke at hun ikke prioriterer hud- og skjønnhetsrutinen: det er hellig metime i en hektisk hverdag med to sønner og jobb med høyt tempo!

For meg føles hudpleie og sminke godt og når jeg føler meg bra, så tror jeg at jeg er lykkeligere!

Selv kommer hun fra Canada, hvor det klimamessig tross alt ikke er så altfor ulikt Skandinavia, påpeker hun. I likhet med oss, er hun godt kjent med regn og kalde vintre.

– Om vinteren er hudpleierutinen min veldig annerledes enn på sommeren. Jeg renser forsiktig, så bruker jeg serum, og så vil jeg påføre en krem som er rikere og mer næringsgivende enn om sommeren. Ofte vil lipidene i disse næringsrike kremmene også beskytte huden mot kulde, forklarer hun.

TILPASS RUTINEN: Dr. Annie Black sverger til å tilpasse hudpleierutinen etter årstidene. Foto: NTB
TILPASS RUTINEN: Dr. Annie Black sverger til å tilpasse hudpleierutinen etter årstidene. Foto: NTB Vis mer

Dette synes Black funker veldig bra om vinteren. Om sommeren er det andre boller.

– Når det er varmt og fuktig kan jeg finne på å av og til bare bruke serum. Det kan være nok for meg, sier hun.

I tillegg til solfaktor, selvfølgelig!

Hudpleierutinen min avhenger både av årstiden og av hva jeg holder på med, men jeg prøver virkelig å tilpasse den utfra to konstanter: serum og en eller annen form for fuktighet.

På lange og stressende dager, har Dr. Black ett go-to-triks i lomma for å depuffe og roe ned huden. Da sverger hun til avkjøling og massering.

– En stor game changer

- Hvilken nylig utvikling innen hudforskning gleder du deg mest over?

Jeg mener at den største game changeren innen kosmetikk nå er mikrobiom-forskning.

– Før ville jeg sagt man typisk utviklet produkter hvor det var selve huden som var målet. Man brukte da ingredienser som kunne ta sikte på hudoverflaten og jobbet med hudcellene, forteller hun.

Forskning på mikrobiomet, tar sikte på noe helt nytt.

– Vi har fått et nytt mål. Vi kan nå ta sikte på mikrobiomet, og det er som en partner for huden din. Som din første forsvarsbarriere, forklarer hun.

Dette gjør at vi kan utvikle nye produkter og ingredienser, av både pre- og probiotika, for å ta spesielt sikte på mikrobiomene. Og så vil disse igjen påvirke resten av barrierefunksjonen i huden. For meg er dette virkelig en stor game changer!

Ikke at det ikke er komplisert – for vi har alle ulike mikrobiom og ulike bakterier og bakteriefamilier på huden. På samme måte som vi har fingeravtrykk, gjør dette oss unike, forklarer Black.

Mikrobiom-forskningen har likevel gjort det mulig for Lancôme å lage et hudpleieprodukter som er universale. Uansett alder eller hudtype, er det de gode bakteriene i huden som er i fokus for å forbedre hudens barrierefunksjon.

– Det er et veldig interessant konsept, fordi veldig mange produkter handler om å løse spesifikke problemer der eller der, mens disse produktene skal være universelle.

Hudens barrierefunksjon kan sammenlignes med helsen din og immunforsvaret ditt. Noen sier kanskje de vil jobbe med rynker eller hudtonen, men før de kan takle noen som helst av hudproblemene sine, trenger de en sterk barrierefunksjon, forklarer hun.

– En sterk barriere vil hjelpe huden din til å gjenopprette balansen.

FUKTIGHET: Huden trenger fuktighet, både om vinteren og om sommeren. Tilpass produktene du bruker, anbefaler Dr. Annie Black. Foto: NTB
FUKTIGHET: Huden trenger fuktighet, både om vinteren og om sommeren. Tilpass produktene du bruker, anbefaler Dr. Annie Black. Foto: NTB Vis mer

- Fører til mindre inflammasjon

Også Anne Birgitte Nordal kan si seg enig i at mikrobiomforskning er en game changer. Faktisk kaller hun det «hot stuff»!

– Det er svært spennende at vi tar mer hensyn til dette, også i hudpleie! Det er allerede forsket på endringer i mikrobiomet i hudoverflaten hos personer med atopisk eksem og rosacea, for eksempel, forteller hun.

– Det er også spennende med samspillet mellom mikrobiomet i tarm og hvordan dette kan påvirke utvikling av ulike hudsykdommer, legger hun til.

Mikrobiomforskningen, vil antageligvis åpne opp for spennende muligheter innen hudpleie.

– Hvis vi kan styrke vårt eget mikrobiom på huden, tenker jeg at dette vil kunne føre til en bedre hudbarriere, noe som igjen vil føre til mindre inflammasjon i huden.

Det er derimot ikke slik at dette vil kunne være en quick-fix for alle våre hudproblemer. Det aller viktigst å lytte til huden, minner Nordal.

– Mikrobiom eller ei – jeg tenker at det er viktig å lytte til huden når vi introduseres for nye produkter.

Blir den rød og irritert, eller får du tendens til perioral dermatitt – som er småkvisete rødt utslett ved munn eller nesevinger? Da kan det være snakk om en forstyrret hudbarriere, inkludert mikrobiomet.

Da bør man sette intensiteten litt på pause, anbefaler Nordal.

Jeg gleder meg til å følge videre med på hudpleieproduktene som peiler inn på et mikrobiom i balanse!

– Vil ha sunn hud nå

Det er ikke bare blant forskerne på labben det er nye tider. I dag har hudpleie en helt annen posisjon i livene våre – kanskje takket være både pandemi og sosiale medier.

Når det gjelder sosiale medier, mener Black det er litt hat-elsk.

– Jeg tror at man nå kan lære masse bra fra sosiale medier. Det er mange kompetente folk der som snakker om produkter og kjenner til ingredienser veldig godt, sier hun.

Men noen ganger er det folk som tar snarveier, og det er dem jeg har et problem med... De sier ofte ting som ikke stemmer. Det er så viktig å sjekke nøye hvem som sier hva på sosiale medier.

– Og dessuten: ikke prøv å endre rutinene dine for ofte. Når du finner noe som funker for deg, hold deg til det! Du får de beste resultatene når du bruker produktene dine regelmessig, minner Black.

Ellers ser hun hvordan pandemien har endret mye for oss og forholdet vårt til egen hud.

– Særlig i de landene hvor man måtte bruke munnbind hele dagen. For noen kvinner betydde kanskje dette mindre sminke, for andre at man måtte bytte produkter og hudpleierutine på grunn av maskens påvirkning på huden.

Jeg tror det gjorde at folk begynte å fokusere mer på sunn hud. Jeg vil ha sunn hud og hvilke ingredienser må til for å oppnå det? Hvordan må hudpleierutinen min legges opp, for å oppnå det?

HUDPLEIEFAVORITTEN: For Dr. Annie Black er serumet grunnsteinen og det aller viktigste i hudpleierutinen hennes. Foto: NTB
HUDPLEIEFAVORITTEN: For Dr. Annie Black er serumet grunnsteinen og det aller viktigste i hudpleierutinen hennes. Foto: NTB Vis mer

Men hva er egentlig hemmeligheten bak sunn, strålende hud, da?

– Det er jo vanskelig! Men jeg ville sagt at det handler om både innsiden og utsiden. Du må hvile, være i form, drikke nok vann og pleie huden ordentlig, rense forsiktig, poengterer hun.

– Men for meg handler det også først og fremst om barrierefunksjonen, fordi det er grunnlaget av hudpleie. Det er det første man bør pleie – har du en sterk barrierefunksjon, gjennoppbygges huden raskere, sier Black.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer