Dermaplaning

Mange gjør det hjemme, men er det trygt?

Vi har spurt eksperten!

DERMAPLANING: Det finnes et hav av videoer ute i sosiale medier som viser deg hvordan du kan gjøre dette hjemme, men er det egentlig innafor å gjøre en slik behandling på seg selv? Foto: Skjermdump fra YouTube/Mixed Makeup
DERMAPLANING: Det finnes et hav av videoer ute i sosiale medier som viser deg hvordan du kan gjøre dette hjemme, men er det egentlig innafor å gjøre en slik behandling på seg selv? Foto: Skjermdump fra YouTube/Mixed Makeup Vis mer
Publisert

Det siste året tilbragte vi litt mer tid innendørs enn planlagt. Det gjorde også at vi fikk hakket mer tid til å teste ulike trender og produkter som gikk viralt i sosiale medier.

Vi har blant annet prøvd en mengde fargede dagkremer, vi har testet sminken til Donald Trump og vi har fått tak i maskaraen som var utsolgt overalt.

Nå har vi tatt en nærmere titt på dermaplaning. Det er en hudpleiebehandling du kan få hvis du går til en salong som tilbyr det, men det er faktisk noe folk gjør i sitt eget hjem også.

Det er nettopp dette som gjør at vi sperre opp øynene litt. Kan vi faktisk klare å gjøre dette hjemme selv?

Hva er dermaplaning?

Før vi gir svaret på om dette er trygt å gjøre hjemme, så må vi jo først forklare hva dermaplaning er.

- Dermaplaning er en enkel og effektiv metode for hudforbedring og hårfjerning. Den har vært kjent i flere tiår, men har i det siste fått en stor oppsving og er «overalt» i sosiale medier akkurat nå, forteller Karim Sayed.

Han er lege og medisinsk ansvarlig ved Senzie Medispa, samt foreleser og medisinsk ansvarlig ved Universitet i Sørøst-Norge, fakultet for helsevitenskap, kosmetisk dermatologisk studium.

EKSPERTEN: Lege Karim Sayed. Foto: Privat
EKSPERTEN: Lege Karim Sayed. Foto: Privat Vis mer

Videre forteller Sayed at dermaplaning er en teknikk hvor det øverste hudlaget skrapes av ved at en sylskarp kirurgisk skalpell holdes i 45 grader mot huden og beveges forsiktig frem og tilbake med fjærlignende bevegelser.

- Dette er altså en fysisk eksfoliering som fjerner død hud, skitt, olje og hår, sier Sayed og legger til at hårene som fjernes ikke vil vokse tilbake mørkere eller tykkere.

- Dette er en myte.

POPULÆRT: Dermaplaning har blitt så populært at til og med talkshow har laget innslag om det. Her fra Today Show. Foto: Skjermdump via YouTube
POPULÆRT: Dermaplaning har blitt så populært at til og med talkshow har laget innslag om det. Her fra Today Show. Foto: Skjermdump via YouTube Vis mer

I tillegg til å fjerne hår, vil dermaplaning også gjøre noe med huden din.

- Eksfolieringen gjør huden glattere og mykere, sannsynligvis kan produkter med aktive ingredienser (prøv for eksempel en syre for lett peeling) absorberes bedre i huden etter behandlingen, og mange synes også at sminken sitter bedre etter dermaplaning. Resultatet varer i fire til seks uker. Over tid kan det også hjelpe mot tynne små linjer i huden.

Kan gjøres hjemme

Som Sayed allerede har sagt, så er det altså en sylskarp kirurgisk skalpell som brukes for å oppnå det beste resultatet, men dette kan vel ikke hvem som helst bare ta i bruk hjemme?

- Resultatet av hjemmebehandling kan være like bra og trygg som på en klinikk, gitt at du utfører det på riktig måte. Skal du utføre dermaplaning hjemme bør du selvfølgelig ikke bruke en kirurgisk skalpell.

Heldigvis finnes det produkter som fungerer på samme måte, men her er bladet beskyttet. Akkurat som på barberhøvelen du kanskje har hjemme.

Depend, 69 kroner
Depend, 69 kroner Vis mer
Kicks, 79 kroner
Kicks, 79 kroner Vis mer

- Dermaplaning er ansett som en trygg og effektiv behandling, men bør ikke utføres på akne som er betent eller ved hirsutisme (altså mannlig hårvekst hos kvinner), sier Sayed og fortsetter:

- Unngå å bruke et blad som har blitt sløvt, ellers kan huden bli rød og irritert. Unngå å utføre behandling på en rød eller irritert hud, da bør du snakke med legen din eller en hudlege. Og, som alltid, ikke overdriv slik at huden din blir stresset.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer