Grått hår:

Maria (43) brukte over 30 000 på hårfarge - så fikk hun nok

Hun var bare 18 år da hun oppdaget sine første små grå. Det ble starten på et evig hårfargings-mas.

KREVER VEDLIKEHOLD: Mange tror kanskje det bare er å la håret bli naturlig grått, men frisøren sier at grått hår også kan kreve en del vedlikehold. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS.
KREVER VEDLIKEHOLD: Mange tror kanskje det bare er å la håret bli naturlig grått, men frisøren sier at grått hår også kan kreve en del vedlikehold. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS. Vis mer
Publisert

Det er en varm sensommerdag i august og vi befinner oss på det lille tettstedet som lokalbefolkningen elsker å kalle for Norges nordligste sørlandsby: Svelvik.

I de trange gatene er det kun måker og caféskilt, reklamerende for pølser og is, som kaster skygger. Og i en frisørsalong der små trehus møtes Drammensfjorden sitter Maria Voss (43). Vokst opp på dette stedet, som hun kaller hjemme, men til vanlig bor hun i Drammen.

Hun har et nesten barnlig smil som strekker seg fra øre til øre. Det er ikke så rart. For hun ser seg i speilet og liker det hun ser.

– Jeg er så fornøyd, stråler hun og møter blikket til frisøren, Jorun Mandt Johnsen i speilet.

Jorun har kjent Maria hele livet hennes. For det er en liten plass. og Jorun er dessuten veldig fornøyd med den yngre kvinnens valg om å «gå grå».

FORNØYD: Maria Voss fikk tidlig grått hår. Men nå når hun har omfavnet det føler hun seg bedre enn noen gang. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS.
FORNØYD: Maria Voss fikk tidlig grått hår. Men nå når hun har omfavnet det føler hun seg bedre enn noen gang. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS. Vis mer

Grått er hot

Det har blitt sagt at menn er som vin, mens kvinner er som melk. Uten å gå dypere inn på hva som menes med det, kan man trygt si at samfunnet har slått tilbake på dette utsagnet fra flere hold de siste årene. Kvinners markedsverdi etter fylte 40 er blitt diskutert opp og i mente. Men de store motehusene lar det nå skinne gjennom, på den måten de kan det best, hva de mener om saken.

Ida Elise Eide Einarsdóttir er mote- og skjønnhetsansvarlig i KK. Hun var tilstede under moteuken i København som gikk av stabelen i august. Derfra tok hun med seg sterke inntrykk. For der kunne hun se at mangfoldet for alvor hadde manifistert seg på catwalken. Både med tanke på kjønn, størrelse og legning, men også i alder.

– Mangfold i motebransjen er kommet for å bli. Det omfatter også alder, og med ser vi mer grått hår i motebildet; på catwalken, i gatemoten, på magasinforsider og så videre.

Hun sier at med den pågående demokratiseringen av moten står også gamle skjønnhetsidealer for fall.

– Det er et velkomment skifte som jeg tror mange har ventet på. Fra å være forbeholdt en marginal elite, er motebransjen nå mer åpen og «for alle», selv om det fortsatt er en lang vei å gå.

LES OGSÅ: Denne hårfargen bør du gå for når håret blir grått

Likevel, hvorfor er det først nå at mangfold i motebransjen er blitt vanlig, kampen mot kroppspress har jo foregått i mange år allerede?

– Jeg tror kanskje pandemien har gjort sitt til at folk gir litt mer faen. På en god måte. Rent praktisk var jo også landets frisørsalonger stengt i en lang periode, og mange benyttet nok den muligheten til å la det grå håret være. Sånn sett kom det kanskje noe godt ut av det, en slags velkommen likegyldighet og frigjøring fra et gammeldags og utdatert skjønnhetsidealet. Og det til tross for at vi alle var på Teams eller Zoom. Så du kan kanskje si at trenden, eller tendensen, fikk et spark bak med pandemien, mener Einarsdóttir.

GRÅTT PÅ CATWALKEN: Under moteuken i København i august var det fokus på mangfold. Også når det kom til alder. Her bilde fra Munthes SS23-visning hvor den norske modellen Tina Haagensen viser at grått hår er kult. FOTO: James Cochrane.
GRÅTT PÅ CATWALKEN: Under moteuken i København i august var det fokus på mangfold. Også når det kom til alder. Her bilde fra Munthes SS23-visning hvor den norske modellen Tina Haagensen viser at grått hår er kult. FOTO: James Cochrane. Vis mer

Stressa for å se gammel ut

Maria Voss kan godt huske da hun oppdaget sitt første grå hår. Da var hun bare 18 år.

– Det kom jo ikke som en overraskelse på meg. Faren min ble også tidlig grå og var helt grå i en alder av 30.

Men hvordan er det å være så ung når man finner ut at fargen på toppen begynner å forsvinne allerede?

For Maria betød det at hun måtte begynne å farge håret. Selv om det ikke er uvanlig at unge mennesker farger manken, er det annerledes for henne.

– Man vil jo ikke være en 20-åring med grått hår og hvert fall ikke på den tiden, da var det helt utenkelig, mimrer hun.

Hennes grå hår blir flere og flere, og de neste 20 årene skal hun komme til å farge håret hyppig. Først hver måned og de siste årene hver 14. dag. Det å føle seg fin var viktig for henne, og det greide hun ikke å kjenne på dersom hun hadde en svart manke med grå ettervekst.

Maria farget med hjemmefarge, og selv om det er rimeligere enn å dra til frisøren, kommer en total prislapp på to tiår med dette på over 30 000 kroner. Hun ble lei, for det var mye styr med fargingen. Det tok tid, ble dyrt og sluken på badet, nei den så ikke ut.

– Jeg bestemte meg til slutt for å bare stå i det, men da ble jeg seende ut som en grevling med hvitt midtparti, ler hun.

Derfor tok hun grep da hun var på ferie i Tyrkia. Hun gikk inn til en frisør for å få bleket hele håret. På den måten ble det mindre kontrast mellom det grå som kom ut og resten av håret. Også satt hun der på fortauet og lot solen virke som varmelampe mens blekemidlet gjorde jobben sin.

Det var første skritt i hennes helt egne gå grå-kampanje. Men håret hennes var da blitt helt oransje. Likevel var det lettere å stå i det siden det ikke var like stor kontrast mellom gammelt og nytt hår. Hun farget deretter håret i asketoner.

LES OGSÅ: Disse 9 hårvask-tabbene har du kanskje gjort hele livet

Det er nå tre år siden hun tok det valget og etter det har hun latt det grå få vokse ut.

– Jeg er veldig fornøyd for jeg syns det er en fin farge, men jeg var veldig stressa for jeg var redd for at jeg skulle se litt gammel ut.

Når KK møter Maria i dag, har hun akkurat fått en fargekorrigering på deler av håret. Det betyr en glansvask som kjøler ned de gulere partiene. I tillegg har hun fått klippet tuppene og krøllet det.

Frisør Jorun forteller at det Maria gjorde i Tyrkia er det rette å gjøre dersom man ønsker å få kontroll over det grå håret fort. Har man mørkt hår med en del grått i og ønsker at det skal være jevnere, bør man bleke eller farge håret i lyse og kjølige toner. Men en ting anbefaler hun ikke: Å gjøre det selv.

GODE RÅD: Jorun Mandt Johnsen har jobbet som frisør i mange år, hun sier det er flere "unge" som velger å la håret bli grått. Men hun gir også forskjellige råd alt ettersom hvilket utgangspunkt kundene har. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS.
GODE RÅD: Jorun Mandt Johnsen har jobbet som frisør i mange år, hun sier det er flere "unge" som velger å la håret bli grått. Men hun gir også forskjellige råd alt ettersom hvilket utgangspunkt kundene har. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS. Vis mer

Å gjøre det selv

Hun forteller at det verste de som frisører får inn er kunder som har forsøkt å helbleke håret med hjemmebleking, men ikke fått det helt til. Det hun ofte ser da er en ujevn farge i håret og det blir en skikkelig rebus for frisørene å finne frem til hvilke partier de skal bruke hvilken farge på.

Så altså, vil man gjøre som Maria: Bli helt grå når man har mørkt hår i utgangspunktet, bør man gå til frisøren for å få best mulig resultat.

Men Jorun sier at man bør tenke litt gjennom valget først. For har man langt hår og går i gang med en helfarge så har man på en måte «gjort det». Det krever at man opprettholder det.

– Jo mindre kontrast håret har til hodebunnen jo bedre er det. Det er smart å tenke gjennom det når du begynner å bli grå. En annen ting man må tenke over er at det koster penger å gjøre det ordentlig. Det er ikke lurt å gjøre det hjemme, dessverre. En ting er Maria som kunne farge det sort, for det blir en jevn og dekkende farge.

Hun sier at dersom man først velger å få helt grått hår er det mye man kan gjøre med det. Men det krever faktisk en del vedlikehold det også.

– Å ha grått hår med striper i krever nesten like mye som dersom du er mørk med striper, fordi fargen gulner. Hun forklarer at selv på Maria, som i utgangspunktet har mørkt hår, ville fargede møre striper blitt varme etter hvert.

– Vi liker ikke å ha varme farger blandet med det grå, for det er ikke noen god kombinasjon. Grått er nemlig finest sammen med kaldt.

Men selv om det er en del vedlikehold med det, er hun klar på det, og har vært det i mange år, at dersom man begynner å få en del grått er det oftest best å la naturen gå sin gang. Med litt hjelp fra frisør selvsagt. Hun sier også at hun i større grad de siste årene har fått inn kunder som tør å la det grå komme frem.

LES OGSÅ: Hårtrend tar av: - Gir naturlige bølger

– Når bør man ta et sånt valg?

– Jeg syns det er smart å tenke gjennom det når du begynner å bli grå, og før du begynner å farge det.

– Men dersom man bare har noen få grå hår da?

– Hvis man vil bli grå så er det bare å la det stå til. Man kan selvsagt legge inn litt striper for å skjule det til å begynne med, ta en glansvask.

Hun understreker likevel at å gå inn for å bli grå ikke alltid er det beste. Det er viktig at kunden ønsker og er komfortabel med det. Hun forteller at frisører har mange muligheter og ideer til teknikker for å kamuflere de grå. Det er heller ikke like kledelig på alle og mange kan seg blasse og oppleve at de mister glansen i fargen.

MOR OG DATTER: Selv om en generasjon skiller de to kvinnene har begge grå lokker. Maria Voss har arvet sin fars gener, han ble nemlig også tidlig grå i håret. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS.
MOR OG DATTER: Selv om en generasjon skiller de to kvinnene har begge grå lokker. Maria Voss har arvet sin fars gener, han ble nemlig også tidlig grå i håret. FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS. Vis mer

Syns det er sexy

Og tilbake til Maria da, hun er nå ferdig stylet vi er på besøk i barndomshjemmet henner. Her er også mamma, Eva Brekke Voss som syns datteren er veldig fin med sitt grå hår.

Maria er klar for fest i kveld. Kanskje hun der møter drømmemannen? Og apropos menn, hva tenker de om hennes grå manke?

– Jeg har så draget. Nei da, nå tuller og fjaser jeg fælt, men jeg har fått utelukkende positive kommentarer fra menn. Så veldig mange som syns det er tøft gjort av meg og som syns at jeg er sexy med denne hårfargen.

Hun synes det er langt på overtid at kvinner skal kunne bære grått hår med stolthet. Spesielt viktig for henne er det at hennes barn ikke skal føle at de må skjule hårfargen sin, slik som hun har gjort.

– Det kan vi endre på nå. Jeg håper jo, i og med at jeg har fire barn at det her kan være med på å normalisere. Jeg ønsker jo å være et forbilde for dem. Hvis datteren min arver mine gener og blir like tidlig grå som jeg håper jeg at hun kan eie det og stå i det og være vakker med grått hår. Det er ikke nødvendigvis tegn på aldring i en kjip forstand for vi eldes, men jeg syns det er fresht.

Det synes også moteskaperne og det ser ut som det er kommet for å bli.

– Under sesongens moteuker har vi for alvor sett mangfold på catwalken, både under den danske moteuken og her hjemme under Oslo Runway. Her har alder vært en av faktorene i tillegg til det kanskje mer åpenbare; kjønn, hudfarge og størrelse, sier Ida Elise Eide Einarsdóttir.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer