Høye kvinner:

Marianne lager bukser for kvinner opptil 195 cm!

- Det finnes et brennende behov som vi ønsker å dekke.

EGNE STØRRELSER: Marianne Høst er designer for både herre og kvinne i MediumTall, som satser på klær for høye og lange. Foto: MediumTall
EGNE STØRRELSER: Marianne Høst er designer for både herre og kvinne i MediumTall, som satser på klær for høye og lange. Foto: MediumTall Vis mer
Publisert

Passform på klær er en evig utfordring. Innlysende nok, når størrelsessystemet for klær er såpass snevert sammenlignet med variasjonen i kropper der ute. Kanskje utrolig at vi fortsatt forholder oss til en enkel rekke tall og bokstaver når det kommer til klær?

Nylanserte, norske MediumTall går inn for å utfordre det tradisjonelle størrelsessystemet. De synes ikke det burde være så vanskelig for de høyeste av oss å finne klær som passer.

- Jeg tror alle kan kjenne seg igjen i at det kan være vanskelig å finne klær som sitter som de skal. Det er en ekstra driver og motivasjon å oppleve hvor engasjerte de høye kvinnene er etter å finne fine og moderne plagg som passer. Det finnes et brennende behov som vi ønsker å dekke, sier Marianne Høst, designer i MediumTall, til KK.

- Noe som sitter, uansett fasong

Det norske merket har laget klær for lange menn i syv år, og kunne på starten av året annonsere at de nå også omfavner kvinner. Klesdesigner Høst er i spissen når det kommer til både herre- og kvinnekolleksjonene.

Det innebærer å bytte ut standardstørrelsene med egen inndeling etter høyde og bredde. Som kunde, velger du heller ut fra fire høydestørrelser og tre breddestørrelser. Målet er at kvinner på mellom 170 og 195 cm skal kunne finne noe som sitter, uansett kroppsfasong.

- Plaggene er utviklet sammen med mange høye kvinner i forskjellige fasonger, for å sikre at plaggene ikke bare er lange nok, men også proporsjonale, sier Høst.

Proporsjonene er nemlig blant det som byr på størst utfordringer for høye kvinner. Høst kan fortelle at et gjennomgående innspill fra kvinner de har jobbet med, er at det er viktig at kjoler ikke bare har ekstra lengde, men at midjen treffer der den skal og ikke rett under brystet.

- I første omgang har vi ønsket å tilby de mest essensielle baseplaggene, med god passform og gode materialer i nøytrale farger. Buksene går så det suser!

EGNE STØRRELSER: MediumTall kjører egne størrelser basert på høyde og bredde for passformens skyld. Foto: MediumTall
EGNE STØRRELSER: MediumTall kjører egne størrelser basert på høyde og bredde for passformens skyld. Foto: MediumTall Vis mer

En annen gjenganger, er at flere høye kvinner ser seg nødt til å handle på herreavdelingen. Det kan gå utover femininiteten i looken.

- I designet har jeg lagt vekt på at kvinnene skal føle seg stolte og fine i de essensielle basisplaggene, i tillegg til å utvikle det mer uttrykksfulle og feminine, sier Høst.

- Planen videre er å dekke hele garderobebehovet til den høye, moderne, nordiske kvinnen – fra det mest essensielle til det mer lekne, sofistikerte og inspirerende. Vi utforsker nye varianter av kjoler, topper, bukser, jakker og strikk som vi lanserer fortløpende, forteller hun.

Personlige erfaringer

Også innad i teamet er det nok av relevant erfaring med høyde og shopping å finne. Gründerne bak merket «laget av to høye venner» Martin Steffensen og Kristoffer Liabø startet det hele som et sideprosjekt i egen bod, fordi de var lei av å ikke finne klær som passet.

- Markedssjef Matilde Brandt er 184 centimeter, og helt strålende å ha på laget. Hun har mange egne erfaringer og nyttige innspill å dele underveis i produktutviklingsprosessen, forteller Høst.

Selv er hun ikke akkurat lav heller, med sine 176 centimeter.

- Jeg har alltid vært glad i høyden min - bortsett fra på barneskolen, da man kanskje kunne kjenne litt på det å være høyest i klassen. Men her i MediumTall er jeg blant de aller minste!

Hun innrømmer at designerstillingen i MediumTall var akkurat det hun ønsket seg, etter både prestisjetung utdanning og erfaring via arbeid for små og mellomstore merker i både inn- og utland.

- Jeg elsker at jeg både får samlet og utviklet den faglige bredden min i denne rollen, og at jeg får tillit til å løfte og utvikle MediumTalls kleskolleksjoner til neste nivå, sier klesdesigneren.

PERSONLIG: Teamet bak MediumTall har personlige erfaringer med det å ikke finne gode klær tilpasset egen høyde. Foto: MediumTall
PERSONLIG: Teamet bak MediumTall har personlige erfaringer med det å ikke finne gode klær tilpasset egen høyde. Foto: MediumTall Vis mer

Nei til overproduksjon

Det er ikke bare i forbindelse med størrelser og passform merket ønsker å utfordre motebransjen. En bærekraftig visjon er med fra starten.

- For å utvikle plagg med god nok passform og som vi er sikre på at møter kundenes ønsker og behov, lanserer vi flere av plaggene på forhåndsbestilling. Da får vi mulighet til å teste om produktet treffer, og unngår unødvendig overproduksjon – som er en av de største miljøutfordringene i motebransjen, forklarer Høst.

På samme måte som de har gått vekk fra de tradisjonelle størrelsene, har de også skrotet de tradisjonelle, sesongbaserte kolleksjonene.

- Vi strever etter å først og fremst utvikle plagg som er anvendelige året rundt, og som kan brukes til flere anledninger – med noen sesongbetonte innslag og tilpassede materialvalg, sier Høst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer