Hudproblemer:

«Maskne»-hacket som faktisk funker!

- Maskne kan ramme alle, men noen er mer utsatt enn andre, sier dermatolog.

MASKNE: Sliter du med uren hud på grunn av munnbindbruk? FOTO: NTB
MASKNE: Sliter du med uren hud på grunn av munnbindbruk? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

For tiden bruker vi mindre munnbind enn da koronarestriksjonen var på sitt strengeste for noen måneder siden. Likevel er det høysesong for maskne - hudproblemer knyttet til munnbindbruk. Det er rett og slett slik at sommervarmen gjør hele greia verre!

Da koronapandemien kom, ble en hel verden møtt med kvise-fenomenet som raskt fikk et eget navn. Det tok heller ikke lang tid før nettet florerte av tips og triks mot de fryktede hudproblemene som følge av langvarig og daglig munnbindbruk.

Men hva er det som faktisk funker? Vi har fått noen avklaringer fra hudhelseekspert og hudterapeut i Skintific, Ann Kristin Stokke.

- Hvis du har fått tilstopninger eller kviser under masken, skyldes dette økt friksjon og varme. Munnbindet fanger pusten din, noe som øker fuktigheten og temperaturen som igjen øker hudsirkulasjonen og svetten, forklarer hun til KK.

- Kan ramme alle

Med dette er det rett og slett naturlig at sommeren kan gjøre maskne verre på grunn av høyere temperatur og økt luftfuktighet. Da fanges enda mer varme, svette og talg på huden under munnbindet.

Hvordan vet du at du har fått maskne? Det er enkelt å greit det faktum at du får kviser i området der munnbindet sitter, og i perioder der man bruker munnbind i større grad enn ellers. For eksempel i forbindelse med jobbvakter eller en lengre flytur.

MUNNBIND-UTFORDRINGER: Alle kan få 'maskne', forklarer Ann Kristin Stokke fra Skintific. Foto: Skintific
MUNNBIND-UTFORDRINGER: Alle kan få 'maskne', forklarer Ann Kristin Stokke fra Skintific. Foto: Skintific Vis mer

- Den vanligste typen maskne er acne mechanica, altså kviser forårsaket av friksjon, forteller Stokke.

Dessverre er ikke dette nødvendigvis lett å slippe unna.

- Maskne kan ramme alle, men de som allerede er disponert for kviser og har høy talgproduksjon vil lettere få kviser av munnbindet. De som har en mer sensitiv og tørr hud vil lettere få maskne i form av utslett og irritert hud.

Hacket som faktisk funker

Når en hel verden har gått sammen i desperat jakt på hjelpende tiltak mot maskne-utbrudd, er det kanskje ikke så rart at man kom frem til noe som faktisk funker!

Rundt denne tiden i fjor, gikk TV-dermatologen Sandra Lee 'Dr. Pimplepopper' viralt med en video hvor hun demonstrerte hvordan det å spraye en toner med salisylsyre inni munnbindet før hun tok det på - etter å ha latt det tørke litt - hadde forebyggende effekt.

Dermatolog Stokke bekrefter at det faktisk er hold i dette hacket:

- Det stemmer at salisylsyre er en meget god ingrediens mot kviser da den motvirker tette porer og virker anti-inflammatorisk. En av mine favoritt-ingredienser mot akne!

Stokke kan fortelle at hun alltid anbefaler hudpleieprodukter med salisylsyre på ingredienslista til bruk under munnbind.

Derimot presiserer hun at maskne-hacket helst bør modifiseres aldri så lite:

- Salisylsyre kan gjerne brukes i tonerspray-form også, men jeg ville nok helst bruke et produkt tilpasset ansiktet og rett på huden, ikke i selve munnbindet for å få maksimal effekt. Det er bortkastet produkt å spraye på munnbindet i stedet for på huden.

En toner eller mist som virker beroligende og fuktighetsgivende vil faktisk motvirke både kviser og utslett forårsaket av munnbind.

SALISYLSYRE: Stokke anbefaler å bruke produkter ment for huden istedenfor å spraye noe på munnbindet. Foto: NTB
SALISYLSYRE: Stokke anbefaler å bruke produkter ment for huden istedenfor å spraye noe på munnbindet. Foto: NTB Vis mer

Likevel bør du være obs på én ting:

- Mange produkter med salisylsyre inneholder alkohol som vil tørke ut huden og forverre maskne. Så derfor vil jeg vil heller anbefale produkter som er spesielt utviklet for å behandle kviser uten alkohol, sier Stokke.

Dermatologens forebyggende maskne-tips:

  • Bruk et rent munnbind hver dag. Ha flere gjenbrukbare munnbind, slik at du kan vaske dem.
  • Munnbind med sølvion-teknologi har en bakteriedrepende effekt og vil beskytte deg mot mikrober og virker mot kviser.
  • Unngå å bruke vanlig sminke under munnbindet. Fargede, pleiende dagkremer, pleiende primere eller mineral makeup er å foretrekke.
  • Dobbelrens! Dersom du ikke har dobbeltrenset før, så er det virkelig på tide nå for å fjerne blokkeringer i porene som kan gi kviser.
  • Inkluder antiinflammatoriske formler i hudpleierutinen din. Som for eksempel salisylsyre, for å motvirke tette porer og kviser.
  • Sørg for at masken din sitter godt - men ikke er for stram. Dette for å forebygge eksem i de områdene der munnbindet stadig gnir mot huden. Velg et mykt, pustende stoff.
  • Unngå parfymerte og spritholdige produkter, da de ikke bare vil svi ved påføring, de kan øke rødhet og forsterke sensitiviteten. Du må kanskje også justere hudpleierutinen for å inkludere mildere og beroligende produkter.
  • Bruk en olje-fri solkrem. Gjerne en som er spesielt tilpasset fet og kvise-disponert hud.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer