Øyensminke:

Med disse tipsene holder du øyensminken på plass - hele dagen!

Har du en papirbit, en ren maskarakost og en lighter er du på god vei.

ØYENSMINKE: Er du ekspert på å bomme med sminken? Slik unngår du søl! FOTO: NTB scanpix
ØYENSMINKE: Er du ekspert på å bomme med sminken? Slik unngår du søl! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Som om vi ikke har nok med våre naturlige ringer under øynene, så kan ofte øyesminken bidra med litt ekstra sot. Finnes det egentlig måter å unngå dette på? Ifølge ekspertene er svaret ja.

Vi har spurt makeupartistene Dajana Tomanovic og Katrin Johansen om å dele sine beste tips med oss!

- Drysser maskaraen din kan det skyldes at den er tørr og at den derfor ikke setter seg godt nok på vippene. En annen årsak kan være at du ikke har latt den tørke før du ser opp eller ned, forklarer Tomanovic. Hun er for øyeblikket aktuell med boken @dajanamakeup og har følgende råd for å unngå maskarasøl:

EKSPERTEN: Makeup artist Dajana Tomanovic. Foto: privat
EKSPERTEN: Makeup artist Dajana Tomanovic. Foto: privat Vis mer

- Du kan starte med å finne frem et kort eller en papir bit. Bruk denne til å legge under vippene når du påfører maskara og la det tørke et par sekunder, sier hun.

Papirbiten vil nemlig både hjelpe deg med å unngå å søle, og gi en forlengende effekt på vippene. Sistnevnte fordi du kommer bedre til og dessuten ikke trenger å være redd for å søle. Resultatet er at du får jobbet produktet godt inn i vippene forklarer hun.

- Har du fått for mye maskara på vippene kan dette også smitte av. Bruk da en ren maskara eller brynsbørste og gre gjennom vippene slik at du fjerner overflødig produkt, tipser makeupartisten.

LES OGSÅ: Disse maskara-triksene gir deg perfekte vipper!

Husker du dette?

Et annet triks er å påføre maskara fra roten av og heller «tappe» på med produkt på de ytterste vippene. Ifølge Tomanovic burde du dessuten holde blikket nedover når du påfører maskara. Da unngår du å treffe lokket før det har tørket.

- Dette gjelder også de nedre vippene. Man lager rett og slett et mellomrom mellom vippene og huden til sminken har tørket, opplyser Tomanovic.

Har du nettopp lagt en fuktighetskrem eller foundation på huden har du kanskje lagt merke til at maskaraen ofte kan smitte letter av? Har du ikke tid til å vente til fuktigheten har trekt godt inn i huden har Tomanovic et tips:

- Påfør litt pudder under og rundt øynene eller vent til fukten har trukket litt inn før du legger maskara.

LES OGSÅ: Dette sminketrikset må du lære

Gjør du denne klassiske feilen?

Men har du først sølt maskara, hva skal du da gjøre? Mange gjør nok den klassiske feilen, nemlig å gni vekk maskaraen med fingrene eller q-tips. Dette vil bare gjøre det verre - og bli dratt ut, forklarer Tomanovic.

I stedet oppfordrer makeupartisten å heller vente til produktet har tørket og heller bruke en ren og tørr bryns eller maskarabørste og «gre» forsiktig på områdene med sminke.

- Maskaraen vil da fjernes og makeupen vil se like fin ut, forklarer hun.

LES OGSÅ: Lær deg å bruke punktvipper

- Denne eyelineren bør du velge

Eyeliner er et produkt som kan åpne blikket og gjøre det mer intenst. Men produktet kommer i mange varianter - så hvilken bør du velge?

Tomanovic forklarer at hun blant annet liker våtliner som gir en matt finish. I tillegg anbefaler hun kayal, som er en voksbasert liner.

- Vanlig kajaler er nemlig oftere tørrere og mattere. Derfor vil de sitte bedre. Et tips er at du kan varme den opp på hånden før du påfører da blir det enklere, sier hun.

Et annet triks for å få eyelineren til å sitte ekstra godt, er å gå over den med en sort matt øyenskygge. Da vil den også sitte lengre, forklarer hun og legger til:

- Et generelt tips å huske på er at alt som er fuktig, kremete og vått, må settes fast med noe som er tørt.

LES OGSÅ: Slik legger du en hverdagslig look med farget eyeliner

Husker du primer og pudder?

Katrin Johansen er makeupartist ved City Clinic i Drammen. Hun mener også det finnes en rekke triks som kan hjelpe deg med de ulike sminkeproblemene.

Hennes første tips er å bruke en øyenskyggeprimer, eller en base. Dette hjelper nemlig ikke bare med å få frem fargen og pigmenten på øyenskyggen, men sminken legger seg også penere og ikke minst så holder den seg utover dagen, forklarer Johansen.

EKSPERTEN: Katrin Johansen er makeup artist . Foto: privat
EKSPERTEN: Katrin Johansen er makeup artist . Foto: privat Vis mer

- Personlig begynner jeg med en foundation på lokket, så legger jeg primeren, deretter et tynt lag med transparent pudder og så tilslutt legger jeg øyenskyggen, sier hun og legger til at dette gjøres før hun legger ansiktssminken - nettopp for å unngå søl.

Videre forklarer hun at det lønner seg å legge et tykt lag med transparent løspudder under øynene før du starter ved påføring av øyenskygge.

- Da kan du også lett børste bort alt søl om det skulle drysse, tipser hun.

Når det kommer til selve skyggen kan også mengden produkt du tar på børsten spille inn. Derfor råder hun at du påfører litt og litt produkt om gangen for en presis og ren look.

- Du kan også gjøre lurt i å spraye litt setting spray på kosten. Dette kan få sminken til å feste seg bedre.

LES OGSÅ: Triksene som gir deg en «usminket sminke»

- Brenn eyelineren

Så var det maskaraen igjen. Vil du at den skal sitte som støpt anbefaler Johansen å bruke vannfast, både på vippene oppe og nede. Dersom du ikke liker vannfast maskara (den kan jo være litt vanskeligere å fjerne), anbefaler hun å prioritere nedre vippekant, i alle fall om vippene dine er lange.

- Slik kan du unngå å få sorte prikker rundt øynene utover dagen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik fikser du knust sminke

Vi vet alle som har prøvd å få eyelineren til å feste seg på våtkanten, at det ikke alltid er så lett. Etter en liten time er den vekk - så hva gjør man da?

- Brenner du tuppen på eyelinerpennen med en lighter kan den faktisk sitte bedre, tipser hun.

- Tilslutt: Går det virkelig an å dra på jobb om morgenen og komme tilbake på kvelden uten å ha sminkerester i hele ansiktet?

- Selvfølgelig, med disse tipsene skal det gå helt fint å dra på jobb om morgenen og rett på middag på kvelden. Som sagt: kjører du vannfast maskara og eyeliner, bruker øyenskyggeprimer og løst transparent pudder er du godt sikret med mange timers holdbarhet, avslutter hun.

LES OGSÅ: Triksene som gir deg en «usminket sminke»
LES OGSÅ: Slik fikser du knust sminke!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer