1. Envelope 1976
Moteprofilen Celine Aagaard og kollegaen Pia Nordskaug står bak dette mer bærekraftige klesmerket, som best kan beskrives som minimalistisk, bohemsk og stilrent – ikke ulikt førstnevntes egen stil. De satser på sesongløse kolleksjoner, multibruk og plagg som varer.




Fire lekre frisyrer du bør prøve i sommer
2. The Garment
Danskenes svar på svenske Totême er grunnlagt av influenser Sophia Roe og bransjeveteran Charlotte Eskildsen. De lager plagg i naturlige, mer bærekraftige og resirkulerte materialer. En tidløs garderobe er målet. Merket CO2kompenserer også kolleksjonene sine i samarbeid med det norske klimaselskapet Choose.



3. Skall Studio
Søstrene Julie og Marie Skall har en mer bærekraftig tilnærming til design og produksjon. Med inspirasjon fra sine røtter i kystområdet på Nordjylland i Danmark er designuniverset deres klassisk, elegant og uanstrengt, med løse silhuetter og naturlige materialer som lin, økologisk bomull og ull.




4. Aiayu
Aiayu betyr «sjel» på boliviansk. Designet i Danmark og produsert i Bolivia, India og Nepal lager det danske moteog livsstilsmerket klær, tilbehør og interiør med respekt for mennesker, dyr og miljø. En slags redefinisjon av luksus, der naturmaterialer og godt håndverk møter skandinavisk design. Produkter som er til for å brukes og designet for å vare, slik som deres populære strikkeprodukter i lama, alpakka og kasjmir.




5. Brøgger
Bak London-baserte Brøgger står danske Julie Brøgger. Klesmerket er grunnlagt etter prinsippet om sosial bærekraft, og plaggene er designet for å vare, gjerne i økologiske og resirkulerte materialer. Kolleksjonene spiller på kontrasten mellom det maskuline og det feminine, skreddersøm og myke silhuetter i balansen mellom hverdagsplagg og det mer formelle.




Idas bærekraftige favoritter
6. House of Dagmar
Søstrene Karin Söderlind, Kristina Tjäder og Sofia Wallenstam startet klesmerket House of Dagmar i 2005 – oppkalt etter deres bestemor. Merket, som kjennetegnes av sin skandinaviske, tidløse og klassiske stil, har vunnet priser for sitt bærekraftsarbeid, blant annet for å ha fokus på hele forsyningskjeden og for deres egen merkeordning Good Choice.



7. Asket
I stedet for å introdusere nye plagg hver sesong har dette svenske klesmerket en permanent kolleksjon som skal utgjøre den såkalte basisgarderoben. De er også transparente i hele verdikjeden slik at du kan følge plagget fra «farm to finish». Deres mål? Å sette en stopper for fast fashion.



8. Mother of Pearl
Sjansen for at du allerede har hørt om dette britiske klesmerket, er stor. For etter å ha åpnet den danske moteuken for noen år siden ble Mother of Pearl introdusert på det skandinaviske markedet. Deres designmantra er «klassisk, men aldri kjedelig», og kreativ leder Amy Powney designer etter ti holdepunkter for bærekraft, for med det å forene det med high fashion.



9. Pierre Robert
Det norske klesmerket har regnet ut Co2-avtrykket og vannforbruket per plagg i sine nye Kapselkolleksjoner. Klærne er laget hovedsakelig med GOTS-sertifisert økologisk bomull og Tencel, eller i resirkulerte materialer fra leverandører med fokus på redusert miljøbelastning. Designmessig et steg opp fra basiskolleksjonen som selges i dagligvare.

10. Hasla
Søstrene Anne og Gunnhild Hasla har tatt arven fra foreldrene videre med smykkemerket Hasla. Smykkene, som gjerne er inspirert av naturen, produseres fortsatt i sølvsmia i hjembygda Valle i Setesdal. Søstrene jobber ut fra en slow fashionfilosofi og utelukkende i resirkulert edelt metall.



11. Nynne
Danske Nynne Kunde er tro mot sine skandinaviske røtter, men også inspirert av årene hun bodde og studerte i London. Merket har åtte holdepunkter for bærekraft, som inkluderer materialer, produksjon, design, holdbarhet og forpakning og også sitt eget Diana-konsept – en signaturkjole designet for multibruk som skal kunne brukes til alt alltid.



12. ESP
Det norske klesmerket ble til i 2015, da grunnlegger og designer Elisabeth Stray Pedersen tok over en 60 år gammel fabrikk i Drammen. ESP er norsk og kortreist, med fokus på lokale materialer og en zero waste-filosofi. Kjent særlig for sine ullkåper har Pedersen også et løpende samarbeid med Fretex, der kolleksjonen består av sirkulerte produkter.



13. Veja
Franske Veja har siden 2005 laget mer bærekraftige joggesko. De bruker brasiliansk og peruansk økologisk bomull, rågummi fra Amazonas, samt materialer fra resirkulerte plastflasker og resirkulert polyester. Det, pluss det klassiske designet, har sikret skoene kultstatus og en stor fanbase.



15 kupp til deg som elsker den bohemske stilen
14. Fretex
Ikke et klesmerke per se, men så mye mer. Med både fysiske butikker og nettbutikker gjør Fretex det enkelt å handle brukt. Deres nye butikkonsept Arkivet skal gjøre det enda enklere å finne gjenbruksskatter.



15. Awan
Anette Miwa Dimmen står bak dette norske klesmerket, som er kjent for loungewear som skal kunne brukes ute så vel som inne. Målet er sirkulær verdikjede der det produseres plagg folk faktisk vil ha og bruker. Awan jobber også med å minske gapet mellom produksjonsvolum og salg ved hjelp av blant annet forhåndssalg.


16. Tomorrow Denim
Dette danske denim-merket er verdens første til å bli sertifisert med både Svanemerket og EUs miljømerke. Det betyr blant annet betraktelig mindre vannforbruk, et stort problem når det gjelder konvensjonell jeansproduksjon. Inspirert av skandinavisk minimalisme er jeansene blitt en snakkis også på grunn av både god passform, fasong og vask.



17. Sleepers
Fair Trade, veganske og FSC-sertifisert er dette et mer bærekraftig alternativ til det som er verdens kanskje mest solgte fottøy – flip flops. Bak de plantebaserte sandalene laget i naturgummi står et norsk stjernelag, bestående av blant andre gründerparet Frode Grønvold og Nina Granerød, som tidligere har gjort stor suksess med det norske klesmerket FWSS.


