VIL DU AT DETTE SKAL BLI GULT OG GRÅTT?: Hvite plagg er helt riktig i sommer, så det gjelder å ikke ødelegge dem ved første vask. Sjekk ut vasketipsene våre lenger ned i saken. Foto: Produsenter
VIL DU AT DETTE SKAL BLI GULT OG GRÅTT?: Hvite plagg er helt riktig i sommer, så det gjelder å ikke ødelegge dem ved første vask. Sjekk ut vasketipsene våre lenger ned i saken. Foto: Produsenter Vis mer

Klesvask

Mishandler du hvitvasken?

Hvis du er lei av ødelegge de hvite klærne dine, bør du lese dette.

Nå er det blendahvite dager som gjelder. Vi skal kle oss i farger som tatt rett ut av en bukett med velduftende liljer.

Selv om hvitt aldri går av moten, og er sommerens sikreste motekort hvert eneste år, er forskjellen nå at du skal bruke hvitt fra topp til tå.

Det hvite antrekket må gjerne matches med hvite sko, vesker og skjerf. Likeså med smykker, hatter og solbriller. Uansett hvilken stil du har så er det altså hvitt som gjelder! I bøtter og spann.

Hvordan holde hvitt hvitt?

Men hvordan i all verden skal vi klare å holde den hvite sommergarderoben, som aldri har vært større, skinnende ren og pen?

Uansett hvor forsiktige vi er, vil det alltid skvette en liten rødvinsdråpe, svetteperle eller litt kaffe på stoffet.

Og den lille, rare røde sokken har en tendens til å lure seg inn i vaskemaskinen når vi minst venter det.

Med så mange pussige anvisninger på klesplaggets vaskelapp er det heller ikke rart vi surrer litt med vaskeballer, doseringer og temperaturer.

LES OGSÅ: Tips til deg som hater å stryke klær

Vasketriks 1: Fjern flekkene først

Hvis uhellet skjer, og du får sjokoladeis, tabasco eller tysk øl på den hvite blondekjolen, bør du fjerne flekken så raskt som mulig. Enten med en liten flekkfjerner du har i vesken, eller ved å legge plagget i bløt med et mildt vaskemiddel når du kommer hjem. Jo lengre flekken får sive inn i stoffet, jo vanskeligere blir det å få den bort.

Du kan også helle litt vaskemiddel direkte på flekken, og la det virke en halvtime før du hiver plagget i vaskemaskinen. Du bør dessuten vaske hvite klær hver gang du har brukt dem, selv om de ikke er skitne, så ikke svetteringer eller annet setter seg.

Vasketriks 2: Ikke for hardt vann

Med mindre det er robuste truser og sokker det er snakk om, bør du ikke vaske hvitt tøy på mer enn 40 grader. Det kan gjøre det grått og gulnet. Følg vedlikeholdsmerkingen på tøyet. Kanskje det faktisk må håndvaskes?

Det kan være fristende å bruke et blekemiddel for å fjerne fargede flekker som blåbær, blod og saft, men husk at det bare virker fra 60 grader og oppover. Tåler ikke plagget det, vil det få motsatt effekt, og gulne i stedet for å lysne. Bruk heller et godt vaskemiddel.

Har den berømte sokken gjort hele vasken rosa, og du ikke har noe å tape lenger, kan du prøve deg fram med litt klor i badekaret. Men generelt anbefales ikke midler merket med hodeskaller. Forurensende er det også.

Vasketriks 3: Velg riktig vaskemiddel for sart tøy

I silke, lycra, ull, bomull eller polyester. Det er ikke det samme hva slags flytende veske du heller opp i maskinen eller vaskebaljen.

Hvis du skal vaske hvitt delikat undertøy og bh-er, for eksempel, bør du bruke et vaskemiddel egnet for ull og silke. Her er tøymykner fy-fy. Til lycra-stofffer kan det forkorte levetiden. Det er også lurt å bruke vaskepose på det aller sarteste.

Noe annet som er viktig for å unngå slitasje, er å vaske mykt tøy med andre lette stoffer.

Vasketriks 4: Heng vasken ut i solen

Nå som det er sommer, kan det hende at solen titter fram i ny og ned. Heng den hvite garderoben ut til tørk. Det vil både få klærne dine til å lukte godt, samtidig som det har en mild blekende effekt.

Ikke minst er det litt romantisk å se klærne vaie i vinden, mens du nyter et glass hjemmelaget ripssaft.

Vasketriks 5: Dropp tørketrommelen

Hvis du har en tørketrommel, er det fristende å bruke den. Men du bør være klar over at det sliter veldig på hvite klær. Varmen gjør at flekkene setter seg enda mer, og fargen kan bli blass.

Aller best er det om du lufttørker klærne. Slik holder de seg freshere lenger. Utendørs er luksus, men hvis du ikke har tilgang til en hage eller balkong, bør du henge dem opp i et lyst rom, og styre unna kjelleren.

LES OGSÅ: Disse klærne hater tørketrommel

Vasketriks 6: Eddik!

Hva er det dette vidundermiddelet ikke kan brukes til, egentlig? Smører du det på føttene, fordamper fotsvetten, og tar du litt i balja sammen med jeansen, holder fargen seg.

Blander du litt eddik sammen med det vanlige vaskemiddelet, vil også hvitvasken bli hvitere. Eddik fjerner også vond lukt.

 Foto: Lilleborg
Foto: Lilleborg Vis mer

Generelle vaskeråd:

 • Følg alltid bruksanvisningen for vaskemaskin og vaskemiddelet.

 • Følg vedlikeholdsmerkingen på tøyet.

 • Vask ikke lyst og lyst farget tøy sammen med kulørt tøy. Sortering er viktig!

 • Vask ikke glatt tøy sammen med noe som loer.

 • bruk vaskeposer til bh-er med spiler, til strømper og til finere tekstiler

 • Vask kulørt tøy alene første gangen for å fjerne overflødig farge

 • Bruk halv tøymengde når du vasker strykefrie tekstiler.

 • Håndvask ullplagg som ikke er merket med Superwash eller Maskinvask. Eller følg bruksanvisningen på hva maskinen anbefaler. Det finnes maskiner i dag som er godkjent for å vaske ull.

 • Benytt skyllemiddel i siste skyllevann hvis du ønsker mykhet, god duft og redusert statisk elektrisitet i tøyet. Tøymykner bidrar også til bevaring av fasongen på tekstilene.

 • Kilde: Lilleborg

  Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: