Nyakim Gatwech

Modellen Nyakim Gatwech delte sjokkerende oppelvelse med følgerne sine på Instagram

«Du vil ikke tro spørsmålene og blikkene jeg får fordi jeg har denne hudfargen», skriver den 24 år gamle modellen.

NYAKIM GATWECH: Modellens sjokkerende opplevelse har skapt overskrifter verden over. Foto: Skjermdump fra Instagram / @queenkim_nyakim
NYAKIM GATWECH: Modellens sjokkerende opplevelse har skapt overskrifter verden over. Foto: Skjermdump fra Instagram / @queenkim_nyakim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 24 år gamle modellen Nyakim Gatwech fra Sør-Sudan vakte oppsikt da hun delte et bilde på Instagram med en ganske så sjokkerende tekst. «Jeg ble spurt av «Uber»-sjåføren min her om dagen om jeg ville ha bleket huden min for 10 000 dollar (nærmere 100 000 norske kroner). Jeg klarte ikke engang å svare fordi jeg begynte å le så høyt. Han sa deretter «så det er et nei?», og da svarte jeg «selvfølgelig er det et nei. Hvorfor i all verden skal jeg bleke denne nydelige huden Gud har velsignet meg med?». Han sa deretter: «Så du ser på dette som en velsignelse?»»

Gatwech flyttet fra Sør-Sudan til USA, nærmere bestemt Minneapolis i Minnesota, for å satse på en karriere som modell. Hun forteller til Yahoo! at hun har måtte tåle spørsmål som dette helt siden hun kom til USA, men at hun også ble mobbet på skolen da hun var yngre. 

- På et punkt tenkte jeg på å bleke huden min for å slippe de stygge blikkene, latteren, og for at gutter skulle syns jeg var attraktiv, sier Gatwech.

Søsteren til modellspiren skal ha vært mye av grunnen til at hun klarte å legge dette bak seg. «Den mest tilfredsstillende følelsen er når du er komfortabel i din egen kropp og kan akseptere din nydelige, mørke hud», skal søsteren ha fortalt henne. Nå bruker hun også Instagram-kontoen sin til å dele inspirerende sitater, oppløftende tekster og bilder av seg selv.

Innlegget hun la ut om «Uber»-sjåføren har så langt fått over 9000 likerklikk, over 200 kommentarer, og siden har følgerantallet til Gatwech økt betraktelig. Nå har hun langt over 200 000 følgere på Instagram. Hun har også fått et kallenavn av fanbasen sin som hun også har begynt å kalle seg selv.

LES OGSÅ: Sonja Wanda: - Mamma ofret alt for meg. Til og med sin egen familie

«Dronningen av mørkt»

Teksten Gatwech har skrevet la hun til bildet ovenfor. Hun fortsetter med å si: «Du vil ikke tro spørsmålene og blikkene jeg får fordi jeg har denne hudfargen». Hennes sjokkerende innlegg har fått massiv oppmerksomhet, ikke bare fra Instagram-følgere, men medier som Harper's Bazaar og Huffington Post. Følgerne hennes har også gikk henne kallenavnet «Queen of Dark», som direkte kan oversettes til «dronningen av mørkt». 

Gatwech har også fått en fan i stylist Afaf Ali som sier til KK.no at de utrolig hendelsene modellen opplever ikke kommer som et sjokk.

Stylist Afaf Ali Foto: Privat
Stylist Afaf Ali Foto: Privat Vis mer

- Det er utrolig forstyrrende å tenke på at slikt skjer i 2017, men det kommer dessverre ikke som en overraskelse på meg. Som en mørk jente selv i motebransjen, møter man stadig på ignorante kommentarer som «oi, hun var pen til å være svart» eller «nei, vi kan ikke bruke en «sånn» modell - det er ingen som relaterer seg til det», sier Ali. 

LES OGSÅ: Vakre Halima Aden (19) har inntatt motescenen. Med hijaben riktig på plass og med hals, armer og ben prektig tildekket, skaper hun debatt i og utenfor motebransjen

«Flere fargede kvinner på catwalken enn før»

The Fashion Spot har gjort en undersøkelse etter årets visninger for høsten 2017 og funnet ut av at det var flere fargede kvinner på catwalken enn før. De skal ha sett på castingen i 241 visninger og 7035 modeller fra moteukene i New York, London, Paris og Milano. Ifølge rapporten de har utlevert var det 72,1 prosent hvite kvinner og 27,9 prosent fargede kvinner som jobbet som modeller under moteukene i de ulike byene. 

Ifølge The Fashion Spot var det 25,4 prosent fargede kvinner med under moteukene i fjor da vårkolleksjonene ble presentert. Selv om det er en forbedring blant alle byene, er det New York som skiller seg ut fra resten. Av modellene som deltok i den amerikanske moteuken var 31,5 prosent av dem fargede. 

Stylist Afaf Ali sier det er på tide at disse prosentene begynner å jevne seg ut.

- Det skulle egentlig bare mangle, men det er fremdeles en ekstremt ubalanse. 

Hun trekker blant annet frem de omdiskuterte coverne til indiske og arabiske Vogue som Kendall Jenner (21) og Gigi Hadid (22) var på coveret for. Leserne mente at det burde være indiske og arabiske modeller på coveret av bladene. De to magasinoppslagene fikk faktisk så mye oppmerksomhet at indiske Vogue måtte ty til Instagram for å forklare tanken bak.

LES OGSÅ: Så mye kostet bursdagskjolen til Kendall Jenner

- Man burde bli akseptert for den flotte jobben en gjør

I oktober i fjor hadde den norske talkshow-verten Fredrik Skavlan (51) fått storfint besøk i «Skavlan»-studio av den amerikanske supermodellen Tyra Banks (43) og hennes norske samboer Erik Asla (52). Skjønnheten fra Inglewood i California startet modellkarrieren allerede som 15-åring, men avslører at hun underveis i sin nå 27 år lange karriere har opplevd både opp- og nedturer. Blant annet har hun hatt en årelang feide med den mørke supermodellen Naomi Campbell (46), og innrømmer overfor Skavlan at hun fremdeles er redd for Campbell - til tross for at de to har skværet opp. 

Sonja Wanda Foto: Janne Rugland
Sonja Wanda Foto: Janne Rugland Vis mer

- De første seks byråene jeg var i kontakt med sa alle sammen «nei», «nei», «nei». Den syvende sa «ja». «Du er ikke så fotogen så vi plasserer deg på catwalken. Det blir din karriere». Men da jeg kom til Paris ble det veldig vanskelig. Jeg gjorde det veldig bra veldig fort, men da sa bransjen: «Pass på, Naomi Campbell for her kommer Tyra Banks! Så bare vent, her kommer en ungjente som vil ta din plass». Det var veldig urettferdig for henne for de andre modellene var ikke mørke.. Det var ikke som om de sa til Kate Moss, som kom samtidig med meg: «Pass på, Christy Turlington! Denne jenta har kinnbein som er høyere enn dine!». Ingen sa det, fortalte Tyra Banks under Skavlan intervjuet.

Heldigvis er det ikke alle som opplever samme motgang i moteindustrien. Da vi tok en prat med den norske modellen Sonja Wanda tidligere i år, kunne hun fortelle om en langt mer lys og fin side av bransjen.

- Jentene som jeg jobbet med, og meg selv, dro på castinger sammen, hjalp hverandre og løftet hverandre opp. Man burde bli akseptert for den flotte jobben en gjør, og ikke dømmes på grunn av hudfargen man har. Jeg er så glad for å være en kvinne, og jeg blir så stolt og glad når jeg ser andre damer støtte hverandre, i stedet for å dra hverandre ned på grunn av utseende, vekt, eller hva det måtte være. Det er ikke sånn det skal være. Jeg kunne ønske det var flere kvinnelige ledere i verden.

KK.no har prøvd å få tak i Nyakim Gatwech for en kommentar uten hell.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer