Til høyre ser du en catwalkmodell, slik vi er vant til å se dem. Til høyre en såkalt plus size-modell. Hvordan får de deg til å føle deg?
Til høyre ser du en catwalkmodell, slik vi er vant til å se dem. Til høyre en såkalt plus size-modell. Hvordan får de deg til å føle deg? Vis mer

Modeller

Modeller med normal vekt funker ikke

De får ikke kvinner til å føle seg bra. Betyr dette slutten på trenden?Sykelig tynne modeller på catwalken og på reklamebilder har fått skylden for slankehysteri og spiseforstyrrelser.

Dermed begynte designere og modellbyråer å hyre inn modeller med en høyere vekt. Kunne dette bety at beinranglenes tid på catwalken var forbi?

Gir ikke bedre selvbilde

Men nå viser en studie at effekten av dette kanskje ikke er som de hadde ønsket.

I studien, som ble gjennomført ved Arizona State University, kommer det fram at å bruke såkalte plus size modeller ikke nødvendigvis får kvinner til å føle seg bedre.

- Ingen vil tjene på normale modeller

Under studien så forskerne på sammenhengen mellom modellens størrelse og de spurte kvinnenes størrelse og selvbilde. Studien bekreftet det forskerne allerede antok - å se bilder av radmagre modeller får de fleste til å føle seg tykke.

Men studien viste også noe overraskende om hvordan plus size modeller blir oppfattet.

- Vi mener at det er usannsynlig at mange merker vil tjene på å bruke større modeller i reklamene, sier Naomi Mandel, professor i markedsføring ved W. P. Carey School ved Arizona State University. Hun er en av forskerne bak studien.

Reklame - for hvem?


For dessverre blir ikke reklame laget kun med det formål å få kvinner til å føle seg vakre. Reklame lages for å selge et produkt, enten det er et plagg, en hårspray eller et budskap.
Og reklame som ikke virker slik annonsøren ønsker, får en kort levetid.

Føler seg tykke uansett

Kvinner med en normal BMI hadde det mest foranderlige selvbildet. Så de på bilder av relativt tynne modeller, identifiserte de seg med disse, og følte seg bra. Så de på en typisk plus size-modell, fryktet de at de lignet henne, og rapporterte at de følte seg tykke.

Kvinner med en lav BMI fikk en ytterligere boost i selvbildet når de så på bilder av «normale» modeller. De identifiserte seg med de letteste modellene, og noterte seg at de var slankere enn de som ble betegnet som plus size.

Mens kvinner med en høyere BMI opplevde at de følte seg tunge og store når de så på plus size-modeller.

- Kjøper ikke produktet

- Personer som er lett til svært overvektige får dårligere selvbilde av å se modeller, uansett hvilken størrelse de har. De blir dermed mindre entusiastiske for produktet som det reklameres for, sier Naomi Mandel.

Dette viser at det ikke er bare modellenes størrelse som teller.

- Også den relative avstanden mellom kundens størrelse og modellens størrelse har betydning, sier Naomi Mandel.

 • For feite for catwalken?
 • Ny sulte-diett sprer seg
 • Kjendisenes ekstreme sultekurer
 • Stjernene som aldri spiser
 • Tynne modeller blir forbudt
 • Dette skulle du ikke se

 • Var en ny trend på trappene?

  Gemma Ward er en av de modellene som har blitt kjent som en plus size-modell.

  Hun jobbet mye for Chanel i sin tid som modell. Motehuset har senere også valgt å bruke modeller som ser ut som de spiser noe annet enn isbiter og kålrabi. Med valget av de nye modellene kunne det virke som om beinranglenes tid var forbi.

  Chanel sier nei takk

  Men til tross for at sterke motehus som Chanel brukte større modeller, finnes det krefter som helst ser syltynne jenter på catwalken også i framtiden. Klesdesigner Karl Lagerfeld er en av designerne som jobber for Chanel. Han mener ingen vil se kraftigere kvinner på catwalken.

  - Gemma er for feit

  Til tross for at hun i juli 2007 kåret til den tiende best betalte modellen i verden var ikke alle like positive. Gemma Ward er for feit, ble det hevdet på bloggen Mama Vision. En annen moteside hevdet at Gemma snart kunne regnes som en plus size model.

  Lara Stone, her iført klær fra Zac Posen, har overrasket moteverdenen med å holde på sin størrelse 36. Foto: All Over PressAll Over PressAll
  Lara Stone, her iført klær fra Zac Posen, har overrasket moteverdenen med å holde på sin størrelse 36. Foto: All Over PressAll Over PressAll Vis mer
  Eliza Cummings er en av de nye, yngre modellene med mer normale former. Foto: All Over Press
  Eliza Cummings er en av de nye, yngre modellene med mer normale former. Foto: All Over Press Vis mer

  Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: