Edda Gimnes og Moschino:

Moschino beskyldes for å ha stjålet ideen til norsk designer

Nå forsvarer det italienske motehuset seg.

KOPI? Den norske designeren Edda Gimnes mener Moschino (bilde over) har brukt hennes design i sin nyeste kolleksjon. Foto: Scanpix
KOPI? Den norske designeren Edda Gimnes mener Moschino (bilde over) har brukt hennes design i sin nyeste kolleksjon. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Moschinos kolleksjoner pleier alltid å være nyskapende, lekne og inspirert av ting vi ikke ser så mye av hos andre designere. Tidligere har designeren til det italienske merket, Jeremy Scott, skapt kolleksjoner med McDonalds-logo og gjort om modellene sine til å se ut som dukker.

LES OGSÅ: H&M teamer opp med Moschino for deres neste designsamarbeid

MOSCHINO-DESIGNER: Jeremy Scott. Foto: Scanpix
MOSCHINO-DESIGNER: Jeremy Scott. Foto: Scanpix Vis mer

Da moteuken i Milano ble sparket i gang i september, hadde Scott nok en gang tenkt utenfor boksen. Eller hadde han det? Like etter at kolleksjonen ble vist frem la den norske designeren Edda Gimnes ut et innlegg på sin Instagramkonto.

«I dag våknet jeg opp ekstremt skuffet og med en full innboks med meldinger fra folk som kjenner mitt design og som så gårsdagens Moschino-kolleksjon. Jeg forstår at vi er i en industri som bruker hverandre som inspirasjon og som det er sagt før: imitasjon er den største form av smiger», skriver Gimnes.

ÅRETS DESIGNER: I vinter ble Edda Gimnes kåret til årets designer under Costume Awards. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ÅRETS DESIGNER: I vinter ble Edda Gimnes kåret til årets designer under Costume Awards. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Videre forteller hun at hun november i fjor hadde et møte i New York med en representant fra Moschino.

«Jeg viste denne personen ALT jeg har designet, skisset og ideer jeg har skrevet ned. Da jeg så Moschino-visningen ble jeg så lei meg og såret. I mine øyne har noen uten tvil brukt min SS16 og SS17-kolleksjon som inspirasjon uten å gi meg anerkjennelse. Som en ung designer som er så sårbar trodde de kanskje at dette ville gå stille forbi. Det skal jeg sørge for at det ikke gjør. Bare se på bildene fra deres visning i går og gjør opp dine tanker!!»

LES OGSÅ: Ny Burberry-designer overrasket under sin første visning

Innlegget har så langt fått over 23 000 likerklikk og nærmere 3000 kommentarer. Folk har brukt sosiale medier for å få oppmerksomheten til Moschino-designeren. De har blant annet engasjert Instagrams eget motepoliti @diet_prada. Like etter at Instagramkontoen delte sammenligningen mellom Edda Gimnes og Moschino i sin «Instagram Story», kom Jeremy Scott på banen.

I kommentarfeltet under Edda Gimnes' bilde, skriver designeren følgende:

«Jeg har lest innleggene deres og jeg vil forsikre dere om at dere tar feil i anklagene deres. Jeg har publisert mange referanser fra arkivene til Moschino i min «Instagram Story» som går tilbake til 80-tallet. jeg har også lagt ut inspirasjonen min for denne kolleksjonen som handler om det å skape mote og å få en skisse til live. Jeg håper dere tar dere tid til å se på det og forhåpentligvis får en bedre forståelse. Jeg ønsker deg all den suksessen og utmerkelsene du fortjener.»

Foto: Skjermdump fra Jeremy Scotts Instagram Story

Flere utenlandske medier har lagt merke til likheten mellom de to kolleksjonene og spekulerer i om Scott faktisk har kopiert Gimnes. Fashionista er blant dem. De var tidlig ute med å omtale saken, men har i ettertid oppdatert teksten sin. Det skjedde etter at Jeremy Scott delte inspirasjonen sin på Instagram.

LES OGSÅ: 3 trender fra New York Fashion Week. Se opp for hekling!

Moschino SS19. Foto: Scanpix
Moschino SS19. Foto: Scanpix Vis mer

Dette er ikke første gangen Scott har blitt anklaget for kopi. Kunstner Jimbo Phillips saksøkte designeren for å ha brukt ha kopiert hans design i 2013. To år senere kom grafittikunstner Joseph Tierney på banen og saksøkte Moschino for å ha stjålet hans design til deres høstkolleksjon for 2016. Begge sakene endte med forlik.

KK har forsøkt å få tak i både Moschino og Edda Gimnes uten hell.

LES OGSÅ: Se hvilken superstjerne som dukket opp i Edda Gimnes' design!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer