«Kjell, du må komme hit med en gang!»
Slik lød telefonsamtalen fra Freemantles Petter Testmann-Koch som gjorde at designer Kjell Ingebrethsen Nordström, også kjent som Baron von Bulldog, kastet seg i en taxi mot et studio i Nydalen. Inne i studioet slo Tessmann opp pc-skjermen og på den var det klipp fra «The Masked Singer».
Elleville kostymer som skjulte noen av landets største kjendiser. De synger og danser seg rundt på en scene iført drakter som fikk dem til å se ut som både roboter og dinosaurer.
- Dette er galskap! Jeg MÅ få gjøre det, sier designeren til Testmann-Koch.
Det skulle likevel ta tid før jobben offisielt ble Nordström sin. Likevel begynte han å skisse ut noen ideer til det som skulle bli de norske «Maskorama»-kostymene.
De små detaljene
I over 41 år har Kjell Nordstrøm jobbet som designer. Men egentlig begynte det hele mye før. Så lenge han kan huske har han vært interessert i hvordan mennesker kommuniserer gjennom klær.
- Min mamma sa hun visste jeg kom til å bli annerledes før jeg ble født.
Han var svært opptatt av teater og alt som handlet om å kle seg ut og late som han var en annen. Men han husker også svært godt dagen et kostyme virkelig ikke falt i smak.
- Jeg skulle spille en av De tre vise menn og mamma hadde sydd kostymet mitt. Men jeg likte det ikke. Da jeg ankom lokalet hvor vi skulle spille, fikk jeg panikk og løp. Jeg ville bare ikke på scenen med det kostymet.
Det er kanskje derfor ikke så rart at Kjell er spesielt glad i håndsøm og de små, men samtidig viktige, detaljene. Dette kommer uten tvil frem i de fantastiske kostymene han har laget til «Maskorama».
- Kostymene er en ting, men det er jo maskene som virkelig er det vanskelige her. De skal tross alt både puste og synge i dem, samt holdes fast på hodet, men også være mulig å ta av. Det skal mikrofoner inn og man skal kunne se noe ut, men ikke inn.
Noen av disse kostymene veier i tillegg ganske så mange kilo. Nylig så vi at det var hele Norges Mia Gundersen som befant seg inne i det ekstravagante puddel-kostymet. Selve hodet til puddelen veide hele sju kilo, men det var likevel ingen tvil for hverken Mia eller Kjell at det var nettopp hun som skulle ha det kostymet.

Du gjetter ikke hva disse smykkene er laget av

- Jeg har en hemmelig bok med alle skissene. Den fikk deltagerne kikke i og hvis de falt spesielt for et av kostymene så jobbet vi videre ut fra det.
- Husker du øyeblikket Mia så puddel-skissen?
- Å, ja! Det var ikke snakk om noe annet.
Kjell gikk flere runder med seg selv og produksjonen angående kostymet til Mia. For ifølge ham var det for åpenbart at det var Mia Gundersen som befant seg der inne. Heldigvis kom regissør Kim Strømstad opp med den geniale ideen om at hun skulle snakke med en annen dialekt.
I selve kostymene befinner det seg også en rekke hint mange kanskje ikke har tenkt på. Vi spør Kjell om han kan fortelle oss litt mer om den, men akkurat som med skisseboka til Kjell er det hele hemmelig. Han er blant de svært få som vet nettopp hvem som befinner seg bak maskene. Man skulle tro at han ble bombardert med meldinger angående dette, men på den fronten er det ganske stille.
- Ingen tør å spørre meg, og hvis noen prøver seg, får de ikke svar uansett. Jeg snakker ikke om «Maskorama» med noen. Samtidig har jeg heller ikke noe sosialt liv om dagen - jeg er jo bare her.
Vi befinner oss nemlig i Nordströms studio i Oslo, hvor kostymene har kommet til live. På den ene veggen henger det blanke, lyse håret til «Enhjørningen» og rett foran meg står to Maskorama-kostymer som ingen har sett ennå.

Men ingen av deltagerne kommer hit lenger. Nå gjøres alle kostyme-prøver på en hemmelig adresse.
- Det er ganske «secret service»-opplegg det her?
- Å, det er nok verre.

- Det er noen stilperioder jeg ikke er særlig stolt av
Brukte sommeren på øynene
Sommeren 2020 ble annerledes for oss alle, men for Kjell Nordström ble det nok hakket mer annerledes enn hva han også hadde tenkt. Han brukte den nemlig å lære seg å støpe øyne.
- Da vi hadde det første møtet med produsenten sa han: «Kjell, jeg liker det du gjør, men du må gjøre noe med øynene».
Dermed begynte han å eksperimentere med ulike løsninger og fant til slutt ut hva som skulle gi kostymene både blikk og en slags sjel.
- Man er aldri ferdig utlært i en slik jobb.
- Hvor lang tid tar det å lage ett kostyme?
- Det er veldig vanskelig å si for vi jobber parallelt med andre ting, men vi sa til produksjonen at vi ville trenge to måneder på å lage ett kostyme helt ferdig.

Og med «vi» mener designeren teamet hans Caroline, Kristine, Ole og Sissel. De nevner aldri deltagerne med navn og snakker heller i koder. Det blir sjelden sendt SMS-er med bilder, og hvis de gjør det blir de raskt slettet fra Nordströms telefon. Det er også bare Caroline og Kjell som vet hvem som skjuler seg bak maskene.
- Vi har egne «crew cards» under sending som er rosa slik at alle vet at vi vet hvem som er med og at de ikke skal spørre. Det er også bare jeg og Caroline, samt hver av deltagernes personlige påkleder, som får ta på kostymene.

Ekspert: - Ingen tvil om at det er lureri

De har også delt inn designteamet i to kohorter i tilfelle det skulle skje noe. Det eneste designerne ikke vet er hvem som kommer til å gå videre til neste uke. Det må derfor jobbes på spreng for å skape de små, nye detaljene i antrekkene.
- Det må være et ganske stort budsjett på de greiene her?
- Ja, det er det, sier Kjell og legger til med et lurt smil at jeg ikke kommer til å få noe eksakt tall.
- Vi kan ikke holde igjen. Det skal «blinge», være «all over the top» og gøy. Samtidig bruker vi alle triks i boken for å ikke sprenge budsjettene.
Fødte åtte små monster
Like etter møtet med Testmann-Koch i Freemantle fikk Nordström en idé om hvordan kostymene skulle se ut.
- Vi skal ikke kopiere den amerikanske eller sør-koreanske versjonen. Og de er ganske så forskjellige. Jeg ønsket også at det skulle være noe nordisk over dem og at det ikke skulle se ut som karakterene hadde poppet ut av en Walt Disney-fabrikk. Det må være noe du vil se på to ganger. Det skal ikke være glatt og flatt.
7. november entret en funky, skyhøy Elg scenen sammen med et nusselig fugleskremsel, en mektig ravn, et søtt lykketroll, en sporty gaupe, en flørtende puddel, en artig viking og en rojal enhjørning.

- Jeg vet at dette er politisk feil å si, men det var som å føde. Det var som å føde åtte små monstre og se at de få sitt eget liv.
Konkurransen «The Masked Singer» er å finne i over 30 land, og kostymene til Kjell Nordström har faktisk fått ros fra flere av dem.
- Det er et enormt privilegium å få underholde det norske folk i den tiden som er nå. Er det noe som mangler nå, så er det smil og glede. Vi kan ikke klemme hverandre og ikke kan vi gå på fest, så det er gøy å få kunne gi folk en liten lykkepille hver lørdag.
