Bill Cunningham

Motefotografen Bill Cunningham er død

87-åringen var en av verdens mest kjente (og første!) streetstyle-fotografer.

I SITT RETTE ESS: Du kunne aldri se Bill Cunningham uten signaturjakken hans og sykkelen på jobb. Foto: Ap
I SITT RETTE ESS: Du kunne aldri se Bill Cunningham uten signaturjakken hans og sykkelen på jobb. Foto: Ap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Moteverdenen mistet en av sine beste lørdag denne helgen. Det meldte The New York Times selv, avisen den elskede motefotografen jobbet for i hele 40 år. 

Han var umulig å ikke legge merke til, til tross for de stappfulle gatene under moteukene i New York. William J. «Bill» Cunningham gjorde kanskje ikke så mye ut av seg mens han fotograferte de han selv regnet som nåtidens street style-stjerner, men da han kom syklende på den gamle sykkelen i ført sin blåe signaturarbeidsjakke og khaki bukser, visste alle hvilken retning de burde se i! Når den amerikanske Vogue redaktøren Anna Wintour tidligere har uttalt at «vi kler oss alle for Bill» vet du at han ikke var en street style-fotograf som alle andre - han var definisjonen på street style. (Vet du hva som måtte til for å bli sett av Bill?)

For ingenting gikk nemlig Bill forbi da han var på jobb. Han visste hva han skulle se etter, og fanget opp kommende trender før de fleste med linsen sin. Som han selv pleide å si «den beste motevisningen er definitivt på gaten. Det har de alltid vært. Og det vil de alltid være». Han hadde et spesielt godt øye for trender og brydde seg ikke om kjendiser og navn. Det Bill så etter var stil - og det kunne hvem som helst ha! Det er også derfor bildene hans var og forblir ikoniske. Husker du forresten dette majestetiske bildet?

Se moteverdenen minnes Cunningham på Instagram lenger ned i saken!

LES OGSÅ: Husker du disse fantastiske streetstyle-antrekkene?

Selv levde Bill et langt fra like glamorøst liv som han til daglig fotograferte. I filmen om han «Bill Cunnington New York» kommer det frem at hans eget liv var preget av enkelhet han aldri ønsket å bytte bort, til tross for han hadde alle forutsetninger til å leve et luksuriøst liv med privatsjåfør og designerdress. Istedenfor tydde han alltid til sykkelen og den elektriske, blå jakken sin som tro det eller ei var en fransk «gatefejerjakke».

Det kan være vanskelig å tro at en av moteverdenens mektigste ikke var avhenig av andre og status for å komme seg opp og frem, men det lå faktisk en god begrunnelse bak valget Bill tok for sitt liv: «om en ikke tar imot penger kan folk heller ikke si hva en skal gjøre». Det er derfor kanskje ikke så rart at hans arbeid aldri var som andres, og det er også derfor hans arbeid aldri vil kunne erstattes. Bare se selv:

Som resten av moteverdenen vil vi takke Bill for bilder som har og som vil fortsette å inspirere oss!

SE OGSÅ: De hotteste streetstyle-antrekkene fra moteuken i Milano

Rest in peace, Bill. Here you are at the Met Ball a couple of years ago. Always the sweetest. Xxxxx

Et bilde publisert av Alexa (@chungalexa)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer