Pels i motebransjen:

Motehusene som (endelig) sier nei til pels

- Det har svært mye å si. Dyrs lidelse har ikke noe med mote å gjøre, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH.

NEI TIL PELS: Versace (bilde fra visningen deres) er blant motehusene som nå tar avstand fra pels. Foto: Scanpix
NEI TIL PELS: Versace (bilde fra visningen deres) er blant motehusene som nå tar avstand fra pels. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Flere og flere kjente designere i moteindustrien velger å ta avstand fra pels. Sistemann ut nå er det amerikanske merket Coach.

– Vi forsto det sånn på våre ansatte og våre kunder at det var viktig at vi tok et tydelig standpunkt når det kommer til akkurat denne problematikken. Vi velger å gjøre dette fordi vi mener det er det riktige valget, sier CEO Joshua Schulman til Business of Fashion.

DONATELLA VERSACE: Den italienske designeren sier hun er ferdig med pels. Foto: Scanpix
DONATELLA VERSACE: Den italienske designeren sier hun er ferdig med pels. Foto: Scanpix Vis mer

Sammen med kjente navn som Gucci og Versace, er Coach blant de store navnene som nå skal slutte å bruke pels. I 2017 fortalte Donatella Versace til magasinet 1843 hvorfor Versace kommer til å ta avstand fra pels.

«Pels? Det er jeg ferdig med. Jeg vil ikke drepe dyr for å lage mote. Det føles ikke riktig.»

LES OGSÅ: Strikkegenseren som fikk bloggverden til å gå i svart

- Må bli mer bevisste

Ida Einarsdottir, redaktør for motenettstedet Melk og Honning, sier til KK at disse endringene er mer enn bare en trend.

- Det at de tunge motehusene de siste årene har valgt å si nei til pels er kontroversielt fordi de på mange måter har levd av pels.

I uttalelsen til Joshua Schulman fra Coach påpeker han at kundene og de ansatte har uttrykt bekymring når det kommer til merkets bruk av pels. Einarsdottir i Melk og Honning håper samtidig hun ser en vilje fra designernes side til å lage dyrevennlig mote.

- Jeg håper de innser at pels ikke er bærekraftig og at det skal mer til enn å bare høre på forbrukerne. Designerne må bli mer bevisste og skape mote med respekt for dyr, mennesker og miljø.

MOTEEKSPERTEN: Ida Einarsdottir. Foto: Scanpix
MOTEEKSPERTEN: Ida Einarsdottir. Foto: Scanpix Vis mer

- I Norge har vi kommet veldig langt

Ida Einarsdottir forteller at vi her i Norge har hatt en annen holdning til pels enn andre land. Hun sier at du skal ikke lenger enn til Danmark for å se hvor vanlig det er å bruke pels.

- Bare se på moteuken i København! Her hadde de et pelsmerke som en av de største sponsorene.

Siri Martinsen, veterinær og leder for dyrs rettigheter NOAH, forteller til KK at NOAH har sammen med store deler av motebransjen i Norge laget kampanjen «Mote mot pels».

- I Norge har vi kommet veldig langt! Oslo Fashion Week var den første moteuken som sa nei til pels i verden, og nå ser vi at andre kommer etter. Både Helsinki, London og Berlin har signalisert pelsfrie catwalker kommende år.

Martinsen trekker også frem de større merkene som Armani, Versace, Hugo Boss og Gucci, som nå er pelsfrie.

LES OGSÅ: Pelsdyrnæringen avvikles. Slik reagerer motebransjen

FLERE MOTEHUS BLIR PELSFRIE: Stella McCartney er blant de som har tatt avstand fra pels i alle år. Her vil hun vise at fuskepels er like fint som ekte pels. Foto: Splash News
FLERE MOTEHUS BLIR PELSFRIE: Stella McCartney er blant de som har tatt avstand fra pels i alle år. Her vil hun vise at fuskepels er like fint som ekte pels. Foto: Splash News Vis mer

- Det at de gjør dette, har svært mye å si. Det handler om signaleffekten av å vise at dyrs lidelse ikke har noe med mote å gjøre. Man merker at flere innenfor motebransjen blir inspirert av hverandre til å ta hensyn til dyr. Hensyn til dyr er også en del av en grønnere og mer bevisst profil hos selskaper.

Fortsatt flere som bruker pels

Selv om flere designerne velgere å bli pelsfrie, er det fremdeles mange store navn som fortsetter å bruke pels i kolleksjonene sine. Ida Einarsdottir i Melk og Honning trekker blant annet frem Fendi.

- De er kjent for pelsbruken sin, men får samtidig hard kritikk. Det kommer nok til å fortsette på et visst nivå, men det er bra at så mange nå slutter å bruke pels i kolleksjonene sine. Designerne må ønske det selv, men til slutt blir det et krav fra forbrukerne.

SIRI MARTINSEN: Veterinær og leder for dyrs rettigheter NOAH. Foto: Bente Isefjær
SIRI MARTINSEN: Veterinær og leder for dyrs rettigheter NOAH. Foto: Bente Isefjær Vis mer

Siri Martinsen i NOAH forteller at de sammen med Fur Free Alliance er i dialog med flere av de som fortsatt ikke har tatt avstand fra pels, og sier de forventer at flere tar dyrevennlige valg i fremtiden.

- Det er blitt skapt en myte hos noen motehus om at dyrene som sitter i bur i Norge og Finland har det bedre fordi vi her har så fin natur. Men den naturen får ikke dyrene nyte godt av! Burene er de samme: trange nettingbur - uansett hvor i verden de står.

LES OGSÅ: Disse damene sitter i fengsel og strikker designerjakker til 4500 kroner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer