André Leon Talley

Moteikon er død

Tidligere Vogue-redaktør André Leon Talley ble 73 år gammel.

I SITT RETTE ELEMENT: Moteikon og tidligere Vogue-redaktør André Leon Talley er død, 73 år gammel. foto: NTB
I SITT RETTE ELEMENT: Moteikon og tidligere Vogue-redaktør André Leon Talley er død, 73 år gammel. foto: NTB Vis mer
Publisert

Moteikon og tidligere Vogue-redaktør André Leon Talley er død, 73 år gammel. Det melder en rekke internasjonale motenettsteder onsdag.

Talley skal ha gått bort tirsdag i White Plains i New York. Dødsårsaken er enda ikke kjent, skriver Variety. Dødsfallet er blitt bekreftet via hans Instagram-profil.

MOTEIKON: Talley omtales som et ikon i motebransjen. Nå er han død. FOTO: NTB
MOTEIKON: Talley omtales som et ikon i motebransjen. Nå er han død. FOTO: NTB Vis mer

«Det er med stor sorg at vi annonserer bortgangen til André Leon Talley», står det i caption til Instagram-innlegget som ble postet tidlig onsdag morgen norsk tid.

Talley vokste opp med sin bestemor i Durham i Nord-Carolina, og fant sitt kall i mote allerede som barn da han bladde gjennom Vogue-magasiner på det lokale biblioteket. Etter college begynte han å jobbe på Andy Warhols legendariske Factory før han landet en jobb som redaktør i Vogue etter å ha gått gradene.

MEKTIGE VENNER: Den avdøde designeren Karl Lagerfeld var blant de nære vennene til Talley. FOTO: NTB
MEKTIGE VENNER: Den avdøde designeren Karl Lagerfeld var blant de nære vennene til Talley. FOTO: NTB Vis mer

Han flyttet til Paris i 1995 for å jobbe for W, men returnerte til Vogue allerede tre år senere der han jobbet som redaktør til 2013. Talley er også kjent fra tv-skjermen som dommer i America's Next Top Model og hadde også en gjesteopptreden som seg selv i Sex og singelliv-filmen.

Han hadde mektige venner, og stod nær navn som Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Paloma Picasso, Diane von Furstenberg, Bethann Hardison og også Anna Wintour som han jobbet tett med i en årrekke. Han har også skrevet for blant andre Vanity Fair, HG, Interview, Ebony og Women's Wear Daily samt skrevet flere bøker. Hans egne memoarer The Chiffon Trenches, som tar for seg blant annet hans oppgjør med Wintour og hans erfaring med rasisme i motebransjen, ble en bestselger.

SLAGKRAFTIG: Talley jobbet for mangfold og inkludering i motebransjen. FOTO: NTB
SLAGKRAFTIG: Talley jobbet for mangfold og inkludering i motebransjen. FOTO: NTB Vis mer

Han vil bli husket som en av sterkeste stemmene i motebransjen, og for å ha vært med å forme Vogue slik vi kjenner det i dag. Talley jobbet iherdig for mangfold og inkludering i moteverdenen, og pushet på for å inkludere flere svarte stemmer blant både designere og modeller samt mangfold på catwalken.

En hel moteverden er i sorg etter nyheten om Talleys død, og i kommentarfeltet under annonseringen på Instagram kommer både kolleger, venner og fans med sine kondolanser. Den norske designeren Peter Dundas legger igjen et sort hjerte og en trist emoji mens designer Diane von Furstenberg har postet et eget innlegg med sine minneord om Talley:

PÅ FØRSTE RAD: I godt selskap med motefiffen satt Talley gjerne på første rad under de internasjonale motevisningene. FOTO: NTB
PÅ FØRSTE RAD: I godt selskap med motefiffen satt Talley gjerne på første rad under de internasjonale motevisningene. FOTO: NTB Vis mer

«Farvel, kjære André. Ingen så verden i et mer elegant og glamorøst lys enn deg. Ingen var mer sjelfull eller større enn deg. Verden vil bli et tristere sted nå. Jeg har elsket deg og ledd med deg i 45 år. Jeg vil savne dine høye skrik og ditt vennskap. Jeg elsker deg», skriver hun i caption til bildet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer