Fretex

Motenorge satser på gjenbruk!

Norges største motebloggere står sammen om å fortsette trenden med økt fokus på gjenbruk av mote. Sy om, shop vintage og brukt og gi bort for å få unike plagg med sjel og god samvittighet, er deres tips!

Motenorge satser på gjenbruk!
Publisert
Sist oppdatert

- Det er viktig å ha fokus på gjenbruk, og for meg har dette vært en kampsak i alle år. Jeg er oppvokst i en familie der klær har gått i arv, og har videreført dette til min lille familie, sier STYLEmag-redaktør Celine I. Aagaard.

Motenorge satser på gjenbruk!

Celine forteller at hennes sønn hadde både bruktvogn, hennes egen, gamle barneseng og barnehageklær arvet av naboen.STYLEMAG-REDAKTØR: Celine I. Aagaard har overført fokuset på gjenbruk fra barndommen til sin egen familie. Foto: Hippiehippiemilkshake.blogspot.no.

 - I en verden hvor vi stadig har fokus på materielle ting, er det viktig med en bevisstgjørelse. Trenger man alltid å kjøpe nytt? Mest sannsynlig ikke, og om man kjøper nytt er det garantert andre som kan få glede av dine gamle skatter! At Fretex nå gjør det mulig å gi klær selv om man bor et sted uten en Fretex-boks er utrolig flott! Nå har ingen lenger unnskyldning til ikke å gi bort sine gamle klær! Min oppfordring til alle er å ta en detox i klesskapet for ny sesong, og gi bort det som ikke passer, det du ikke bruker og det du ikke trenger mer.

Fretex med posten

Fretex, som er Norges største attføringsbedrift og bruktkjede, gjør det nå lettere for folk å gi bort sine garderobeskatter for et nytt liv. I tillegg til bokser hvor man kan levere klær, kan man nå også levere klær på postkontoret, noe som gjør det mulig for folk i alle deler av landet å donere bort gamle klær.

STYLEmag-blogger Janka Polliani synes at det er flere positive siden ved å gå for gjenbruk.

 - Det er viktig for meg, bra for miljøet, bra for lommeboken og kjempemoro med gjenbruk! Og flere av favorittplaggene mine er gjenbruksplagg. En av "all time"-favorittene er en rosa kimono-kjole jeg kjøpte på eBay for 10 dollar. Den er noe av det fineste jeg har!

Motenorge satser på gjenbruk!

STYLEMAG-BLOGGER: Janka Polliani synes det er viktig med fokus på gjenbruk, og understreker at det er mange gode grunner for å tenke brukt når man shopper klær. Foto: Polliani.com.

Jenny i gjenbruks-fronten

Janka tror at gjenbruk har blitt mer populært innen moteverden fordi anerkjente kvinner fronter den miljøvennlige trenden. 

 - Kule damer som Jenny Skavlan viser enkle knep til å fornye garderoben gjennom sine bøker "Sy Om" og "Sy Om Igjen", og andre kule og inspirerende damer viser gjenbruk og vintageplagg på sine blogger. Flere har fått øynene opp for at man kan gjøre noen kupp om man kjøper gjenbruk, sier Janka.

Smykkedesigner og blogger Benedicthe Bjerke mener at bruk og kast-kulturen vi lever i er skapt på grunn av at de rimelige kjedebutikkene gjør det mulig for oss å oppdatere garderoben både billig og ofte.

Motenorge satser på gjenbruk!

BY BENEDICTHE: Benedicthe Bjerke er blogger og smykkedesigner for sitt eget merke By Benedicthe. Selv shopper hun ofte brukt og vintage på nett. Foto: stylista.no/blog/bybenedicthe.

 - Selv kjøper jeg brukte klær på Fretex og nettsider som Bloppis, Bazar, Finn og mest eBay, noe som gjør at jeg bidrar til at plaggene lever lengre. Jeg elsker å finne gamle godbiter som er helt unike og du garantert ikke kan finne lignende av i butikkene, sier Benedicthe. 

Også Benedicthe gir Jenny Skavlan ros for å ha gjort gjenbruk til en trend.

 - Jeg tror gjenbruksbølgen kom med Jenny Skavlan, det var ikke like hot med gjenbruk før mannen i gata så at det faktisk går an å gjøre om gamle plagg eller la de leve videre ved å selge, bytte og gi bort.

Motenorge satser på gjenbruk!

SY OM: Jenny Skavlan satte gjenbruk av klær på moten da hun lanserte sine "Sy Om"-bøker med oppskrifter og tips til hvordan man gir gamle plagg et nytt liv. Foto: Produsentene. 

 - Mitt beste gjenbrukstips er å gi bort eller selge klær på Vestkattorget i Oslo. Og at man titter selv på de ulike markedene vi har i byen. Det å selge og gi bort brukt og vintage er jo en god sirkel, da lever plaggene lengre og det er godt for miljøet. Vi alle kan gjøre en forskjell ved å gi bruktbutikker og marked en sjanse før vi løper inn å kjøper siste nytt i nye butikker! Jeg heier på gjenbruk!

Mer bevisste

Jenta bak den populære bloggen Cath in The City, Cathrine Heienberg, har alltid vært nøye med å gi bort klær til Fretex.

 - Jeg har alltid vært flink til å gi klær til Fretex, men jeg har ikke vært så flink til å faktisk handle der. Etter jeg var ansvarlig for et gjenbruksmoteshow for FN-sambandet i høst, fikk jeg virkelig øynene opp for hvor fantastiske plagg man kan få kjøpt second-hand. Det er selvsagt mer etisk og miljøvennlig enn å til stadighet kun kjøpe nytt, og jeg liker følelsen av å gå med plagg som har litt sjel, forteller Cathrine.

Cathrine tror at grunnen til at gjenbruk har blitt mer populært de siste årene er fordi folk har blitt mer bevisste på hva gjenbruk faktisk er.

 - Folk innser i større grad at gjenbruk slett ikke bare betyr gamle utbrukte filler, men at man faktisk kan finne trendy, tidsriktige og flotte plagg på butikker som Fretex og mindre vintage boutiques. De store kjedene lager veldig mye av det samme, så går du for gjenbruk har du virkelig muligheten til å skille deg ut. Ha et åpent sinn, og legg de negative assosiasjonene til brukte klær på hyllen. Ta en titt på Fretex neste gang du er på shopping, og jeg kan garantere deg at du finner noe du liker, tipser Cathrine.

Cathrine både syr egne klær og handler brukt. To av hennes garderobefavoritter er selvlagd og vintage.

 - Mitt favoritt-vintageplagg må være en rød kjole fra 40-tallet som jeg fant på markedet Brooklyn Flea i New York. Den er så vakker, og selv om jeg aldri har hatt en anledning til å bruke den er jeg kjempeglad i den. Favorittplagget som jeg har laget selv må være blondemorgenkåpen jeg nylig sydde. Jeg går med den hver dag, og elsker den!

Motenorge satser på gjenbruk!

GJENBRUKSFAVORITTER: Kjolen kjøpt på loppemarked i New York og den selvlagde blondemorgenkåpen er to av Cathrines gjenbruksfavoritter. Foto: Cathinthecity.com.

STYLEmag-blogger Monique Lund synes også det er viktig å fokusere på gjenbruk når man shopper klær.

 - Det handler om å være miljøbevisst og sette fokus på konsekvenser den økte materialismen har. Men så skal det også sies at det er utrolig spennende å finne et plagg med historie og som man vet ingen andre har. Jeg er så heldig å ha en mor som er veldig flink til å sy, så da gjelder det å øyne mulighetene i plagg som mange kanskje hadde sett på som utdatert og stygt.

Hvorfor tror du det blir mer og mer trendy med gjenbruk?
- Det har vært et økt fokus på gjenbruk de siste årene, både gjennom media og motemagasiner og kjendiser som fronter vintageklær, som blant annet vakre Jenny Skavlan skal ha mye av æren for. Hun viser at det absolutt går an å være trendy i gjenbruksklær! 

Arve-mote

I Moniques eget klesskap skiller vintage-vesken hun arvet etter sin farmor seg ut som en av hennes favoritter.

 - Det er så mye historie og ikke minst kjærlighet i det som for mange bare hadde vært en skinnveske. 
Men alt blir liksom annerledes med denne, og kvaliteten på vesker før i tiden er helt fantastisk! Den er kanskje 50 år gammel, og bortsett fra den vakre patinaen som skinnet har fått, ser den helt ny ut! Jeg har også en slangeskinnsveske med gullkjede-hank som min mor kjøpte for over 30 år siden - den er like fin den dag i dag og jeg vil mye heller ha den over skulderen, enn en Chanel 2.55! 

Monique tipser folk til å satse på gjenbruk, og mener det kan lønne seg å begynne med en runde i familiens klesskap.

 - Rot i din mors, bestemors eller farmors garderobeskap! Der kan det finnes mange skjulte skatter som ingen andre har, og som i tillegg har en unik affeksjonsverdi for deg! 

Motenorge satser på gjenbruk!

VIKTIG SAK: STYLEmag-blogger Monique Lund mener det er viktig at vi setter fokus på konsekvensene for den økte materialismen vi har i verden nå. Foto: Moniquelund.no
 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer