Moteuke:

Moteprofilenes dom over moteuken i København

Moteprofilene om ukens høydepunkter og trendene som gjelder nå.

KØBENHAVN: Nok en sesong av Copenhagen Fashion Week er gjennomført - dette var moteprofilenes høydepunkter. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB.
KØBENHAVN: Nok en sesong av Copenhagen Fashion Week er gjennomført - dette var moteprofilenes høydepunkter. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB. Vis mer
Publisert

Moteuken i København har lagt nok en sesong bak seg. Pandemi eller ikke, var det i overkant av tre dager med stappfullt program i både fysisk og digitalt format. Tradisjonen tro fartet moteprofiler fra hele verden rundt mellom showene over hele den danske hovedstaden, med streetstylefotografene hakk i hæl.

Vi har spurt et knippe både norske og internasjonale moteprofiler om hva de tar med seg fra årets sesong. Hvordan var det å delta fysisk, hvem var sesongens høydepunkt og hvilke trender har de spottet?

- En helt annen følelse

Influencer Elisabeth Halbjørhus synes det var fantastisk å være på plass i Københavns gater igjen, og finne inspirasjon både på catwalken og blant gatemoten.

- Endelig føles det på ekte ut som vi er tilbake til en hverdag slik vi kjente den for to år siden. Fashion Week-vibbene er til å ta og føle på. Det er godt å møte mennesker fra bransjen, skravle og skape minner sammen, sier Halbjørhus til KK.no.

Hun mener man kan sette pris på de digitale visningene som gull verdt når man ikke har mulighet til å reise selv, men at de fysiske visningene rett og slett gir en helt annen følelse.

- Det blir litt som nettshopping versus det å gå og ta og føle i butikk. Man får en helt annen tilnærming til plaggene, sammensetningen og den totale looken på både modellene og kolleksjonen i sin helhet, mener hun.

FARGER: Elisabeth Halbjørhus gledet seg over å se fargerike kolleksjoner på catwalken for neste sesong. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB.
FARGER: Elisabeth Halbjørhus gledet seg over å se fargerike kolleksjoner på catwalken for neste sesong. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB. Vis mer

Stine Goya, Skall Studio, Søren Le Schmidt og Baum und Pferdgarten stikker seg ut som sesongens favoritter.

- Både Stine Goya og Baum har fargerike og lekne kolleksjoner men spennende kombinasjoner av både teksturer og farger - noe jeg elsker, sier Halbjørhus.

- Skall Studio hadde fantastiske basic pieces fra innerst til ytterst i kolleksjonen sin, og Søren Le Schmidt overrasket med et helt episk show inne i Tivoli. Kolleksjonen hans er androgyn og spennende og stylingen var så bra!

Halbjørhus har notert seg flere trender fra dagene i den danske hovedstaden. Det gleder henne at neste sesong kommer til å by på masse farger.

- Rødt er en farge vi kommer til å se mer av fremover, gjerne i kombinasjon med rosa eller i sterk kontrast til sort. Det gleder meg at vi vil se farger som rosa, rødt, orange, blå og grønn videre i neste sesong!

- Jeg kommer definitivt til å adoptere den klare grønnfargen vi har sett de siste årene sammen den lyse, nesten baby rosa fargen som poppet opp hos flere designere, der i blant Stine Goya. En annen grønn favoritt er den eplegrønne varianten!

GRØNN OG ROSA: Elisabeth Halbjørhus trekker frem denne tendensen som en av hennes favoritter. Som sett i Stine Goyas visning. Foto: Cynthia Anderson/NTB.
GRØNN OG ROSA: Elisabeth Halbjørhus trekker frem denne tendensen som en av hennes favoritter. Som sett i Stine Goyas visning. Foto: Cynthia Anderson/NTB. Vis mer

Halbjørhus kan også fortelle at de figurnære plaggene fra Kerne.Milk falt i smak. Hun tror at spennende cutouts kombinert med transparente stoffer er noe å holde øynene åpne for fremover.

- Materialmiksen gjør plaggene lekne, men samtidig estetisk vakre, sier hun.

- Sist men ikke minst, vil oransje få enda større plass i garderoben fremover.

- Fan av en kobinasjon

Influencer og moteuke-veteran Annabel Rosendahl koste seg med å delta fysisk.

- Helt fantastisk! Sist moteuke var i august, men det føles allerede lenge og mange nedstengninger siden...

Samtidig setter hun pris på det hybride formatet som har vokst fram takket være pandemien.

- Jeg er nok helt ærlig mest fan av en kombinasjon. Jeg synes det er en egen magi å være til stede i de fysiske for å se klærne bevege seg og føle stemningen i lokalet, men det er fint å kunne følge de digitale om man ikke får vært tilstede, sier Rosendahl.

Det er ikke vanskelig å peke ut en favoritt blant showene i København:

- Jeg elsket Saks Potts! De kombinerer det feminine og maskuline helt perfekt!

HYBRID FUNKER: Annabel Rosendahl setter pris på moteukenes hybride format, men synes det er fantastisk å delta fysisk. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB
HYBRID FUNKER: Annabel Rosendahl setter pris på moteukenes hybride format, men synes det er fantastisk å delta fysisk. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB Vis mer

Rosendahl sier hun spottet flere trender i løpet av uken. Flere av dem er comeback-trender, så her er det kanskje på tide å grave litt innerst i klesskapet?

- Cargo pants, farger, cut-outs, miniskjørt, vide bukser og skinn er tilbake, lover Rosendahl.

- Trendfarge som kan ta over tronen

Influencer og spaltist Nnenna Echem sier at hun de siste dagene har fått kjenne på hvor mye hun savner fysiske moteuker - selv om det til tider kan være «litt crazy»!

- Jeg forstår at man velger å ha digitale visninger av flere årsaker, men mener at det ikke kan måle seg med fysiske visninger, sier hun.

Under en fysisk visning kommer klærne frem på en helt annen måte, mener hun. Og de som imponerte Echem mest i år var de som bød på de mest levende kolleksjonene.

NY TRENDFARGE: Nnenna Echem har lenge sverget til grønt, men nå tror hun rød vil ta over trend-tronen. Foto: Cristian Petrus/NTB.
NY TRENDFARGE: Nnenna Echem har lenge sverget til grønt, men nå tror hun rød vil ta over trend-tronen. Foto: Cristian Petrus/NTB. Vis mer

- Jeg elsker det utradisjonelle, og mye bruk av farger og mønster, så det er vel ingen overraskelse at mine favoritter var Stine Goya og Baum und Pferdgarten, pluss A. Roege Hove!

Echem trekker frem fargen rød som en av ukens mest tydelige trender. Hun påpeker at Baum und Pferdgarten, Fassbender og Day et Mikkelsen bare var noen av flere visninger hvor rødt gikk igjen.

- Dette vil kanskje bli en trendfarge og ta over tronen fra Bottega-grønt, mener hun.

Og nettopp denne klare, sterke grønnfargen som har dominert trendbildet en god stund, er en av Echems personlige favoritter. Likevel er hun klar for røde dager i sikte.

- Jeg bruker svært lite rødt, men fargen kan absolutt bli en ny favoritt, ja! Jeg er ikke fremmed for å prøve nye trender, sier hun.

LADY IN RED: Rød var en farge som dominerte hos flere av visningene denne sesongen. Her fra Baum und Pferdgartens visning i Københanv. Foto: Cynthia Anderson/NTB.
LADY IN RED: Rød var en farge som dominerte hos flere av visningene denne sesongen. Her fra Baum und Pferdgartens visning i Københanv. Foto: Cynthia Anderson/NTB. Vis mer

- Det digitale er kommet for å bli

Ida Elise Eide Einarsdottir, KKs moteansvarlig, tror de fleste har savnet fysiske motevisninger og moteuker. Og et street style-sirkus som fortsetter som aldri før, tyder vel på at restriksjons-lettelser blir tatt godt i mot.

Men moteukenes fremtid er nok likevel hybrid og fygital.

- Det gir ikke lenger mening å fly innkjøpere, influensere og presse verden rundt for motemånedene, forklarer hun.

Likevel understreker Einarsdottir at det tross alt er menneskelig å hige etter det fysiske. Særlig i en tid hvor så mye annet foregår digitalt.

- Motebransjen handler jo også mye om networking - det er ikke lett over Teams. Samtidig er det digitale kommet for å bli. Det er mer lavterskel og ikke minst mer bærekraftig.

- Dessuten er jo en stor fysisk visning en kjempeproduksjon for designerne. Det digitale gjør det lettere også for små designere og merker å delta på Fashion Week. Det legger lista lavere på et vis, uten at det nødvendigvis trenger å ha noe å si for kvaliteten. For mange er nok det digitale et godt alternativ, minner Einarsdottir.

FYGITAL FREMTID: Einarsdottir mener moteukenes fremtid er fygital. Digital deltagelse er et godt alternativ for flere. Foto: Instagram @idaeinarsdottir
FYGITAL FREMTID: Einarsdottir mener moteukenes fremtid er fygital. Digital deltagelse er et godt alternativ for flere. Foto: Instagram @idaeinarsdottir Vis mer

Moteeksperten peker lett ut sesongens personlige favoritt:

- Danske The Garment er Skandinavias svar på The Row og danskenes svar på svenske Toteme. Klassisk, tidløst og skandinavisk minimalisme på sitt beste! Det er fremtidens klesskap, på en måte.

- Og kanskje også oppskriften på et suksessfullt brand: Ta en influenser og miks med en bransjeveteran så har du både estetikken, kunnskapen og erfaringen i ett, legger hun til.

Det var også en viss CPHFW-debut som gjorde inntrykk på Einarsdottir.

- Jeg er svak for svenske Jade Cropper som gjorde sin debut på catwalken. De treffer tidsånden og trendbildet, og er akkurat passe hypet. Samme med A. Roege Hove - det er noe med konseptuell strikk akkurat nå, sier hun.

- Tiden for joggebukse og Netflix er over

Tyske Sarah Lou Falk innrømmer at hun faktisk ikke var helt forberedt på at alt skulle gå "tilbake til normalen" såpass fort.

- Forrige uke var jeg fortsatt i Paris med maske på og holdt sosial avstand, og denne uken er jeg i en stor venue med en folkemengde for å se et show, på etterfester og har til og med planer om å dra ut på klubb, sier hun.

Hun observerer at de aller fleste virker glade for å klemme og kysse hverandre på kinnet igjen. Har vi ikke alle godt av å snakkes ansikt til ansikt eller klemme en venn vi ikke har sett på lenge?

- Det som hadde blitt til bare minner fra flere sesonger siden, foregår igjen nå. Personlig synes jeg det virkelig løfter spiriten, sier Falk.

- For meg lever moteukene i disse små øyeblikkene, personlig interaksjon og de ekte, fysiske showopplevelsene.

IKKE FORBEREDT: Sarah Lou Falk innrømmer at hun faktisk ikke var forberedt på en moteuke nesten helt uten restriksjoner. Foto: Instagram @sarahloufalk
IKKE FORBEREDT: Sarah Lou Falk innrømmer at hun faktisk ikke var forberedt på en moteuke nesten helt uten restriksjoner. Foto: Instagram @sarahloufalk Vis mer

Falk mener vi har sett mye kreativitet når det kommer til digitale visninger hittil gjennom pandemien. Likevel kan ingenting måle seg med det fysiske.

- Det øyeblikket rommet blir stille, alle fokuserer på runwayen, musikken starter og den første modellen kommer ut er alltid min favoritt. Og det som gjør det så spennende er ofte det at man oppelver det sammen med alle de andre i rommet.

- I tillegg, elsker vi ikke alle small talken med den som sitter ved siden av oss, om alt fra kolleksjonen til været eller kanskje bare om hvor man kan finne byens beste trøffelpasta, legger Falk til.

Moteukens personlige favoritt var Rabens Saloner.

- Veldig sexy, fantastiske materialer, sterke suiting pieces, lokalet var vakkert pyntet med svarte roser - og jeg elsket den rocka spillelisten for showet. Og ja, jeg shazamet hver sang.

Hun sier også at hun digget post-korona-vibbene som hang over moteuken og i gatene generelt - alt fra sexy miniskjørt hos Birgitte Herskind, skinn i ulike former hos Saks Potts, transparente kjoler hos Baum un Pferdgarten og nok av sterker farger.

- Man merker at tiden for joggebukser og Netflix er over, og at folk trives med å kle seg opp til middager og klubbkvelder med venner, mener Falk.

- Elsker litt gærne snitt

Den norske, London-baserte influencer og konsulenten Caroline Ebo satte stor pris på å både delta fysisk og reise til sesongens moteuke igjen.

-Og så får man jo truffet venner og bekjente fra hele verden - så jeg er fornøyd. Nå får det bare holde seg sånn her!

Ebo er ikke i tvil: ingenting slår de fysiske motevisningene.

- Jeg synes jo ikke fysisk show og digitalt show kan sammenliknes engang. Følelsen av å sitte på et show med heftige designs som blir presentert i et rått lokale med sanger som får deg i stemning og fullt av kreative mennesker i samme industri som deg er det lite som slår, sier hun.

KAN IKKE SAMMENLIGNES: Caroline Ebo er ikke i tvil om at fysiske motevisninger og moteuker er best. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB.
KAN IKKE SAMMENLIGNES: Caroline Ebo er ikke i tvil om at fysiske motevisninger og moteuker er best. Foto: Cornel Cristian Petrus/NTB. Vis mer

Denne sesongen er det Iso Poetism, Rabens Saloner og Martin Asbjørn som havner på topp tre.

- Elsket først og fremst kolleksjonene deres, med mye oversized og forskjellige typer stoff kombinert og litt gærne snitt - det elsker jeg.

Ebo understreker også viktigheten av hvordan et merke velger å presentere kolleksjonen sin. Kule lokaler og musikk inspirerer på andre måter enn bare antrekkene.

- Personlig synes jeg jo at det er så mye mer enn bare kolleksjonen i seg selv som gjør at et moteshow er skikkelig gjennomført. Disse tre synes jeg gjorde en råbra jobb, sier hun.

Ifølge Ebo, er det balaklavaen som må trekkes frem som moteukens trendplagg. En trend som tross alt stod til været. Og som tross alt er hakket mer praktisk for oss skandinavere enn for resten av verden.

- Om du ikke har en allerede, go get it and thank me later.

FAVORITT: Den danske moteuken ble avsluttet med Martin Asbjørns show, en visning som havner blant Ebos topp tre. Foto: Cynthia Anderson/NTB.
FAVORITT: Den danske moteuken ble avsluttet med Martin Asbjørns show, en visning som havner blant Ebos topp tre. Foto: Cynthia Anderson/NTB. Vis mer

- Kommer til å copy-paste disse trendene

Paris-baserte Thérèse Hellström, direktør i Custommade og bidragsyter i svenske Elle, var en av de som ikke deltok fysisk på denne sesongen av CPHFW. Og det synes hun er mer enn greit - faktisk, er det å foretrekke.

- For å være ærlig, har dette vært en av mine beste sesonger... Når du opplever showene digitalt handler det mer om den faktisk kommende moten, istedenfor street style og "sirkuset" rundt, sier hun.

Likevel understreker hun at opplevelsen av et fysisk show ikke kan la seg erstatte av det digitale.

- Men samtidig er budsjettene mye lavere enn før, og noen ganger kan et show få bedre eksponering via video enn i det virkelige liv, minner hun om.

- Skal jeg si noe negativt om de digitale showene, må det kanskje være at du ikke kan se ekstra på de looksene du liker best, når det er kameraet som tar opp alt, sier Hellström.

Årets favoritter fant hun hos Mark Kenly Domino Tan, Ganni, By Malene Birger og The Garment.

TRIVES MED DIGITALT: Thérèse Hellström kan fortelle at hun foretrekker den digitale versjonen av Copenhagen Fashion Week. Foto: Instagram @tesshell
TRIVES MED DIGITALT: Thérèse Hellström kan fortelle at hun foretrekker den digitale versjonen av Copenhagen Fashion Week. Foto: Instagram @tesshell Vis mer

- Det var en perfekt miks av minimalisme og maksimalisme, en miks av alle farger, nedtonede print og spennende former, forklarer hun.

Trendmessig har Hellström særlig troen på miniskjørtet, voluminøse skuldre og layering - gjerne med elementer av faux fur.

- Jeg kommer sikkert til å ta en copy-paste av alle disse!

- Noe jeg kommer til å huske veldig lenge

KKs redaktør, Ingeborg Heldal, dro ivrig avsted for å delta fysisk på sesongens CPHFW.

- Det er noe helt spesielt å få se designernes visjon i et show, kunne se klærne bevege seg «live», og ikke minst kunne gå på re-see på showrommene og kjenne på kvaliteter og se plaggene på nært hold. Og selvsagt det å kunne møte folk igjen!

Hun påpeker likevel at ikke alt er helt "tilbake til normalen". Men det er vel ikke nødvendigvis en dum ting?

- Jeg synes det er helt strålende at de digitale visningene demokratiserer moteukene og åpner for et mye større publikum, så for min del blir det et «ja takk, begge deler».

Noe av det som imponerte Heldal aller mest denne sesongen, var historiske Tivoli sin debut som lokale for den danske moteuken.

- Søren Le Schmidt fikk som første designer noensinne lov å holde sin visning inne i Tivoli. Så i H. C. Andersens eventyrkarusell satt vi to og to i kofferter og ble kjørt rundt for å se på modellene som sto utstilt som en del av eventyrene. Det var helt magisk, og noe jeg kommer til å huske veldig lenge, forteller hun.

- Jeg likte også veldig godt Stine Goyas fargerike univers, som nå har breddet seg enda mer ut og har mye mer enn de voluminøse kjolene hun er så kjent for. Fargepaletten til Goya er min favoritt til høsten!

FARGERIK HØST: Ingeborg Heldal har troen på og gleder seg til fargerik post covid-mote. Foto: Instagram @ingeborgheldal
FARGERIK HØST: Ingeborg Heldal har troen på og gleder seg til fargerik post covid-mote. Foto: Instagram @ingeborgheldal Vis mer

Hun ser seg i tillegg nødt til å trekke frem Baum und Pferdgarden sin visning med sterke farger og boblejakker, frakker og blazere hun er sikker på at mange kommer til å få lyst på.

Også Heldal trekker frem alle fargene som sentral trend å ta med seg fra moteuken. Hun gleder seg til å bruke masse farger til høsten.

- Jeg er glad for å se at vi post covid kan vente oss mye farger fra mange av designerne, og også i gatemoten. Det er den trenden jeg trykker til mitt bryst i hvert fall!

- Stine Goyas fargekombinasjoner med blant annet syrinlilla og knall grønt blir en favoritt. Det samme med rødt fra topp til tå som jeg spottet på Baum und Pferdgarden. Til og med strømpebuksene var røde. Jeg synes det var superfresht! sier Heldal.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer