Metoo:

Motetopp etterforskes for seksuelle overgrep

Mens moteverdenen gjør seg klar for fashion week, vitner seks av ofrene mot sin påståtte overgriper.

ETTERFORSKES: Den tidligere modelltoppen Gérald Marie etterforskes for voldtekt og seksuelle overgrep mot et titalls kvinner på 1980- og 90-tallet. Her er han avbildet med sin daværende kone supermodellen Linda Evangelista i 1991. FOTO: NTB

ETTERFORSKES: Den tidligere modelltoppen Gérald Marie etterforskes for voldtekt og seksuelle overgrep mot et titalls kvinner på 1980- og 90-tallet. Her er han avbildet med sin daværende kone supermodellen Linda Evangelista i 1991. FOTO: NTB


Vis mer
Publisert

Anklager om seksuell trakassering og seksuelle overgrep i motebransjen er ikke noe nytt, og i kjølvannet av metoo står stadig flere frem med sin historie. I fjor kom nyheten om at en av moteverdenens mektigste menn, tidligere sjef for verdens største modellbyrå Gérald Marie anklages for både voldtekt og seksuelle overgrep.

Mens motebransjen gjør seg klar for en ny runde med internasjonale moteuker, vitner seks modeller mot den tidligere modelltoppen i motemetropolen Paris.

Får støtte av supermodeller

Det skjer ett år etter at franske myndigheter åpnet etterforskning mot ham der minst 24 kvinner har stått frem med anklager om voldtekt og seksuelle overgrep, skriver The New York Times.

Kvinnene, mange av dem tidligere modeller, får støtte av supermodeller som Paulina Porizkova, Karen Elson og Carla Bruni som nå tar til orde mot seksuell trakassering og seksuelle overgrep i motebransjen. Til The New York Times sier Bruni at nok er nok:

VISER SIN STØTTE: Carla Bruni viser sin støtte til kvinnene som anklager den tidligere modelltoppen Gérald Marie for seksuelle overgrep. FOTO: NTB
VISER SIN STØTTE: Carla Bruni viser sin støtte til kvinnene som anklager den tidligere modelltoppen Gérald Marie for seksuelle overgrep. FOTO: NTB Vis mer

– Jeg står sammen med Carré [Sutton, en av kvinnene som nå vitner mot den tidligere modelltoppen, red.anm.] og de andre overlevende av Gérald Marie når de kommer til Paris for å vitne mot sin overgriper. Ingen industri er immun mot seksuelle overgrep, sier hun til avisen.

– Visste at jeg måtte holde ut med overgrepene

Tirsdag vitnet den nå 52 år gamle tidligere modellen Carré Sutton mot Marie som hun hevder jevnlig voldtok henne i leiligheten sin i Paris da hun bare var 17 år gammel.

Sutton gjorde karriere som modell på 90-tallet som ansikt utad for noen av datidens mest toneangivende motemerker som Guess og Calvin Klein.

VITNET: Carré Sutton under pressekonferansen i Paris tirsdag. FOTO: NTB
VITNET: Carré Sutton under pressekonferansen i Paris tirsdag. FOTO: NTB Vis mer

Hun hevder blant annet at den tidligere modelltoppen holdt henne med store mengder kokain «under forutsetningen om at det ville hjelpe henne med å gå ned i vekt for å bli en mer suksessfull modell».

På en pressekonferanse tirsdag sa hun at hun på den tiden var avhengig av Marie for mat, husly og bookinger som modell.

– Jeg visste at jeg måtte holde ut med overgrepene for å fortsette å jobbe. Det ble gjort veldig klar for meg, sa hun.

– Traumatiserende

Den tidligere modellen saksøker nå Marie med utgangspunkt i anklagene mot ham.

Hun hevder også at han skal ha solgt henne og andre kvinner videre til andre velstående menn rundt om i Europa.

52-åringen fortalte videre at hun den gang var så ung at hun ikke visste hvordan hun skulle takle overgrepene.

– Gjennom hele mine karriere har jeg forsøkt å legge til side dette som var så fryktelig og traumatiserende for meg.

SUPERMODELL: Carré Sutton var en av 1980- og 90-tallet aller største modeller. FOTO: NTB
SUPERMODELL: Carré Sutton var en av 1980- og 90-tallet aller største modeller. FOTO: NTB Vis mer

Nekter for anklagene

Marie, som hele tiden har nektet for anklagene, «tilbakeviser med forferdelse disse falske og ærekrenkende påstandene», sa advokaten hans i en uttalelse via e-post til Business of Fashion.

Den tidligere modelltoppen avstår ifølge motenettstedet fra å kommentere saken, og advokaten hans skriver i den samme mailen at Marie «avventer eventuelle uttalelser til han snakker med vedkommende myndigheter».

– Overgrep er normalisert i vår bransje

Pressekonferansen i Paris skal ha vært timet for å falle på samme tidspunkt som motemåneden og for å øke bevisstheten rundt seksuelle overgrep i motebransjen.

Det til tross for at mulighetene for en siktelse ikke er tilstede ettersom foreldelsesfristen er utgått for lenge siden.

– Overgrep er normalisert i vår bransje, og i modellindustrien på grunn av det oppfattede privilegiet å få betalt for å ha vunnet det genetiske lotterier, sa Sutton.

– Mange ser det som prisen for berømmelse og også rettferdig handel.

– Industrien som muliggjorde overgrepene mot meg og lot menn betale for tilgang til kvinner er den samme i dag.

MOTETOPP: Gérald Marie var en av motebransjens mektigste menn. Nå etterforskes han for voldtekt og seksuelle overgrep. FOTO: NTB
MOTETOPP: Gérald Marie var en av motebransjens mektigste menn. Nå etterforskes han for voldtekt og seksuelle overgrep. FOTO: NTB Vis mer

Marie var gift med supermodell Linda Evangelista fra 1987 til 1993, og var leder for Elite Models europeiske avdeling i 25 år. Nå 71 år gamle Marie er i dag styreleder ved det Paris-baserte modellbyrået Oui Management. Han har hele tiden nektet for anklagene, men har vært under etterforskning av franske politi for anklager om voldtekt og seksuelle overgrep inkludert mot en mindreårig. Overgrepene skal ha skjedd på 1980- og 90-tallet.

I 2018 ble den strafferetslige foreldelsesfristen for voldtekt av en mindreårig utvidet fra 20 til 30 år i Frankrike. Tilsvarende foreldelsesfrist for voldtekt av en voksen er fortsatt 20 år.

TAR AVSTAND: Supermodell Linda Evangelista var gift med Gérald Marie da overgrepene angivelig skal ha skjedd. Hun tar avstand fra eks-mannen og viser sin støtte til kvinnene som anklager ham. FOTO: NTB
TAR AVSTAND: Supermodell Linda Evangelista var gift med Gérald Marie da overgrepene angivelig skal ha skjedd. Hun tar avstand fra eks-mannen og viser sin støtte til kvinnene som anklager ham. FOTO: NTB Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer