Lala Berlin

Munthe og Lala Berlin mikset mote og politikk

Se hvordan de svarte på to forskjellige Trump-uttalelser.

COPENHAGEN FASHION WEEK: Designer Naja Munthe poserer med en t-skjorte med ordene 'Pussy grabs back' - et stikk til Trump for noe han sa i 2005. Foto: Epa
COPENHAGEN FASHION WEEK: Designer Naja Munthe poserer med en t-skjorte med ordene 'Pussy grabs back' - et stikk til Trump for noe han sa i 2005. Foto: Epa Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar har KK.no vært på plass i København for moteuken. Og selv om dagene er hektiske og alt det harde arbeidet til designerne og crewet bak kun får skinne i 15 minutter hver på catwalken, er det absolutt nok til å få frem en visjon. Enten det er i form av kolleksjonen selv, eller om designeren ser sin mulighet til å ta opp et brennhett tema. Og denne moteuken var det flere som benyttet seg av sistnevnte.

LES OGSÅ: Se bildene fra den spektakulære Tommy Hilfiger-visningen

Leyla Piedayesh bak Lala Berlin og Naja Munthe bak merket oppkalt etter eget etternavn, valgte begge å avslutte visningene sine ved å flytte fokuset mot politikk. Ikke overraskende nok mot Donald Trumps handlinger hans første uker som president. I januar signerte Trump en presidentordre som innebærer et strengt innreiseforbud, spesielt rettet mot muslimer. I tillegg ble også en video fra 2005 hentet opp igjen i valgkamp-perioden hvor Trump uttaler seg om det å være en kjent mann:

«When you’re a star, they let you do it. You can do anything. Grab'em by the p*ssy.» Lydopptaket av Trump ble sluppet av Washington Post og du kan høre det her.

LES OGSÅ: Trump-familiens mest tragiske historie du kanskje ikke har hørt om

«I'm an immigrant»

Den siste setningen har satt et støkk hos mange, og selv om Trump unnskyldte seg for uttalelse og sa han har forandret seg, betyr ikke det at alt er glemt. Da vi ankom Munthes visning, som for øvrig var inne i en utrolig kul skatepark, ble vi servert sjokoladeruter med ordene «PUSSY GRABS BACK».

Og da alle modellene hadde tatt sin siste runde i skateparken, ble det hele avsluttet med at designeren i tradisjon tro kommer ut for å motta applaus. Denne gangen ble det ekstra jubel i lokalet da designeren Naja Munthe viste frem ordene på t-skjorten sin. Akkurat de samme ordene som sto på sjokoladen. Du kan se bilde fra visningen øverst i saken.

Da Lala Berlin-modellene hadde gått ned catwalken, kom den tyske designeren Leyla Piedayesh, som er født i Irak, ut med et skilt med ordene «I'm an immigrant». Alle gjestene i lokalet reiste seg i jubel og applaus.

LES OGSÅ: Designerne som nekter å kle opp Melania Trump

LES OGSÅ: Dansk designer stylet modellene sine med julekuler og «bestemorstrømper»

- En refleksjon av samfunnet vi lever i

Stylist Afaf Ali var tilstede under visningen og sier til KK.no at mote og politikk alltid har hengt sammen.

- Jeg føler ofte at mote er en refleksjon av samfunnet vi lever i. At designere bruker deres plattform til å uttrykke deres politiske meninger/standpunkt er ikke noe nytt (for eksempel Chanels demonstrasjonstog for våren 2015), men personlig så syns jeg det er fantastisk at designere fronter emner som berører mange mennesker. Men det må også sies at det fort kan virke som et PR-stunt ettersom det er blitt trendy å snakke høyt om ens politiske meninger.

I anledning Oslo Runway som sparkes av tidlig denne februar-måned, tok vi en prat med designer Veronica B. Vallenes. Hun hadde fått med seg det designerne hadde gjort under moteuken i København, og jeg rekker ikke spørre om mye mer før hun drar med bort til klesstativet hvor hele kolleksjonen hennes henger. Der henter hun fram en t-skjorte med ordene «Let love win».

- Jeg synes det er helt fantastisk at designerne bruker denne plattformen til å ytre sin mening. Det bør man gjøre når man kan med tanke på alt som skjer i verden i disse dager. Jeg syns det er helt forferdelig.. Spesielt i USA, men også i mange land, har de latt frykten og hatet vinne, så derfor valgte jeg å bruke ordene «Let love win» i mitt design. 

Oslo Runway, Norges moteuke, foregår 7. og 8. februar 2017 - følg med på KK.no og @kk_nett på Instagram for hyppige oppdateringer. Se også bilder fra visningene til Lala Berlin og Munthe rett her under.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer