Hårtrender:

Nå er 70-tallsfrisyrene tilbake

– Denne type lugg kan de fleste kle.

HEI SVEIS: Farah Fawcett er en av sommerens store inspirasjonskilder når det kommer til frisyren. FOTO: MOVIESTORE/REX
HEI SVEIS: Farah Fawcett er en av sommerens store inspirasjonskilder når det kommer til frisyren. FOTO: MOVIESTORE/REX Vis mer
Publisert

At moten er sirkulær kommer ikke som noen overraskelse. For til så godt som alle tider har moten gått i sirkler - etterhvert i et stadig raskere tempo.

Det betyr at moten med mer eller mindre jevne mellomrom gjentar seg selv, og tiår som du trodde hadde gått i glemmeboka motemessig gjenoppstår om ikke i all sin fordums glans, så i alle fall med en slags mer moderne og oppdatert vri.

I fjor - og delvis enda - stod 90-tallet sterkt. Gøy for alle de som er født så sent at de ikke fikk være med på moroa den gang. Ikke fullt så gøy for de av oss som hadde lagt platåskoene og magetoppen på hylla for godt. Men det er jo motens natur.

Nå er det 70-tallet som for alvor gjør sin entre i motebildet. Det tror mange er «takket være» koronakrisen som med sosiale restriksjoner har lagt til rette for at det blir litt av gullalder når ting nå har åpnet opp igjen. Det glade 20-tallet er allerede blitt nevnt som et scenario. Nå har altså også 70-tallet kommet inn i bildet.

Det er ikke bare på motefronten at 70-tallet nå gjelder. For tiåret preger også skjønnhetstrendene på hårfronten.

Det er ikke til å komme utenom at frisyrene på 70-tallet var noe helt for seg selv. Elsket – og hatet. Men det stopper uansett ikke sveisene fra å trende på TikTok der mange nå poster videoer av hvordan du kan få både gardinlugg, rocke-krøller og ikke minst den ikoniske Farrah Fawcett-sveisen, skriver Marie Claire.

– Blitt allemannseie

– Denne trenden har vært boblende lenge og er nå blitt allemannseie, sier kreativ leder ved Adam og Eva Eirik Thorsen.

KLAR TREND: Eirik Thorsen er kreativ leder for Adam & Eva. Han bekrefter at 70-tallet trender på hårfronten nå. FOTO: PRIVAT
KLAR TREND: Eirik Thorsen er kreativ leder for Adam & Eva. Han bekrefter at 70-tallet trender på hårfronten nå. FOTO: PRIVAT Vis mer

– Der alle for en stund siden skulle ha bob eller lob, blir dette en naturlig progresjon når en ønsker en frisyre med mer lengder. Frisyren som kalles shag kan tilpasses alle hårteksturer og tykkelser ved at man varierer forskjellen mellom det korteste og lengste håret. Og med lugg ikke minst som tilpasses ansiktsform, stil og smak.

IKONISK: Jerry Hall her med Mick Jagger i 1983. FOTO: Alan Davidson/REX
IKONISK: Jerry Hall her med Mick Jagger i 1983. FOTO: Alan Davidson/REX Vis mer

Han tror en av grunnene til at trenden nå omfavnes bredt er at vi etter lang tid med koronarestriksjoner vil ha noe nytt. I tillegg vil flere ha en endring når sommeren kommer.

– Mange ønsker å freshe opp frisyren etter over ett år i lockdown, men vil samtidig beholde lengder. Og mange vil ha ny frisyre om sommeren. Da passer shag perfekt.

70-talls stilikoner

Han nevner Farrah Fawcett som inspirasjon til the shag, og rockedronning Joan Jett for en hakket mer edgy variant.

ROCKA: Joan Jett og Debbie Harry fra Blondie rocker begge 70-talls-looken. Her i 1978. FOTO: MediaPunch/Shutterstock/NTB
ROCKA: Joan Jett og Debbie Harry fra Blondie rocker begge 70-talls-looken. Her i 1978. FOTO: MediaPunch/Shutterstock/NTB Vis mer

Disco curls ala Donna Summer er hot, enten om det er stylet eller en så heldig å ha naturlig krøller, mener Thorsen, som også nevner Jerry Hall samt Joni Mitchell, Olivia Newton John og Jane Birkin.

DISCO CURLS: Se til legenden Donna Summer for inspirasjon på hårfronten denne sommeren. FOTO: Walter McBride/REX
DISCO CURLS: Se til legenden Donna Summer for inspirasjon på hårfronten denne sommeren. FOTO: Walter McBride/REX Vis mer

– De hadde alle langt eller halvlang hår med kule lugger som blir brukt mye som referanse i dag, forteller han.

– Også må en jo nevne Pam Griers afro-frisyre. Vi ser at de med krøller og teksturert hår omfavner den naturlige teksturen sin, og er ikke redde for å klippe håret sitt kortere og ha voluminøst hår nå.

AFRO: Pam Grier sin afro er like aktuell nå som da. Her er hun avbildet for filmen «Coffy» i 1973. FOTO: Aip/Kobal/REX
AFRO: Pam Grier sin afro er like aktuell nå som da. Her er hun avbildet for filmen «Coffy» i 1973. FOTO: Aip/Kobal/REX Vis mer

– Har tatt helt av

Også Kirsti Solberg, nordisk kreativ leder for Sebastian, ghd og Sassoon, sier til KK at 70-tallet er på vei full fart inn igjen.

– Vi så starten av the shag backstage på ulike moteuker i fjor høst og på kjendiser som Alexa Chung og Charlotte Gainsbourg.

– Nå har det også tatt helt av på TikTok og Instagram, forteller Solberg.

BEKREFTER TRENDEN:
BEKREFTER TRENDEN: Vis mer

Den mest populære og mest ikoniske varianten er uten tvil the shag, mener hun.

– Det er som om du blander Farrah Fawcett-looken og den gode gamle hockey-sveisen.

Luggen er til litt nedenfor brynene og håret er kortere på toppen, men har fortsatt lengde bak og på sidene, forklarer hun.

TIL INSPIRASJON: Bianca Jagger er et stilikon når det kommer til både klær og hår. FOTO: Laurence Cotterell/ANL/REX
TIL INSPIRASJON: Bianca Jagger er et stilikon når det kommer til både klær og hår. FOTO: Laurence Cotterell/ANL/REX Vis mer

Solberg tror trenden er kommet for å bli i alle ulike lengder. Hun tror grunnen til at dette trender nettopp nå er fordi mange har behov for endringer.

– Også er den jo perfekt for alle med slitt hår som trenger en fresh start, enten du går for en kort eller en lang variant, tipser hun.

– Folk er mer villige til å utforske nye ting på hårfronten

Gründer og eier av frisørsalongene Gevir i Oslo, Agnes Gulbrandsen beskriver 70-tallet som en tid full av ikoniske og banebrytende trender vi fortsetter å bruke elementer fra den dag i dag. Det, mener hun, er trender som aldri kommer til å dø.

– Vi ser tendenser fra den bohemske delen av 70-tallet hver sommer. I år er det mer den glamorøse utgaven. Når vi ser tilbake på trendene fra 70-tallet er det alt fra langt og rett hår, tupert volum, og gardinlugg til naturlige bølger i midtskill. Hårfargen skulle være i naturlige nyanser, og derfor var hovedfokuset på klippen og stylingen.

LANG OG RETT: Cher sitt lange og rette hår er det mange som vil ha nå. FOTO: Andre Csillag/REX
LANG OG RETT: Cher sitt lange og rette hår er det mange som vil ha nå. FOTO: Andre Csillag/REX Vis mer

Gulbrandsen har merket seg at folk virker å være mer villige til å utforske nye ting på hårfronten etter et år inne uten store muligheter til å vise seg frem i det «virkelige» liv. Ved å endre frisyren får man en ny look uten å måtte bytte ut hele klesskapet, tipser hun.

EKSPERT: Gevir-eier Agnes Gulbrandsen bekrefter at 70-tallet står sterkt på hårfronten denne sommeren. FOTO: PRIVAT
EKSPERT: Gevir-eier Agnes Gulbrandsen bekrefter at 70-tallet står sterkt på hårfronten denne sommeren. FOTO: PRIVAT Vis mer

– Fungerer like bra i dag

Frisør ved Gevir, Jannike H Larsen, nevner langt og rett hår med tunge, lange lugger slik som Cher og Jerry Hall som eksempler.

– Frisyrene ble ofte klippet opp en del på som på Goldie Hawn og Farrah Fawcett. Det gjør vi fremdeles i dag. Gardinlugg ala Farrah Fawcett, the beehive, store og små afro, mullet cut på menn, krøllete og glamorøst som Jerry Hall, Diana Ross og Bianca Jagger. Debbie Harry sine ikoniske doble farger har vi også sett mye i trendbildet. Accessoirene som ble brukt var skaut og tørklær, klyper og metaller.

SVEISEN: Goldie Hawn anno 1975 definerer hårtrendene i 2021. FOTO: Columbia/Kobal/REX
SVEISEN: Goldie Hawn anno 1975 definerer hårtrendene i 2021. FOTO: Columbia/Kobal/REX Vis mer

Frisøren mener at de fleste av frisyrene fra 70-tallet fungerer minst like bra i dag, riktignok i noe mykere utgaver.

– Det skal ikke se ut som du har brukt to timer på badet, mer 30 minutter.

FRISØR: Jannike H Larsen ved Gevir bekrefter at kundene vil ha 70-tallsfrisyrer nå. FOTO: PRIVAT
FRISØR: Jannike H Larsen ved Gevir bekrefter at kundene vil ha 70-tallsfrisyrer nå. FOTO: PRIVAT Vis mer

Hun forteller at diverse varianter av bølger og bevegelse i håret er en tidløs look mange tyr til i dag. Også gardinluggen har vært en stor trend i flere år nå, og er fortsatt like populær, kan hun bekrefte.

– Denne type lugg kan de fleste kle. Den kan justeres i lengden og mengden så den passer ansiktsformen. The shag var populær for menn på 70-tallet, men er i dag en trend for alle. Naturlige røtter er et kjent fenomen hos oss på Gevir, og det ser ut til at flere velger å gå for enn mer naturlig hårfarge. Vi ser også en større etterspørsel av permanent og krøller.

– På full fart tilbake

SKJØNNHETSEKSPERT: KK sin skjønnhetsekspert Cecilie Krogh mener 70-tallet er på full fart på vei tilbake i motebildet. FOTO: PRIVAT
SKJØNNHETSEKSPERT: KK sin skjønnhetsekspert Cecilie Krogh mener 70-tallet er på full fart på vei tilbake i motebildet. FOTO: PRIVAT Vis mer

KK sin skjønnhetsekspert Cecilie Krogh forteller at mote og stil nå endres i en forrykende tempo. Til tross for at tidligere tiders smak kan føles veldig passé i et gammel fotoalbum, mener hun det fortsatt er mye inspirasjon å hente her.

– 70-tallet er i full fart på vei tilbake i motebildet. Myke bølger, midtskill og bøttevis av volum er kledelig til de aller fleste, og du kan rocke 70-tallssveisen med både et kortere og lengre hår.

70-TALLSINSPO: Cecilie Krogh viser deg hvordan du kan få 70-tallslooken. FOTO: PRIVAT
70-TALLSINSPO: Cecilie Krogh viser deg hvordan du kan få 70-tallslooken. FOTO: PRIVAT Vis mer

Hennes beste tips for å gjøre stylingen enkel er å bruke få, men riktige produkter.

– Tekstur er nøkkelordet, og både tørrsjampo og saltvannsspray gir håret 70-tallsfinish. Og med tørrsjampo i håret, kan du utsette hårvasken en dag ekstra.

For å bli med på tidsreisen kreves noen enkle triks med rettetangen. I videoen under viser Cecilie Krogh deg hvordan du skaper den ikoniske vippen i håret.

70-tallet er tilbake, men du trenger ikke ha blomster i håret for å være med på trenden. KK sin skjønnhetsekspert Cecilie Krogh viser deg hvordan du kan få den perfekte vippen i håret. Vis mer

Og her hvordan du får 70-tallsluggen ved hjelp av føner og rundbørste:

70-tallsluggen er tilbake for fullt denne sesongen. Her viser KK sin skjønnhetsekspert Cecilie Krogh deg hvordan du enkelt kan skape looken hjemme. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer