Fæbrik

Nå er boka deres en av Norges mest solgte

– Det skal ikke føles som vi kjefter på deg. Vi vil bare gi deg et alternativ vi mener er bedre.

FÆBRIK: – Vi ønsker å inspirere folk til å hoppe av fast fashion-karusellen. FOTO: Instagram @jointhefaebrik
FÆBRIK: – Vi ønsker å inspirere folk til å hoppe av fast fashion-karusellen. FOTO: Instagram @jointhefaebrik Vis mer
Publisert

Jenny Skavlan, Mari Norden, Ingrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne brenner for bærekraftig mote. Sammen ønsker de å inspirere folk til å hoppe av fast fashion-karusellen.

De fire jentene står bak sy-kollektivet Fæbrik som selger symønstre og lærer folk å sy gjennom sosiale medier. Siden oppstarten i 2020, rett etter at koronakrisen rammet for fullt, har de solgt over 20 000 mønstre. Nå topper boka deres, Fæbrik syboka, boklistene i Norge som en av landets mest solgte.

– Det skal ikke føles som om vi kjefter på deg. Vi vil bare gi deg et alternativ som vi mener er bedre. Alternativet vårt er rimeligere, passer mest sannsynlig bedre til din kropp og du kommer ikke til å møte en med lik kjole som deg. Vi mener det bare er fordeler med det!

FÆBRIK SYBOKA: Jentene brukte tre dager på å signere de forhåndsbestilte bøkene. FOTO: Instagram @jointhefaebrk
FÆBRIK SYBOKA: Jentene brukte tre dager på å signere de forhåndsbestilte bøkene. FOTO: Instagram @jointhefaebrk Vis mer

– Over all forventning

Gjengen ble kjent med hverandre på hver sin kant, men fant fort ut at de brant for det samme når det kom til det å jobbe med klær: Alle ønsket de å være en motreaksjon på fast fashion, og bidra til å endre folks adferdsmønster gjennom å underholde og oppløfte fremfor å kjefte. Da koronapandemien var et faktum fikk firkløveren brått masse ekstra tid til overs og de bestemte seg for å slippe et symønster for å lodde stemningen. Det gikk over all forventning.

– Plutselig hadde vi bestillinger inne, og det gikk rett og slett veldig bra. Slik ble Fæbrik startet, forteller de når KK møter jentene i anledning lanseringen av Syboka.

– Men ingen av oss hadde vel sett for oss at Fæbrik skulle bli så stort som det er i dag.

Vil ha med alle

– Jeg tror jeg må ha en ny penn jeg, dere.

Pennen til Ingrid er tom for blekk. Håndbaken hennes er farget svart. Jentene har signert bøker i timevis. For andre dag er de samlet for å signere den ferske boka som skal inspirere flere til å kaste seg på sy-trenden og snu klesforbruket sitt til noe bedre og mer bærekraftig.

Boka er delt inn i fire deler der jentene har laget hvert sitt signaturmønster som de andre «hacker». De beskriver det som en slags «Hver gang vi møtes» der de tolker hverandres mønster og lager sin egen variant. Og jentene holder deg i hånda hele veien – enten du vil prøve deg på den nybegynnervennlige Jennyjakka eller den mer avanserte Bergtunbuksa.

FYRVERKERI FOR HJERNEN: Ifølge Fæbrik-jentene kan sying gjøre deg lykkeligere. FOTO: Instagram @jointhefaebrik
FYRVERKERI FOR HJERNEN: Ifølge Fæbrik-jentene kan sying gjøre deg lykkeligere. FOTO: Instagram @jointhefaebrik Vis mer

– Vi vil også få med de som ikke kan sy inn i universet vårt, så boken har faktisk et eget kapittel for nybegynnere der du blant annet lærer hvordan du trer symaskina, forteller de.

Jentene har også skrevet et grundig kapittel om tilpasning av klær. For deg som er litt mer viderekommen, og som ønsker å lære hvordan du tilpasser klærne til din egen kropp.

– Det er jo bare én av grunnene til å begynne å sy. Kjedebutikkene opererer med standardmål som de færreste passer inn i. Da er det fint at man kan sy og tilpasse sine egne klær.

Å tilpasse klær til egen kropp er ikke den eneste fordelen ved å sy. Det kan også gjøre deg lykkeligere, mener firkløveren. I arbeidet med boken snakket jentene med en hjerneforsker om prosessen der man skaper noe. Det beskriver de som «et fyrverkeri for hjernen».

– Ikke ute etter å «shame»

Men jentene i Fæbrik ønsker ikke bare å lære flere hvordan de kan friske opp garderoben med unike, selvsydde plagg. De vil også inspirere folk til å ta mer bærekraftige klesvalg.

Klesindustrien er verdens nest mest forurensende industri. Likevel shopper vi som aldri før.

– Vi er ikke ute etter å «shame» de som kjøper seg masse nye trendplagg. Selv om jeg tror nok de som gjør det har havnet i en slags ond spiral, sier Jenny.

Hun har selv vært der. Nærmest avhengig av å gå innom klesbutikker slik som H&M og Zara.

– Jeg visste alltid hva som var nytt, og hadde stålkontroll på hvilke klær favorittbutikkene mine hadde inne til enhver tid.

– Men det å uttrykke seg gjennom klær og å ha det gøy med det, det kan man fortsatt selv om man handler brukt eller også syr selv, slår Jenny fast.

SUKSESS: Man kan trygt si at boka er en soleklar suksess. FOTO: KK
SUKSESS: Man kan trygt si at boka er en soleklar suksess. FOTO: KK Vis mer

For mer enn noe annet er Syboka en hyllest til kreativitet og skaperkraft. Og har du lyst til å kaste deg over symaskinen og få fart på dopaminproduksjonen har jentene noen tips til deg.

– Det første man trenger er en symaskin. Men det trenger ikke nødvendigvis være den nyeste modellen. Kanskje har du allerede en hjemme? Hvis ikke, hør med venner og familie om noen har en du kan låne. Det finnes også flere bibliotek som har symaskiner til utlån, tipser de.

Når symaskinen er i boks anbefaler jentene å begynne med et lett mønster, og bruke god tid.

– Du kan for eksempel begynne med vår isipisipants som er verdens enkleste bukse å sy, og da kan du faktisk få en ny bukse ferdig i løpet av én dag.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer