Hårtrender

Nå er denne hårfrisyren tilbake!

En god gammel 80-talls hit har fått sitt comeback.

HÅRTRENDER: 80- og 90-tallet er i vinden for tiden. Også frisyrene fra den gang. FOTO: NTB
HÅRTRENDER: 80- og 90-tallet er i vinden for tiden. Også frisyrene fra den gang. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hårtrender kommer og går, og mens permanente krøller for alvor var i motebildet på 80-tallet, har rett hår og naturlige bølger vært mest trendy de siste årene.

Rettetangen har derfor vært et nødvendig redskap for mange av oss, og krølltangen har gjerne blitt gjemt nederst i skuffen.

Nå har derimot stjerner som Bella Hadid og Katie Holmes bidratt til at 80-talls trenden er på vei tilbake for fullt. Og TikTok har bidratt til at også flere og flere menn velger å ta permanent.

Permanent kan forvandle rett og livløst hår til et hår med volum, struktur, bevegelse og liv.

Det høres jo veldig flott ut, men kan det skade håret ditt?

PASSER DE FLESTE: - Vi ser jo også at flere menn vil ta permanent. Jeg har selv gjort det på asiatiske menn som naturlig har veldig rett hår uten noe bevegelse, og da får de muligheten til å eksperimentere mer med styling, sier eksperten. Foto: NTB.
PASSER DE FLESTE: - Vi ser jo også at flere menn vil ta permanent. Jeg har selv gjort det på asiatiske menn som naturlig har veldig rett hår uten noe bevegelse, og da får de muligheten til å eksperimentere mer med styling, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

Gir håret volum og tekstur

- Jeg tror grunnen til at permanent er trendy nå er fordi 90- og 80-tallet er tilbake i motebildet, og det har det vært en stund. Spesielt på 80-tallet var det veldig mye permanent.

Det sier Anette Iversen Bakke, som er sminkør og frisør i Mam'selle frisør, til KK.

De aller fleste vil i dag ha hår med lag og mye volum, og det krever endel styling.

- Hvis du har typisk nordisk hår som er litt tynnere og flatt, kan det være vanskelig å skape volum som holder seg over tid. Med permanent vil du få mer tekstur i håret, noe som gjør at stylingen holder mye lengre. Vi ser også at de som har naturlige krøller har begynt å fremheve dem i stedet for å rette dem ut. Krøller er generelt populært om dagen, sier Iversen Bakke.

Hun synes det er veldig gøy hvis flere med langt hår vil gi permanent et forsøk.

- Vi ser jo også at flere menn vil ta permanent. Jeg har selv gjort det på asiatiske menn som naturlig har veldig rett hår uten noe bevegelse, og da får de muligheten til å eksperimentere mer med styling, sier hun.

KRØLLE HÅRET: Det finnes mange måter å krølle håret på, men har du prøvd å krølle det i en hestehale? Vi testet TikTok-hacket, som skal gjøre at du kan krølle håret mye raskere. Video: Mina Knudsen Vis mer

Nå er det krøller som gjelder

- Hva tror du er grunnen til at permanent er trendy igjen?

- Trender kommer som regel alltid tilbake, og nå er det krøll og tekstur som gjelder. De siste årene har det vært fokus på naturlig hår, altså at de som har krøller eller bølger i håret skal fremheve dette. Da er det ikke rart at noen med rettere hårtype også ønsker krøller.

Det sier Eirik Thorsen, som er kreativ Leder i Adam og Eva, til KK.

Thorsen opplever spesielt at det er gutter med kortere hår som ønsker å ta permanent, men også mange med lengre hår ha mer tekstur i håret.

- La frisøren din bestemme hva du skal gå for, for det er mange hensyn å ta, som lengde, tykkelse og hårets historie. Hvis håret ditt har vært gjennom flere kjemiske behandlinger vil nok frisøren anbefale å ikke ta en permanent, da håret ikke vil tåle det eller rett og slett ikke bli krøllete. Hør alltid på frisørens råd, sier Thorsen.

PERMANENTE KRØLLER: Hele prosessen vil ta 2-3 timer, avhengig av hvor mye og langt hår du har, forklarer Iversen Bakke. Foto: NTB.
PERMANENTE KRØLLER: Hele prosessen vil ta 2-3 timer, avhengig av hvor mye og langt hår du har, forklarer Iversen Bakke. Foto: NTB. Vis mer

Krøllene varer lenge

De fleste som tar permanent regelmessig gjør det mellom hver 3. og hver 5. måned, så det er en behandling som varer en stund. Da kan du bare vaske håret, ha i litt produkter for krøller og la håret tørke av seg selv.

- Det er perfekt for deg som vil ha bevegelse i håret men ikke orker å bruke varmeverktøy etter hver vask, sier Iversen Bakke.

Krøllene blir selvfølgelig slakkere etter hvert og du får ettervekst, så det varierer fra hår til hår når man føler behovet for å gjøre det igjen.

Slik får du permanente krøller

For å få permanente krøller må håret gjennom en kjemisk prosess som endrer strukturen i håret. Man vasker først håret med bare sjampo for å åpne skjellaget, så ruller man opp håret med permanentspoler. Det finnes forskjellige størrelser på spolene, og jo mindre de er jo mer krøller får du.

Etterpå brukes en olje som åpner opp og endrer strukturen inni håret. Denne oljen skal virke i 20-25 minutter før den skylles godt ut. Deretter klemmes mest mulig vann fra spolene, før de har på nøytraliseringen. Den skal virke i 5-10 minutter, og den lukker håret og "låser" det i den nye fasongen hårstrået nå har fått.

- Når vi da tar ut spolene, skyller håret og bruker en pleiende balsam eller hårkur til slutt, har håret fått krøller. Hele prosessen vil ta 2-3 timer, avhengig av hvor mye og langt hår du har, forklarer Iversen Bakke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer