Pels

Nå er motebransjen ferdig med pels

Gjennomførte nettopp sin første pelsfrie moteuke.

PELS: Stadig flere moteaktører sier nei til pels. FOTO: James Cochrane.
PELS: Stadig flere moteaktører sier nei til pels. FOTO: James Cochrane. Vis mer
Publisert

Den danske moteuken har fjernet pels fra catwalken, og har nettopp nå avsluttet sin første pelsfrie moteuke.

Forbudet mot pels for merkene som viser under moteuken trådte i kraft i januar.

Det er bare ett av flere såkalte minimumskrav som går på bærekraft når det kommer til både strategi, design, materialvalg, sosialt ansvar, mangfold og inkludering samt set design og visning.

– Vi er glade for at Copenhagen Fashion Week, som en toneangivende representant for dansk mote, går foran som et godt eksempel for motebransjen. Tiden er for lengst løpt fra at dyr skal lide for at vi skal smykke oss med pelskrager og pelskåper, sier Stephanie Kruuse Klausen i World Animal Protection Danmark i en uttalelse.

STILLER KRAV: Daglig leder for den danske moteuken Cecilie Thorsmark har innført såkalte minimumskrav for merkene som vil vise på plattformen. FOTO: Tine Bek.
STILLER KRAV: Daglig leder for den danske moteuken Cecilie Thorsmark har innført såkalte minimumskrav for merkene som vil vise på plattformen. FOTO: Tine Bek. Vis mer

– Alt for mange dyr har måttet lide alt for lenge allerede. Nå hører det heldigvis fortiden til med pels på den danske moteuken. Vi oppfordrer de til å se på om vi ikke også skulle få inkludert andre ville dyr slik som krokodiller, slanger og strutsefjær, der dyrene lider for å bli til belter eller håndvesker, legger hun til.

PÅ CATWALKEN: Lisa Rinna, i fake fur, på catwalken for det danske supermerket Rotate under sesongens moteuke i København. FOTO: James Cochrane.
PÅ CATWALKEN: Lisa Rinna, i fake fur, på catwalken for det danske supermerket Rotate under sesongens moteuke i København. FOTO: James Cochrane. Vis mer
PELSFRI: Merkene som vil vise under den danske moteuken må ha pelsfrie kolleksjoner. Her fra Gestuz sin visning under sesongens moteuke. FOTO: James Cochrane.
PELSFRI: Merkene som vil vise under den danske moteuken må ha pelsfrie kolleksjoner. Her fra Gestuz sin visning under sesongens moteuke. FOTO: James Cochrane. Vis mer

Også Oslo Runway blir pelsfri. Det norske svaret på fashion week har forpliktet seg til å innføre minimumskravene som en del av kriteriene merkene må møte for å vise på plattformen fra og med neste år.

– Ett av disse er at merkevarene skal ha pelsfrie kolleksjoner, sier Elin Carlsen, daglig leder for Oslo Runway, til KK.

Dyrevelferdsloven sier at: «Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger». Pelsdyrenes levekår er langt i fra deres naturlige levemåte, og det har vært avdekket flere grove lovbrudd knyttet til dyrevelferd i pelsindustrien, sier Carlsen.

MOTESJEF: Elin Carlsen er daglig leder i Oslo Runway. FOTO: Fredrik Fernando.
MOTESJEF: Elin Carlsen er daglig leder i Oslo Runway. FOTO: Fredrik Fernando. Vis mer

– Før brukte vi pels for å holde oss varme. I dag har vi tilgang på andre, mer dyrevennlige alternativer. Så det er ingen gode grunner for å bevare denne industrien, legger Oslo Runway-sjefen til.

Her hjemme ble Oslo Fashion Week pelsfri allerede i 2010 som verdens første moteuke med et standpunkt mot pels.

Designer Kjell Nordström var en av initiativtagerne for å samle norsk motebransje i en mobilisering mot pels.

Flere norske aktører fra norsk motebransje sluttet seg til kampanjen Mote mot Pels. Det gjorde også motemagasiner slik som Elle, KK, Cosmopolitan, Det Nye og Hjemmet.

Veterinær og leder i dyrevernorganisasjonen Noah, Siri Martinsen, kalte det en historisk avgjørelse.

Veterinær og leder i Noah, Siri Martinsen. FOTO: Bente Isfjær.
Veterinær og leder i Noah, Siri Martinsen. FOTO: Bente Isfjær. Vis mer

– Det er svært viktig at moteukene tar avstand fra pels. Noah er stolte av at samarbeidet mellom oss og Oslo Fashion Week førte til at moteuken ble den første som tok klart avstand fra pels, og vi ser at det har hatt viktige ringvirkninger, sier hun.

Martinsen mener moteukenes krav til pelsfrie kolleksjoner er positivt og viktig.

– Signalet som sendes er at dyreplageri ikke har noe i motebransjen å gjøre, og at designere forventes å ta hensyn til dyr i sitt arbeid. Hensyn til dyr og natur blir stadig viktigere for alle bransjer, og klesbransjen har tidlig måttet tenke over konsekvensene av klesproduksjon blant annet på grunn av pelsdebatten.

– Hvorfor er det så viktig at verdens moteuker er pelsfrie?

– Pels er et produkt av dyremishandling, og det er stadig flere som innser dette. Det er svært viktig å få forbudt pelsdyroppdrett og fellefangst, og motebransjen bidrar til å hindre lidelse ved å ta avstand fra pels.

MOTELØVE: Kylie Jenner fikk gjennomgå for denne kjolen, men dyrevernorganisasjoner viste sin støtte. FOTO: NTB.
MOTELØVE: Kylie Jenner fikk gjennomgå for denne kjolen, men dyrevernorganisasjoner viste sin støtte. FOTO: NTB. Vis mer

Internasjonalt er trenden klar; Stadig flere motehus sier nå nei til pels. Det samme gjør de store luksusgruppene.

– Ja, de aller fleste store motehus har nå tatt avstand fra pels. Og mange av de som før var kjent for pelsbruk er blitt pelsfrie, påpeker Martinsen.

Oslo Runway-sjefen håper at moteuker verden over nå vil følge dere eksempel.

– Det sender et signal om at pels er ut. Moten speiler samtiden og sier noe om hva som anses som kulturelt innenfor eller utenfor. At Copenhagen Fashion Week, som en av de globale moteukene, og Oslo Runway, som Norges viktigste visningsarena, velger å fase ut pels er med på å sette en bransjestandard og forhåpentligvis en bevegelse, der flere aktører følger etter, avslutter Carlsen.

HEST ER BEST: Stella McCartney er kjent for å ta avstand fra blant annet pels. Hun brukte ville hester under sin nyeste motevisning i Paris. FOTO: NTB.
HEST ER BEST: Stella McCartney er kjent for å ta avstand fra blant annet pels. Hun brukte ville hester under sin nyeste motevisning i Paris. FOTO: NTB. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer