Den danske moteuken har fjernet pels fra catwalken, og har nettopp nå avsluttet sin første pelsfrie moteuke.
Forbudet mot pels for merkene som viser under moteuken trådte i kraft i januar.

Dette får du aldri mer se hos luksusmotehuset
Det er bare ett av flere såkalte minimumskrav som går på bærekraft når det kommer til både strategi, design, materialvalg, sosialt ansvar, mangfold og inkludering samt set design og visning.

– Pels har ingen fremtid i motebildet
– Vi er glade for at Copenhagen Fashion Week, som en toneangivende representant for dansk mote, går foran som et godt eksempel for motebransjen. Tiden er for lengst løpt fra at dyr skal lide for at vi skal smykke oss med pelskrager og pelskåper, sier Stephanie Kruuse Klausen i World Animal Protection Danmark i en uttalelse.


Kritikken hagler etter dette bildet
– Alt for mange dyr har måttet lide alt for lenge allerede. Nå hører det heldigvis fortiden til med pels på den danske moteuken. Vi oppfordrer de til å se på om vi ikke også skulle få inkludert andre ville dyr slik som krokodiller, slanger og strutsefjær, der dyrene lider for å bli til belter eller håndvesker, legger hun til.


Også Oslo Runway blir pelsfri. Det norske svaret på fashion week har forpliktet seg til å innføre minimumskravene som en del av kriteriene merkene må møte for å vise på plattformen fra og med neste år.

Nå kommer verdens første veganske moteuke
– Ett av disse er at merkevarene skal ha pelsfrie kolleksjoner, sier Elin Carlsen, daglig leder for Oslo Runway, til KK.
– Dyrevelferdsloven sier at: «Dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker. Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger». Pelsdyrenes levekår er langt i fra deres naturlige levemåte, og det har vært avdekket flere grove lovbrudd knyttet til dyrevelferd i pelsindustrien, sier Carlsen.

– Før brukte vi pels for å holde oss varme. I dag har vi tilgang på andre, mer dyrevennlige alternativer. Så det er ingen gode grunner for å bevare denne industrien, legger Oslo Runway-sjefen til.
Her hjemme ble Oslo Fashion Week pelsfri allerede i 2010 som verdens første moteuke med et standpunkt mot pels.

Motehusene som (endelig) sier nei til pels

Pelsdyrnæringen i Norge avvikles. Slik reagerer motebransjen
Designer Kjell Nordström var en av initiativtagerne for å samle norsk motebransje i en mobilisering mot pels.
Flere norske aktører fra norsk motebransje sluttet seg til kampanjen Mote mot Pels. Det gjorde også motemagasiner slik som Elle, KK, Cosmopolitan, Det Nye og Hjemmet.
Veterinær og leder i dyrevernorganisasjonen Noah, Siri Martinsen, kalte det en historisk avgjørelse.

– Det er svært viktig at moteukene tar avstand fra pels. Noah er stolte av at samarbeidet mellom oss og Oslo Fashion Week førte til at moteuken ble den første som tok klart avstand fra pels, og vi ser at det har hatt viktige ringvirkninger, sier hun.
Martinsen mener moteukenes krav til pelsfrie kolleksjoner er positivt og viktig.

Dette har aldri skjedd før

Dette var årets mest virale moteøyeblikk
– Signalet som sendes er at dyreplageri ikke har noe i motebransjen å gjøre, og at designere forventes å ta hensyn til dyr i sitt arbeid. Hensyn til dyr og natur blir stadig viktigere for alle bransjer, og klesbransjen har tidlig måttet tenke over konsekvensene av klesproduksjon blant annet på grunn av pelsdebatten.
– Hvorfor er det så viktig at verdens moteuker er pelsfrie?
– Pels er et produkt av dyremishandling, og det er stadig flere som innser dette. Det er svært viktig å få forbudt pelsdyroppdrett og fellefangst, og motebransjen bidrar til å hindre lidelse ved å ta avstand fra pels.

Internasjonalt er trenden klar; Stadig flere motehus sier nå nei til pels. Det samme gjør de store luksusgruppene.

Kylie Jenner slaktes for dette antrekket
– Ja, de aller fleste store motehus har nå tatt avstand fra pels. Og mange av de som før var kjent for pelsbruk er blitt pelsfrie, påpeker Martinsen.
Oslo Runway-sjefen håper at moteuker verden over nå vil følge dere eksempel.
– Det sender et signal om at pels er ut. Moten speiler samtiden og sier noe om hva som anses som kulturelt innenfor eller utenfor. At Copenhagen Fashion Week, som en av de globale moteukene, og Oslo Runway, som Norges viktigste visningsarena, velger å fase ut pels er med på å sette en bransjestandard og forhåpentligvis en bevegelse, der flere aktører følger etter, avslutter Carlsen.

Dette var høydepunktene fra den norske moteuken
