Mote

Nå er Ugg-skoen tilbake

Blitt udødelig, mener motejournalist.

COMEBACK: Den er elsket og hatet. Nå er den populære vinterskoen tilbake i motebildet. FOTO: Shutterstock/NTB
COMEBACK: Den er elsket og hatet. Nå er den populære vinterskoen tilbake i motebildet. FOTO: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Elsket og hatet holdt den superpopulære (og komfortable) vinterskoen Ugg seg lenge i motebildet sesong etter sesong, men fikk etterhvert «harrystempel». Nå gjør den utskjelte skoen tilsynelatende sitt comeback.

Det gjør også Moon Boots som nå har fått sin renessanse spesielt på sosiale medier.

Fra hot til not

De smått ikoniske saueskinnskoene ble opprinnelige designet for surfere, men er blitt en vinterfavoritt i Norge. Tidlig på 2000-tallet var hypen for alvor reell her hjemme, men etterhvert som skoene ble «allemannseie» skjedde det som så ofte skjer – overeksponering. Markedet ble mettet, og med det led den populære vinterskoen samme skjebne som både Michael Kors-vesker og Carhartt-luen: Den ble stemplet som «harry» av motebransjen.

– Norge var det landet i Skandinavia som var først ute med å kaste seg på trenden, og salget begynte å skyte fart på starten av 2000-tallet med fokus på de varme skoene, sier Elisabeth Göransson i Selected Brands som er distributør av Uggs i Norge.

Hun avviser imidlertid at skoene på noe tidspunkt har hatt et «harrystempel».

– Vi som har jobbet med varemerket og i motebransjen i lang tid har aldri satt noe «harrystempel» på skoen. Den er blitt brukt av ulike moteikoner siden begynnelsen av 2000-tallet. Det har imidlertid vært dårlige kopier og lignende modeller fra andre merkevarer i dårligere kvalitet. Det er sko som ikke er fine på noen – spesielt ikke etter lang tid.

Göransson kan bekrefte en oppgang for skoen i Norge, i alle produktkategorier.

– Vi tror at koronakrisen har ført til en oppsving for alt av casual mote. Man vil gjerne ta med hjemmeklærne sine ut, og Ugg faller inn under nettopp denne kategorien. Et par Classic for eksempel er like gode som tøflene du bruker inne.

Kjendismote

Allerede i fjor startet Ugg-skoen å dukke opp igjen i motebildet på beina til moteprofiler som Joan Smalls, Hailey Bieber og Emily Ratajkowski som alle sverget til en kort variant av vinterskoen.

Nylig ble Kendall Jenner spottet i den samme lave varianten av skoen, og med det er Uggs nå tilsynelatende tilbake.

Det til tross for at eksperter flere ganger har advart mot at Uggs kan være skadelig.

Motejournalist: – Elsket og hatet

– Uggs ble brukt av nærmest «hele Hollywood», og ble også omfavnet av nordmenn da vi hadde vent oss til tøffel-looken, forteller MinMote-journalist Elise Alexandra Gulbrandsen om skoens inntog her hjemme en gang tidlig på 2000-tallet.

Også hun forklarer «harry-stempelet» med overeksponering – og også dårlige kopier.

– Det ble kanskje for mye. Nærmest alle hadde et par Uggs i en periode, og det verserte mange dårlige kopier som så ekstra slappe ut. Et par utgåtte Uggs med saltrender er vel ikke først og fremst det man tenker på som en lekker sko.

UDØDELIG: Motejournalist Elise Alexandra Gulbrandsen mener Uggs er blitt udødelig. FOTO: privat
UDØDELIG: Motejournalist Elise Alexandra Gulbrandsen mener Uggs er blitt udødelig. FOTO: privat Vis mer

Hun mener imidlertid skoen er udødelig.

– Uggs er elsket og hatet, og er blitt en ikonisk sko. Med det er de også blitt udødelige. Jeg kjøpte faktisk mitt første par denne vinteren, og det er ganske så uslåelige på komfort i kulde og tørt føre! Jeg tror den er tilbake på grunn av Y2K-bølgen som herjer, og at vi har blitt godt vant med god komfort under pandemien.

Cher boostet salget

For med nettopp 2000-tallet sterkt i motebildet er comebacket kanskje ikke så overraskende. Men Ugg har også lenge forsøkt å fornye seg for å tilsynelatende riste av seg det såkalte noughties-imaget. De har hatt ambassadører som Rosie Huntington Whiteley og trans-modell Teddy Quinlivan, samarbeidet med kultmerket Telfar og nå sist hanket inn selveste Cher for sin nyeste kampanje.

STJERNELAG: Cher er Uggs nye ansikt utad. FOTO: Ugg
STJERNELAG: Cher er Uggs nye ansikt utad. FOTO: Ugg Vis mer

Det virker å ha hatt en effekt. For etter at kampanjen med Cher gikk live har etterspørselen etter vinterskoen økt med hele 1280 prosent, skriver Variety.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer