Jeans

Nå gjør jeansen comeback

Og det er denne fargen som gjelder.

JEANS: Klassikeren som alltid holder seg i motebildet er likevel mer relevant enn på lenge. FOTO: Instagram @darjabarannik.
JEANS: Klassikeren som alltid holder seg i motebildet er likevel mer relevant enn på lenge. FOTO: Instagram @darjabarannik. Vis mer
Publisert

Det virker smått absurd å skulle melde at jeansen nå er tilbake. For den har jo liksom egentlig aldri vært borte.

En ekte klassiker, en garderobefavoritt og for mange en idiotsikker hverdagshelt. Joda, jeansen holder seg alltid relevant.

Men nå er den mer trendy enn på lenge.

Det er mye takket være 2000-tallstrenden som har ridd motebransjen som en mare de siste årene, og som har gjort til og med denim på denim-looken relevant igjen.

Og det er spesielt én farge som gjelder.

– Den viktigste trendfargen nå er grå, sier Marte Brauer, Design Manager i BikBok.

Design Manager i BikBok, Marte Brauter. FOTO: Privat.
Design Manager i BikBok, Marte Brauter. FOTO: Privat. Vis mer

– Basegarderoben er viktigere enn noensinne, og utover de mer klassiske fargene som sort, blått og hvitt utpeker grått seg som en farge som passer inn.

Brauter påpeker at grått har vært med i fargebildet til de største internasjonale motehusene i flere sesonger allerede.

– Selvsagt skal vi i Skandinavia også være med på trendene. Vi elsker jo jeans, og det er en naturlig måte å hente inn trendbildet for oss nettopp her, sier hun.

Også innkjøpssjef og salgs- og produktsjef i Livid, Ole Eivind Siggerud, mener den grå jeansen nå seiler opp som en klar favoritt.

– Interessen for grå jeans henger sammen med grunge-estetikken som har vært relevant i motebildet de siste sesongene, der plagg skal være slitt og godt brukt.

Nå gjør jeansen comeback

Han tror vi vil se mer til den grå jeansen.

– Det kommer nok også fra den voksende interessen for vintage de siste ti årene, der vintage-jeans spesielt er blitt så etterspurt at verdensmarkedene nå begynner å gå tom for skikkelige vintage Levi's i mindre størrelser. Og blant vintage-entusiaster er appellen med sorte vintage-jeans nettopp at de har autentisk falmet denim som har blitt gråere over tid av bruk og viser ekte bruksslitasje, legger Siggerud til.

Han mener grå jeans ikke bør skille seg vesentlig fra vaskede blå jeans, men sier det er svært ujevn kvalitet på markedet.

– Appellen med denim og jeans er nettopp at de utvikler seg flott over tid fordi indigo ikke er et fargestoff som holder seg fast, men spesielt på grunn av fargeteknikken rope-dyeing. Ekte denim er vevd med garn som har fått flere dypp i farge, men der fargen ikke penetrerer helt inn til kjernen. Når man etter hvert sliter ned jeansen vil man slite seg ned til den hvite kjernen i det blå eller svarte garnet, og det er dette som gir denim sitt særegne uttrykk over tid.

Nå gjør jeansen comeback

Ifølge Siggerud har mange produsenter begynt å ihjelfarge svart denim med mål om at de skal holde seg svarte lenger.

– Det resulterer i de buksene som plutselig får en veldig jevn, død og kjedelig gråfarge. Om man i stedet aksepterer og omfavner faktumet at alle sorte jeans etterhvert vil miste farge, og dermed bruker samme fargeteknikk som man tradisjonelt gjør med indigo denim, oppnår man mye flottere resultater.

– Jeans som man også ønsker å bruke videre når sortfargen fader og grålige bruksmerker viser seg. Dette er også viktig når man kjøper en ferdig vasket grå jeans. Det blir tydelig forskjell og mye flottere om utgangspunktet for vasken er en kraftigere denim med fin knudrete struktur og god farging, enn en tynnere jevn grå jeans. Men det samme gjelder i utgangspunktet for gode blå vasker.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer