Vaginamanikyr:

Nå kan du ta en vaginamanikyr

Siste nytt på beautyfronten er egne skjønnhetsprodukt for underlivet. Her er alt du trenger å vite om vanicure (hint: du trenger det ikke).

VAGINAMANIKYR: - Jeg blir umiddelbart bekymret for floraen i skjeden når vi fjerner hår og tilfører produkter, sier gynekologen som er relativt skeptisk til den nye behandlingen. FOTO: NTB Scanpix
VAGINAMANIKYR: - Jeg blir umiddelbart bekymret for floraen i skjeden når vi fjerner hår og tilfører produkter, sier gynekologen som er relativt skeptisk til den nye behandlingen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det måtte vel komme, men likevel kom det litt brått på: Vanicure. Altså, vaginamanikyr. Nå finnes det egne skjønnhetsprodukter for the V, the vag, vaginaen. Som om den trenger å pudres, parfymeres og pleies for å gjøre nytten. Og da skjer det som gjerne skjer når vi presenteres for nye skjønnhetsprodukt: Vi tenker at vi sikkert trenger dem. Selv om vi ikke har sett behovet tidligere.

Men vi avfeier ingenting, så vi spør: Kan det ha noe for seg? Svaret kommer kontant fra Gry Warsla, seksjonsoverlege ved gynekologisk poliklinikk ved Drammen sykehus og gynekologspesialist ved Legevakt Vest:

- Nei. Du trenger ikke dette, sier hun.

- Jeg blir umiddelbart bekymret for floraen i skjeden når vi fjerner hår og tilfører produkter. De fleste av mine pasienter er helbarbert, men her svinger moten. Nå synes mange det ser penere ut uten hår, og mange er opptatt av å ta seg godt ut. Jeg er redd vi glemmer at kjønnshåret har en funksjon som beskytter. Det er en grunn til at pasienter får barberingsforbud før kirurgiske inngrep, barbering øker risikoen for infeksjoner og bør utføres i kontrollert miljø.

LES OGSÅ: Ny skjønnhetstrend herjer på Instagram (vi så ikke denne komme...)

- Mange vil prøve å tjene penger, og folk har ulike agendaer

Gynekologen påpeker at skjeden er selvrensende, og at slimhinnene i skjeden og vulva er dekket av mikroorganismer som holder bakteriemiljøet riktig balansert. Tilfører du hudpleieprodukter her risikerer du å fjerne den naturlige beskyttelsen, selv om produsentene oppgir at produktene er skapt for underlivet.

- Mange vil prøve å tjene penger, og folk har ulike agendaer. Det finnes melkesyrekapsler mot ubalanse i bakteriefloraen, det er en god ting. Noen kan ha eksem og hudlidelser i skjeden som trenger behandling. Men en naturlig skjede som ikke har sykdom, bør ikke sprayes ned med parfyme eller smøres med krem, sier Warsla og fortsetter:

- Ingen har lyst til å lukte vondt, jeg bruker selv deodorant under armene og setter pris på å ha kolleger som gjør det samme, men vi må kunne spørre oss selv hvor grensen skal gå. Det er trist om vi blir redd for det naturlige, jeg håper jenter kan være litt mer lavskuldra, avslappet og trygg på sin egen kvinnelighet og egen kropp, og ikke føle at man alltid skal strebe etter å være mer perfekt. Det hadde vært så utrolig deilig om vi hadde klart å gi jentene våre en sånn trygghet.

Dukker stadig opp nye trender

Men så har vi trender som kommer og går, som brazilian wax og analbleking og vajazzle - pålimt bling som erstatning for fjernet kjønnshår. Vi har tidligere skrevet om makeup for klitoris som neppe ble noen stor hit, det ble stort sett latterliggjort i artikler og på blogger og ser ikke lenger ut til å være i salg.

Gynekologen har sett heltatoverte underliv fra foran til bak, og hun har sett en del klitorispiercinger - men det skjer ikke så ofte lenger. Det eneste som ser ut til å bestå, er trimming av kjønnshår i ulik grad. Og nå altså hudpleie, exfolierende skrubber, hudkremer, deodoranter og serum spesielt utviklet for underlivet - alt fra de to produsentene DeoDoc og The Perfect V. V for vagina altså.

- En bransje som ønsker å selge nye produkter, vil lage nye arenaer å selge dem på. For 15 år siden var det ingen som kunne kjøpe lange øyevipper, nå ser du dem over alt. Det utvikles hele tiden produkter som skal få oss til å åpne lommeboka, påpeker gynekolog Warsla.

- Det er stort fokus på det man ser, og med den nye åpenheten rundt seksualitet blir det også fokus på hvordan man ser ut der nede. Det er ikke bare negativt med åpenhet og snakk om sex og underliv, det som er uheldig er hvis man får plager av det.

Warsla ser stadig betente hårsekker etter barbering, og gir ikke sjelden barberingsforbud til pasienter som plages med det. Men hun mener den største synderen vi ikke snakker om, er stringtrusa:

- Den går rett over anus og fungerer som en E18 for tarmbakterier som fraktes ned langs stringen og inn dit de ikke skal. Jeg ser at veldig mange får plager som gjentagende soppinfeksjon på grunn av tarmbakterier i skjeden, røper hun.

Tarmbakteriene gir ubalanse i skjeden, som igjen kan gi plager som sopp og kløe, som igjen gjør deg fristet til å skylle og vaske underlivet ekstra. Og vasker du deg for mye, kan det føre til en ubalanse i ph-verdiene som kan gi bakteriell vaginose. Som lukter. Og fører til mer vasking. Og dermed er du inne i en ond sirkel.

- Jeg skjønner godt at du da kan bli fristet til å bruke underlivsdeo når du ser at det finnes. Men bakteriell vaginose skal behandles hos lege, ikke sprayes med parfyme, påpeker gynekologen.

Kan ikke skade å prøve - eller?

Vanicure-produktene kommer i lekker innpakning, de er lansert med brask og bram og anbefalt av alt fra leger til hudpleiere og bloggere som merker innleggene sine med «betalt samarbeid». Når det finnes, er det lett å tenke at man trenger det. I det minste kan det da ikke skade å prøve?

- Bloggerne har sitt eget fokus: Å fremstå perfekt fra topp til tå. Jeg registrerer at den trenden har spredd seg til underlivet også, konstaterer gynekologen.

- Jeg undres også på om ungdoms seksualvaner kan ha noe med dette å gjøre. Det er vanligere med flere partnere enn før, sex mellom venner er et hyppig fenomen. Kanskje man da blir mer opptatt av å ta seg godt ut, enn om man har en fast, trygg partner? Dette er bare spekulasjoner fra min side. Men dette presset er ikke noe kvinner føler på alene, menn utsettes for det samme. Og alt bygger opp under en tro på at vi ikke er bra nok fra naturens side.

LES OGSÅ: Nå kan du få et smykke laget av din egen morsmelk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer