Vegan Fashion Week:

Nå kommer den veganske moteuka

Ønsker å vise sammenhengen mellom mennesker og dyrs rettigheter.

VEGANSK MOTEUKE: I februar arrangeres verdens første veganske moteuke i Los Angeles. Foto: Vegan Fashion Week
VEGANSK MOTEUKE: I februar arrangeres verdens første veganske moteuke i Los Angeles. Foto: Vegan Fashion Week Vis mer
Publisert

Fra januar og ut mot våren kommer det til å arrangeres moteuker over hele verden. Her i Norden begynner vi med København og Stockholm. Vår norske moteuke, Oslo Runway, blir avlyst denne sesongen, så vi får følge med på hva våre naboland har å presentere for høsten 2019.

Deretter kommer moteukene i byer som Paris, Milano og New York på løpende bånd. Men nå kan vi også legge til Los Angeles på lista. Den solfylte storbyen i California pleier ikke å ha moteuke, men i en pressemelding sendt ut i starten av januar, kan franske Emmanuelle Rienda bekrefte at det skjer.

Hun er talskvinne for dyrs rettigheter og kan nå bekrefte at den første veganske moteuken er på vei. Moteuken i Los Angeles skal være fri for bruk av dyr i moten, noe Rienda håper skjer i alle de andre moteukene.

- Jeg ønsker å starte samtaler og debatter i industrien ved å lære bort, fremheve og vise sammenhengen mellom mennesker og dyrs rettigheter.

Foto: Vegan Fashion Week
Foto: Vegan Fashion Week Vis mer

Moteuken, som vil strekke seg over fire dager, vil inneholde visninger av veganske kolleksjoner, samt to dager i California Market Center hvor gjestene vil finne en vegansk lounge med dyrevennlig mote, skjønnhet og mat.

I pressemeldingen står det også at Emmanuelle Rienda i fremtiden ønsker å åpne et sted for dyr som er blitt brukt i moteindustrien. Hun vil også gjøre lignende moteuker over hele verden, slik at alle moteuker en gang vil være veganske.

LES OGSÅ: Disse damene sitter i fengsel og strikker designerjakker til 4500 kroner

- Må blir mer bevisste

Det er mange måter dyr kan bli brukt på i moteindustrien, men noe av det vi hører mest om er pels. Her i Norge er det ytterst få designere som bruker pels i sine kolleksjoner, og under moteuken vises det ikke frem pels.

Men du skal ikke lenger enn til Danmark før det kryr av det på catwalken. Det er også flere av de aller største designerne som fremdeles bruker pels i sine kolleksjoner. Men, den siste tiden har flere og flere av dem gått ut og sagt at de skal slutte å bruke pels.

De siste årene har blant andre Coach, Gucci og Versace tatt dette valget. Donatella Versace, designeren bak sistnevnte motehus, sa til magasinet 1843 at hun ikke ønsker å drepe dyr for å lage mote.

Ida Einarsdottir, redaktør for motenettstedet Melk og Honning, har tidligere sagt til KK at disse endringene er mer enn bare en trend.

- Det at de tunge motehusene de siste årene har valgt å si nei til pels er kontroversielt fordi de på mange måter har levd av pels.

LES OGSÅ: Pelsdyrnæringen avvikles. Slik reagerer motebransjen

MOTEEKSPERTEN: Ida Einarsdottir. Foto: Scanpix
MOTEEKSPERTEN: Ida Einarsdottir. Foto: Scanpix Vis mer

Joshua Schulman, CEO i Coach, sa til Business of Fashion at kundene og de ansatte har uttrykt bekymring når det kommer til merkets bruk av pels. Einarsdottir i Melk og Honning håper hun ser en vilje fra designernes side til å lage dyrevennlig mote.

- Jeg håper de innser at pels ikke er bærekraftig og at det skal mer til enn å bare høre på forbrukerne. Designerne må bli mer bevisste og skape mote med respekt for dyr, mennesker og miljø.

- Dyrs lidelse har ikke noe med mote å gjøre

Siri Martinsen, veterinær og leder for dyrs rettigheter NOAH, har tidligere fortalt KK at vi har kommet svært langt i Norge når det kommer til å begrense bruk av pels. Sammen med store deler av den norske motebransjen, har NOAH laget kampanjen «Mote mot pels».

- Oslo Fashion Week var den første moteuken som sa nei til pels i verden, og nå ser vi at andre kommer etter. Både Helsinki, London og Berlin har signalisert pelsfrie catwalker kommende år.

Det at de store designerne tar avstand fra pels, mener Martinsen har svært mye å si.

- Det handler om signaleffekten av å vise at dyrs lidelse ikke har noe med mote å gjøre. Man merker at flere innenfor motebransjen blir inspirert av hverandre til å ta hensyn til dyr. Hensyn til dyr er også en del av en grønnere og mer bevisst profil hos selskaper.

LES OGSÅ: Terese er første kvinne som tar over familiebedriften etter 200 år

SIRI MARTINSEN: Veterinær og leder for dyrs rettigheter NOAH. Foto: Bente Isefjær
SIRI MARTINSEN: Veterinær og leder for dyrs rettigheter NOAH. Foto: Bente Isefjær Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer